Türk Büro-Sen Genel Başkanı Osman Eksert, Ağustos ayı içinde gerçekleştirilecek toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili sendika olma çalışmaları kapsamında Zonguldak’a geldi.

Eksert, Kamu Sen İl binasında beraberinde genel başkan yardımcısı Nebi Yay, Kamu Sen İl Temsilcisi Mithat Bağcı, Türk Büro Sen Şube Başkanı Köksal Tunçtürk, Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Şahin Ören, Türk Enerji Sen Şube Başkanı Selami Yoğurtçu, Türk Büro Sen eski başkanı Kadir Bacıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi.

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Osman Eksert, Ağustos ayı içerisinde maddi ve sosyal haklarının görüşülecek olduğu toplu sözleşme dönemi çalışmaları kapsamında Zonguldak’a gelerek sendikasının yöneticileri ve üyeleriyle bir araya geldi.

Kamu çalışanlarına hatır için geleceğinizden vazgeçmeyin diyen Eksert, “En kısa zamanda o sendikadan desteğinizi geri çekin. 5 dönem 10 sene yapıyor. 10 senemiz elimizden kaydı önümüzdeki 2 yılı kurtaralım. Yetkili sendika olarak Türkiye Kamu-Sen’i toplu sözleşme masasına taşıyalım” dedi.

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Osman Eksert, sendika binasında yaptığı konuşmasına şöyle devam eti:

YETKİLİ SENDİKA ÜYE SAYISINA GÖRE BELİRLENECEK

“Geçtiğimiz hafta Urfa, Gaziantep, Osmaniye, Hatay ve Adana illerimizde ziyaretlerimiz oldu. Bu haftada Çankırı, Kastamonu, Karabük illerimizin ardından Zonguldak’a geldik. Ziyaretlerimizin amacı 15 Mayıs 2021 tarihinde yetkili sendikaların yeniden tespit edilmesi çalışmalarıdır. Bu yıl bu konuda çok önemli çünkü Ağustos ayında 2022 ve 2023 yıllarının maddi ve sosyal haklarının görüşülecek olduğu toplu sözleşme dönemidir. Toplu Sözleşmeye katılacak sendikalar 15 Mayıs 2021 tarihi itibariyle üye sayılarına göre belirlenecek. Türkiye Kamu-Sen ve Türk Büro-Sen olarak toplu sözleşme masasında yetkili sendika olma adına bu ziyaretleri yapıyoruz.

TOPLU SÖZLEŞME MASASINA YETKİLİ SENDİKA OLARAK OTURMAK İSTİYORUZ

Arkadaşlarımızdan kurumu önemli değil kamuda çalışan devlet memuru arkadaşlarımızın bu dönem 5 dönemden beri yetkili olan sendikanın toplu sözleşmede hiçbir kazanımın olmamasını göz önünde bulundurarak bu dönem Türkiye Kamu-Sen’i, Türk Büro-Sen’i yetkili sendika olarak toplu sözleşme masasına oturtmalarını talep ediyoruz. Bunun yolu da 3 toplantı yapıp 7 günde masadan kalkan, en son 2019 yılında yapılan toplu sözleşme döneminde Türkiye Kamu-Sen’in açık çek verdiği yetkili sendikaya “kamu çalışanlarının kazanımları söz konusu olduğu için iş bırakma eylemi de dahil olmak üzere alacak olduğunuz her türlü eyleme katkı vermeye hazırız” açıklamamız maalesef hiç ciddiye alınmadı. Alınmadığı gibi toplu sözleşme fiyaskoyla sonuçlandı. Sağolsun muhteremlerde iş bırakma eylemi yaptı ama bu nasıl iş bırakma eylemidir saat 16.00 ila 17.30 arasında iş bırakma eylemi olmaz. Sendikacılık literatüründe böyle bir olay yok. Ama biz bunu Türkiye’de malum sendika sayesinde yaşadık. Yani Çalışma Bakanlığı önünde bir buçuk saatlik iş bırakma eylemi sonrası boş cüzdan atmayla bu işler olmuyor.

ALDIĞIMIZ ZAM ENFLASYON KARŞISINDA SIFIR ZAM OLDU

Devlet memurları 2021 yılının Ocak ayında zam aldı. Ancak bugüne kadar aldığımız maaş artışları enflasyon karşısında hep sıfır zam oldu. Olduğumuz yerde sayıyoruz ama enflasyon rakamları doğru mu? Yani açıklanan enflasyon rakamlarına göre sıfır zam almışız. Bu yılda ilk altı aylık dönem için aldığımız zam yüzde üç. Pandemi nedeniyle ekonomik kriz yaşanıyor bu nedenle kamu çalışanlarına ilave katkı yapılması lazım. Kamu çalışanı eline para geçmesi halinde bunun mutlaka esnafa yansıyacak olduğunu siyasi iradenin bilmesi lazım. Türkiye Kamu-Sen bunu talep ediyor ama toplu sözleşme masasında bu işlerin görüşülmesi ve karara bağlanması lazım. Ancak yetkili sendikanın öyle bir derdi yok. Ekonomik kriz var ve yüzde 3’lük zamlar bizi tatmin etmiyor. Yeniden ilave zam yapılması lazım. Sözleşmeli çalışan arkadaşların sözleşmeden kadrolu sisteme geçmeleri lazım. Buda kamu çalışanlarının en büyük sorunlarından bir tanesidir.

ANDIMIZ KONUSUNDA BİZİ KİMSE SINAMASIN

Andımızla ilgili Danıştay’ın okunsun-okunmasın kararı var. Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve Türk Sağlık-Sen sendikalarımızın andımız kararına karşı Danıştay kararına açmış oldukları davalar devam ediyor. Andımızla ilgili gerekçeli karar bugüne kadar ilan edilmedi. Ama bazı çevreler maalesef bizi sınava tabi tutmaya çalışıyor. Andımız konusunda bizi kimse sınava tabi tutmasın. Hiç kimse sınamasın. Biz olayın tarafıyız. Biz davamızı açmışız ve onun mücadelesini veriyoruz. Andımızdan rahatsız olanlar belli ve onları hepiniz biliyorsunuz. Nerde fitne, fesat, bölücü unsurlar varsa onlar rahatsız. Ama Andımızdan rahatsız olan başka kesim var ismi kamu çalışanlarını temsil eden sendika. Danıştay’da Andımızla ilgili ilk lehte karar çıktığında andımız okunmasın diye bugüne kadar memurla ilgili 81 ilde eylem, faaliyet göstermeyen sendika Andımız okunmasın diye 81 ilde aynı gün basın açıklamaları yapmıştır. İşte rahatsız olanlar bunlar. Kamu çalışanı arkadaşlarım bu konuyu iyice irdeleyin ve ona göre bir duruş sergileyin. Biz milli ve manevi değerlerinden asla taviz vermeyen bir sendikayız.

HATIR İÇİN KENDİ GELECEĞİNİZDEN VAZGEÇMEYİN

Ortalama memur maaşında Bin 100 lira ile Bin 300 lira arasında aylık kayıp var. Enflasyon karşısında eriyen maaşlarımız var. Kamu çalışanı arkadaşlarımın Bin 300 lira her ay kaybı var ama ona yılda bir defa verilen şemsiye, bavul, valiz her ne ise 10 liralık 20 liralık malzeme için sendikal tercihte bulunmasın. Yılda bir defa verilen bavulun fiyatı 100 liradır ama toplu sözleşme masasına oturan sendika aracılığıyla her ay cebimizden ortalama Bin 300 liraya yakın para kayıp oluyor. Buna göre karar verecek değerli kamu çalışanı arkadaşlarım. Bir şekilde arkadaş hatırına üye olan arkadaşlarımızı uyarıyoruz arkadaş hatırına kendi geleceğinizden vazgeçmeyin. En kısa zamanda o sendikadan desteğinizi geri çekin. 5 dönem 10 sene yapıyor. 10 senemiz elimizden kaydı önümüzdeki 2 yılı kurtaralım. Yetkili sendika olarak Türkiye Kamu-Sen’i toplu sözleşme masasına taşıyalım” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi