Kuaförlük mesleğinde çırak bulmakta zorlandıklarını dile getiren Kuaför Aytaç Taştan, “cep telefonu parası biriktiren çırak işi bırakıp gidiyor” dedi.

Çıraklarımızın mesleği öğrenmesi için mücadele ettiklerini belirten Taştan, “Çıraklarımız usta olup yarın bir gün mesleklerini ellerine aldıktan sonra bizlere bir teşekkür edip Allah razı olsun deseler yeter. Ama böyle devam ederse mesleğimizin geleceği tehlikede!” dedi.

TELEFON PARASINI BİRİKTİREN ÇIRAK MESLEĞİ BIRAKIYOR

42 yıldır kuaförlük mesleğini yaptığını belirten Aytaç Taştan, konuşmasına şöyle devam etti: “1980 yılında çırak olarak başladığım kuaförlük mesleğinde 42 yılı geride bıraktım. Eskiden çırak, kalfa, usta bir bütündü. Hepsinin gayesi mesleğini layıkıyla yapabilmekti. Çırak mesleği öğrenmeye çalışıyordu ustası da çırağına mesleği öğretebilmek için elinden geleni yapıyordu. Şimdi öyle değil 12 yıllık zorunlu eğitim çıktığından beri, çırak bulamıyoruz. Şimdiki sistemde okulu bırakıp çıraklık meslek okuluna giderek liseyi bitiren çocuklar var o çocuklar bizim gibi yerlere gelerek meslek öğrenebiliyorlar, devletten maaş alıyorlar ama yetenek ve müşteri iletişimi bakımından çok zayıflar. Belki aralarında yetenekli çocuklarımız vardır ama çoğu cep telefonu alabilmek için gelip- gidiyorlar parayı biriktirince işi bırakıyorlar. Sadece bizim mesleğimiz için değil tüm mesleklerde çırakları sürekli kontrol altında tutmak zorundasın yoksa çocukları kaybediyorsun. Burada bizlere de çocukları yetiştirmek için çok büyük iş düşüyor.

ÇIRAK YETİŞTİRME KONUSUNDA TÜM MESLEK GURUPLARI SIKINTI ÇEKİYOR

Bizler şuan ki çıraklar gibi çok şanslı değildik. O zamanlar her şey kısıtlıydı şimdi öyle değil ve tüm saç modellerini öğrene şansları var. Biz o zamanlar belli tip saç kesimi öğreniyorduk ama zamanla kendimizi geliştirdik. İçimizdeki çıraklık ruhunu hiç kaybetmedik. Şuanda da çıraklarımıza her türlü tıraşı öğretmeye çalışıyoruz çıraklarımızın da bizlerden yararlanmaları lazım. Burada ailelere de iş düşüyor. Eskiden “eti senin kemiği benim” mantığı vardı ama artık öyle bir mantık kalmadı. Aileler çocuklarını teslim ediyor bir daha uğramıyor. Çırak yetiştirme konusunda sadece kuaför olarak bizler değil tüm meslek gurupları sıkıntı çekiyor. Eskiden okullar tatil olunca günde 2-3 çocuk meslek öğrenmek için gelirdi şimdi öyle bir şey yok. Çocuk geliyor ilk söylediği söz “abi kaç para alacağım” oluyor. Tabi ki çocuk gelecek hem meslek öğrenecek he de emeğinin karşılığında parasını alacak ama dertleri meslek öğrenmek değil günü kurtarmak. Genellikle tercihleri de çay ocakları, kafeler gibi günlük harçlıklarını çıkartabilecekleri bir yer oluyor. Aslında çocukta yetenek varsa ve bu yeteneğinin farkındaysa mesleğini çok güzel öğrenebilirler ama günlük düşününce olmuyor. Biz gelen çocuklara sahip çıkmak ve mesleği öğretmek istiyoruz. Yanlış yapınca hemen “senden bir şey olmaz” demiyoruz çocuğu kazanmak meslek öğretmek istiyoruz.

BÖYLE DEVAM EDERSE MESLEKLERİN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Çıraklarımız mesleğini öğrensin diye çok mücadele ediyoruz. Usta olup yarın bir gün mesleklerini ellerine aldıktan sonra bizlere bir teşekkür edip Allah razı olsun deseler yeter. Ama böyle devam ederse mesleğimizin geleceği tehlikede! Bizden sonrası için bir kısım daha var ama ondan sonrası yok denecek kadar az. Çıraklık Meslek Okulu var ama çocukların çocuğu maalesef telefon parası çıkartayım, harçlığımı çıkartayım derdinde. Çocuk alacağı ürünün parsını biriktirince “abi ben gidiyorum” diyor arkasına bile bakmıyor. Eskisi gibi çalışacak, mesleği öğrenecek çırak bulamıyoruz bulduğumuzu zaten başımızın tacı etmeye çalışıyoruz. Çocuk mesleği öğrensin, ekmeğini kazansın istiyoruz. Kuaförlük çok güzel bir meslek ama sabırlı, yetenekli, becerikli ve vatandaşla iletişimi iyi olması lazım ama yetenek olmazsa zaten yapacak bir şey yok demektir. Çırak işe başlıyor 5 ay sonra tıraş yapınca “ben usta oldum” diyor öyle bir şey yok. Hangi meslek olursa olsun her zaman kendini yenilemek zorundasın. Mustafa Kemal Atatürk “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim” demiş ya bu aslında her meslek dalı için geçerli.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi