*** Çaydeğirmeni Beldesi, uydu kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, sanayileşme, iskân ve sosyal alanda hayata geçirdiği birçok proje ile göreve geldiği 2004 yılında iki bin civarındaki belde nüfusunun dörde katlanarak sekiz binlere ulaşmasında önemli rol oynarken, beldede işsizlik oranı ise neredeyse yok denecek kadar az.

*** Çaydeğirmeni belde halkı şu sıralarda yeni bir projenin heyecanını yaşıyor. Belde, hem nefes almak için yeni bir kaçış rotası arayanlar, hem de turizm alanında marka olma yolunda, bugüne kadar gizli kalmış doğa ve tarih dolu dokusunun gün yüzüne çıkarmak için yapılan çalışmalar hızla sürüyor.

*** Çaydeğirmeni adını aldığı su değirmenlerinin turizme kazandırmak adına Başkan Gebeş’in başlattığı projenin içinde, sağlık turizmi için kaplıcalar, traking için gezi yolları, tarih ve doğa turizmi için ise doğa ile iç içe geçmiş dokusu ile birçok ayağı bulunmakta. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgeye önemli katkı yapması bekleniyor.

Zonguldak’ın Devrek İlçesi’ne bağlı Çaydeğirmeni beldesi son yirmi yıldır sanayi ve kentsel anlamda planlı bir gelişme gösterdi. Üzerindeki ölü toprağını atan belde, bu süre içinde nüfusunu dörde katlarken, işsizlik oranı neredeyse yüzde sıfırlarda.

Bunun başarının arkasında Çaydeğirmeni Belediyesi Başkanı Satılmış Gebeş’in üstün gayretlerinin hakkını da vermek lazım.

Öyle ki; Başkan Gebeş ile biraz sohbet eden herkesin dikkatini çekeceği üzere, ağzından çıkan iki cümlesinin birinde muhakkak Çaydeğirmeni ismini duyacaktır. Her projenin arifesinde, belde için bir hizmet daha yapmanın heyecanı ile uykusuz geceler geçiren Belediye Başkanı Satılmış Gebeş’in şu sıralarda da uykusunu kaçıran yeni bir projenin heyecanını yaşıyor.

Kentsel dönüşüm, sanayi atağının ardından, senelerdir dilinden düşürmediği tarih ve turizm alanında markalaşma yolunda yeni projelerin temellerini atmaya başlayan Başkan Gebeş, Çaydeğirmeni beldesine ismini veren tarihi su değirmenlerinin restorasyon ve ulaşım çalışmalarına başladı.

Tarihleri 200-300 yıl eskiye dayanan su değirmenleri gezenlere farklı bir duygu yoğunluğuna sevk ederken, bölgeye hâkim bir tepede odaları ve tarihi yapısıyla Ömercioğlu Kalesi, bölgeyi fetheden komutanın türbesinin yanı sıra, diğer tarihi mezarları, doğal ve tertemiz akan dere güzergâhı boyunca oluşturduğu yüzme havuzları ile tam anlamı ile tarih ve doğanın iç içe bulunduğu bir atmosferi ile restorasyon ve alt yapı çalışmalarının tamamlandığında, ülkemizin sayılı doğa ve tarih dolu gezi rotalarından biri olmaya ise şimdiden aday.

Ayrıca, daha bu gezi rotasının başında; eski tarihlerde çamurunun deri hastalıkları tedavisinde kullanıldığını öğrendiğimiz, maden suyu özelliği ile içilebilir, bölgede Acısu diye bilinen bir kaynağın mevcut olması da bölgenin önemli bir artısı. Başkan Gebeş buranın da kaplıca haline getirilerek, sağlık ve doğa turizmine kazandırma yönünde proje hazırlatmakta.

Doğa ve tarih severler için yapılan hazırlıklar sonrasında, temiz hava eşliğinde, kayda değer bir yürüyüş rotası, dinlenme yerleri, kaplıcası, dere üzerinde doğal oluşmuş küçük ve büyüklerin faydalanabileceği doğal yüzme havuzları ve tarihi dokusu ile Çaydeğirmeni beldesinde ileriki yıllarda turizm alanında adından sık sık söz ettirme yolunda ciddi adımlar atılmaya başladı.

Belediye Başkanı Satılmış Gebeş bu doğrultuda Orman Bölge Müdürlüğü vasıtası ile ulaşımın kolaylaştırması adına yol açtırırken, belediyenin imkanları ile alt yapı çalışmalarına hız vermiş durumda. Bununla birlikte doğal dokunun korunması için de projeler hazırlatırken, konunun üzerinde hassasiyetle bizzat durmakta.

Planlı ve bilinçli kentsel ve sanayi alanındaki gözle görülür bir atılım içinde olan Çaydeğirmeni beldesinin ekonomik ve sosyal gelişimine, sağlık, doğa ve tarih turizminin de çok büyük bir katkı yapacağının bilincinde olan Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, bunu sadece bölge için değil, ülkemize kazanımının önemini ifade ederek;

“Çaydeğirmeni’nin olmazsa olmazı projelerinden bir tanesi de turizm alanında başlattığımız proje olacak. Bu proje Çaydeğirmeni’ni marka yapacak. Marka değerini kat kat artıracak proje olacak. Ben buna yürekten inanıyorum. Gerçekten görev süremiz içerisinde birçok çalışma yaptık. Beni çok heyecanlandıran projeler oldu. İnanın hiçbir proje benim bu kadar uykularımı kaçırmadı, beni bu kadar heyecanlandırmadı. Bu proje Çaydeğirmeni’ne ismini veren,  Çaydeğirmeni’ni Çaydeğirmeni yapan bu tarihi değirmenlerin de ismini alacağı bir proje olacak.

Aşağıda Acısu diye tabir ettiğimiz doğal su kaynağımız var. Maden suyu tadında, içilebilir özellikte bir su bu. Bu suyu biz Ankara’da, Refik Saydam Hıfsısıhha Merkezi’nde tahlillerini yaptırdık. Yine bu suyun özelliği geçmişten bugüne, bu suyun içinde bulunduğu çamur ile birlikte çeşitli deri hastalıklarının tedavisinde kullanılmış. Bu suyu tekrar gün yüzüne çıkarttık. Projeyi önümüzdeki yaza yetiştireceğimizi ümit ediyorum. Projemiz şuan hazırlanıyor, kaynağımız hazır. Bu suyu tedavi amaçlı biz tekrar turizme kazandıracağız, bölge halkının hizmetine mutlaka sunacağız.

Devamında Alparslan deresi üzerinde bulunan birbirinden güzel doğa harikası sanki cennetten bir köşe gibi doğal şelaleler, üç – dört metre derinliğinde insanların yüzebileceği doğal yüzme havuzları var.  Beraberinde çocukların girebileceği sanki özel olarak yapılmış gibi ayrı havuzlar var. Yine bu değirmenlerimiz projenin ayrı bir ayağı olacak. Yukarıda Ömercioğlu Kalesi diye bir kalemiz var. Odaları ile birlikte, taşları ile birlikte doğal görünümünden kesitler sunan bir kalemiz. Yanı sıra, eskiden buraları fetheden komutanın bulunduğu bir türbe, ayrıca tarihi mezarların bulunduğu yerler var; buraları da inşallah turizm bakanlığı ile ortaklaşa, orman bakanlığı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca yapılacak yazışmalar ile buraları da resmi kimliğe kazandırıp, bu projenin bir ayağı olarak, halkımızın, Türkiye’nin tanıtımına bu bölgeyi kazandıracağız” dedi.

(Haber ve Fotoğraf: Seçkin Kırarslan)

Editör: Haber Merkezi