Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı ve kurum çalışanları Sosyal Güvenlik Haftasını kutladı.

SGK Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı ve kurum çalışanları Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında pandemi kurallarına göre Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ı makamında ziyaret etti ardından Atatürk Anıtına çelenk sudu.

Sosyal Güvenlik Haftasını hakkında konuşma yapan SGK Zonguldak İl Müdürü Erkin Avcı, şunları ifade etti:

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU İLE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

“Sosyal güvenlik; insanların gelirlerine bakılmaksızın toplum huzurunu ve refahını bozan sosyal tehlikelerin verdiği zararlardan “insan hakkı” ve esas itibarıyla da “devlet görevi” olarak primli ya da primsiz sistemlerin kullanılması, kişilerin sosyal tehlikelerin zararlarından kurtarılma güvencesidir. Ülkemizde ilk olarak 1867 yılında İl’imiz maden havzasında çalışan işçilerin haklarını düzenlemek için çıkartılan Dilaver Paşa Nizamnamesi ile başlayan Sosyal Güvenlik sistemi son 150 yıllık dünya tarihinin en önemli sosyal devlet uygulamasıdır. 2006 yılında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirilmesi suretiyle teşkilatlanması oluşturulan; “Sosyal Güvenlik Reformu” ile anayasal bir hak olan sosyal güvenlik hakkının sağlanmasına yönelik olarak köklü değişiklikler yapılmıştır.

ÜLKEMİZDE İNSANLARIMIZ GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINDI

Reform ile  ülkemizde yaşayan tüm insanların genel sağlık sigortası kapsamına alındığı, tüm illerimizde yerinde hizmet verilen, uluslararası düzeyde örnek bir veri merkezine sahip, dijital dönüşüm hedefi ile neredeyse tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılabildiği, 156 adet e-Devlet uygulaması kullanılarak emeklilik talebinden prim yatırmaya birçok hizmete anında ve kolaylıkla ulaşılabildiği bir yapıya dönüşüm sağlanmıştır. Teknolojik imkanlardan faydalanmak, bürokrasiyi azaltmak, dijitalleşen yeni sosyal hayatın gereklerine uyum sağlamak hedefleri çerçevesinde 81  İl Müdürlüğü ve 558 Sosyal Güvenlik Merkezi ile yerinden sunulan hizmetlerin yanı sıra; elektronik ortamdaki işveren ve sigortalı uygulamaları, Kurum web sitesindeki soru cevap dokümanları, ALO 170 çağrı merkezi ve e-Devlet uygulamaları ile vatandaşlarımızın yorulmadan, evlerinden veya işyerlerinden ayrılmadan her türlü sorularına cevap bulabileceği ve işlemlerini yapabileceği bir sisteme dönüşüm sağlanmıştır.

KURUMUMUZ PANDEMİDE BAŞARILI BİR SINAV VERMEKTEDİR

Kurumumuz; aniden beliren ve kısa bir sürede tüm ezberleri bozan pandemide de başarılı bir sınav vermektedir. Bu süreçte; temel hak ve hürriyetlerden olan sosyal güvenlik hakkının kesintisiz ve etkin bir şekilde sunulması daha da önem kazanmıştır. Özellikle tedavi sürecinde ortaya çıkan ve yeni düzenleme gerektiren ihtiyaçlara; koronavirüs tedavisinin geri ödeme kapsamına alınması, ilave ücret ve katılım payı alınmaması gibi düzenlemelerle hızlı bir şekilde cevap verilmiştir. Yine bu sürece, rapor ve reçete aranmaksızın kronik hastaların ilaçlarının temini, biyometrik kimlik doğrulama sisteminin askıya alınması gibi uygulamalarla da destek verilmiştir. Ayrıca, pandemi sürecinden etkilenen vatandaşlarımıza başka bir mağduriyet yaratmamak adına icra ve denetim işlemleri durdurulmuş, çeşitli sektörlerde 2020 yılı mart, nisan ve mayıs aylarına ilişkin  prim ödemeleri 6 ay süreyle ertelenmiş, normalleşme desteği, istihdama dönüş desteği, artı istihdam teşviki ve sektörel prim desteği gibi uygulamalar ile çalışma hayatına destek sağlanmıştır.

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİMİZ YILDAN YILA GELİŞME KAYDETTİ

Reform sürecinin başladığı 2006 yılından bu yana uygulanan başarılı politikalar sonucu, sosyal güvenlik sistemimiz yıldan yıla gelişme kaydetmiş, hizmet verdiğimiz ve sorumluluğunu taşıdığımız kesim her geçen gün büyümüştür. 2006 yılında 14 Milyon olan aktif sigortalı sayısı 2021 Şubat ayı itibarıyla % 67’lik artışla yaklaşık 23,4 Milyon kişiye, 2006 yılında 7,2 Milyon olan gelir veya aylık ödenen dosya sayısı 2021 Şubat ayı itibarıyla % 74’lük bir artışla 12,5 Milyona ulaşmıştır. 2006 yılında 1 Milyon olan kayıtlı işyeri sayısı % 100’lük bir artışla 2021 Şubat ayı itibarıyla yaklaşık 2 Milyon seviyesine yükselmiştir. Bu artışta kayıt dışılıkla etkin mücadele kapsamında işyerlerinin tescili, işgücü piyasalarına sağlanan prim teşvik ve destekleri önemli rol oynamıştır. Bu süreçte kayıt dışı istihdam ile mücadelede de büyük kazanımlar elde edilmiştir. 2006 yılında kayıt dışı istihdam oranı % 47 seviyesinde iken bu oran yürütülen denetimler, bilinçlendirme ve rehberlik faaliyetleri neticesinde %27,4’e kadar gerilemiştir.

SOSYAL GÜVENLİK HAFTASINI KUTLUYORUM

Sosyal güvenlik reformu kapsamında hayata geçirilen genel sağlık sigortası sayesinde toplumun yüzde 99’luk kesimi devlet güvencesi ile sağlık sigortasına sahip olmuş, sigortalı olarak çalışanların dışındakiler de cüzi bir prim ödemesi ile sağlıktan ücretsiz faydalanma imkanına kavuşmuşlardır. Genel sağlık sigortası sisteminin getirdiği bir diğer önemli kazanım ise karşılanan sağlık hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi olmuştur. Halihazırda geri ödemesi yapılan ilaç sayısı 9.094 adettir. Sosyal Güvenlik Kurumunun sağlık sigortası kapsamında hastanelere, eczanelere ve sigortalılara sunduğu hizmetler sayısızdır. Örneğin sadece aylık ortalama 3,9 Milyon vatandaşımıza teknolojik altyapı sayesinde anlık provizyon verilmektedir. Sosyal güvenlik sistemindeki bu dönüşümün gerçekleştirilmesindeki kararlı duruşu nedeni ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, destekleri için Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Bilgin’e, geçmiş dönemlerde görev yapmış tüm Bakanlarımıza, Kurum yöneticilerimize ve çalışanlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle, kuruluşundan bugüne her türlü özveriyi göstererek emek veren çalışma arkadaşlarım başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Haftasını kutluyor. Aramızdan ayrılanlara rahmet emekli olan arkadaşlarıma sağlık ve sıhhat içerisinde uzun bir emeklilik yaşamı diliyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi