Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü ve Uzunmehmet’i anma programı kapsamında Uzunmehmet Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi.

Uzun Mehmet Anıtı’nda düzenlenen anma törenine Ak Parti Zonguldak Milletvekilleri Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, TTK Genel Müdür yardımcısı Muharrem Kiraz, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi yöneticileri Kemal Barış, Levent Yağcıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, İl Genel Meclisi Başkanı  Necdet Karaveli, siyasi parti temsilcileri ve davetliler katıldı.

Uzunmehmet’i anma töreni anıta TTK Genel Müdürlüğü, GMİS, Amelebirliği ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesinin çelenk sunmasının arsından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

KİRAZ: “BÖLGEMİZDE BİR BUÇUK MİLYAR TON TAŞKÖMÜRÜ REZERVİ BULUNMAKTA”

Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan TTK Genel Müdür yardımcısı Muharrem Kiraz: “Dünyada kömür hakkında çıkarılan her türlü olumsuz haberlere rağmen önemini korumaktadır. Bilinen kömür rezervi 1 trilyon tonun üzerindedir. Ülkemizde ise 21 milyar ton civarında kömür rezervi mevcuttur. Bunun yaklaşık 1,5 milyar tonu bölgemizde bulunan taşkömürü rezervidir. Elektrik üretiminin dünyada yaklaşık yüzde 38’i, ülkemizde ise yaklaşık yüzde 29’u kömürden karşılanmaktadır. Bunun yaklaşık koklaşabilir taşkömürü demir çelik üretiminin temel girdisidir. Yani koklaşabilir kömür olmadan demirin çeliğe dönüşmesi mümkün değildir. Diğer tüm sektörlerde kömür kullanımından vaz geçilse dahi taşkömürü demir çelik üretiminde kullanılmaya devam edecektir. Kurumumuzun varlığını sürdürebilmesi, ancak üretim artışı ve maliyetlerin düşürülmesiyle mümkün olacaktır. Bunun için işçimizden memurumuz, mühendisimizden biz yöneticilere hatta kurumda çalışmayan ancak bizlere önemli oranda destek sunan yerel dinamiklere kadar hepimize önemli görevler düşmektedir” dedi.

YEŞİL: “HAVZA TARİHİNİN EN ZOR ŞARTLARINDA ÇALIŞIYORUZ”

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil: “Bölgemizde taşkömürünün bulunuşunun 192’nci yıldönümünde Uzun Mehmet’i ve tüm maden şehitlerimizi; Zonguldak’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünde başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bağımsızlık mücadelemizde şehit düşenleri sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun. Bugün havza tarihinin en zor şartlarında çalışıyoruz. Çalışan sayımız 7 bin 400’lere kadar geriledi. Her şart altında fedakarca üretmeye devam ediyoruz. Bugün ocaklarımızda mekanize, yarı mekanize, esnek mekanize yatırımları yapıldı, yapılıyor. Ancak üretimin artırılabilmesi için işçi açıklarının da acilen giderilmesi gerekiyor. Bizler, daha iyi şartlarda, daha fazla üretebilmek için mücadelemize devam edeceğiz. TTK’nın işçi açıklarının giderilebilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. TTK, norm kadro ve tam kapasiteyle çalışıncaya kadar, Türkiye’nin TTK’ya ihtiyacı olduğunu, TTK ve MTA gibi yerli ve milli kaynaklarımızı ekonomiye kazandıran kurumlarımıza daha çok sahip çıkılması gerektiğini her fırsatta anlatmaya devam edeceğiz. Üretim tarihimiz ve sendikamızın 74 yıllık mücadele tarihi ülkemizin geleceğine ışık tutuyor. Özellikle içinde bulunduğumuz bu zorlu dönemin sorunlarını da bu tecrübe ışığında çözeceğiz” diye konuştu.

BARIŞ: “TAŞKÖMÜRÜ ÜLKEMİZİN ENERJİ ÜRETİMİNE KATKI SAĞLAMAKTADIR”

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi 46. Dönem Yönetim Kurulu adına konuşma yapan Prof. Dr. Kemal Barış ise şunları söyledi: “Ülkemizin tek taşkömürü zenginliğinin gün ışığına çıkarılmasını sağlayan Uzun Mehmet’i, Kurtuluş Savaşı meşalesini  ateşleyerek şehrimizin ve ülkemizin düşman işgalinden kurtarılmasında büyük payı olan Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve şehrimizin ve ülkemizin kalkınmasında büyük payı olan ancak kömür madenlerinde canlarını kaybeden Maden Şehitlerimizi de saygıyla anıyorum. Taşkömürü, kalite ve özellikleri nedeniyle ülke sanayinin önemli bir girdisi olarak yıllardır demir-çelik endüstrisinin vazgeçilmeyen “ana enerji hammaddesi” olma özelliğini taşımaktadır. Taşkömürlerinin zenginleştirilmesi sonucu elde edilen yüksek kalorili, koklaşabilir taşkömürü demir-çelik endüstrisinde kullanılmakta, düşük kalorili ürünler ise termik santral yakıtı olarak ülkemizin enerji üretimine katkı sağlamaktadır. Son yıllarda TTK’nın kendisini günün teknolojik şartlarına göre yenilemeye çalıştığı, üretimin arttırılması, üretim maliyetinin düşürülmesi ve iş güvenliğinin yükseltilmesi amacıyla; ahşap sisteme dayalı ayak içi tahkimatının yarı mekanize ve esnek mekanize sistemler ile değiştirmeye yönelik yatırım ve çabaları görülmektedir. Bu bağlamda, Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında Zonguldak Taşkömürü Havzasındaki üretimin ülke menfaatleri doğrultusunda artırılması gerektiğinden hareketle, TTK’nın üretim miktarının arttırılmasına yönelik ve tüm bileşenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek bir “Taşkömürü Çalıştayı” yapılmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz. Havzamızda yeni kullanılmaya başlayan teknolojik ekipmanların performanslarının da değerlendirileceği böylesi bir çalıştayın şehrimiz ve ülkemiz madenciliği açışından büyük önem taşıyacağına inanıyoruz.”

Konuşmaların ardından Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümü ve Uzunmehmet’i anma programı sona erdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi