Madenci anıtında düzenlenen basın açıklamasına, KESK’e bağlı bazı sendikaların yönetim kurulu üyeleri, Maden Mühendisleri Odası Başkanı ve yönetimi, Birleşik Kamu İş Zonguldak Başkanı Metin Kahveci, bazı siyasi partilerin temsilcileri katıldı.

Zonguldak Demokrasi Platformu adına bir açıklama yapan Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Çağlar Öztürk, Bundan 29 yıl önce gerçekleşen katliamda sadece 35 güzel insanımızı değil, sanatımızla, edebiyatımızla ve kültürümüzle olan değerli bağlarımızı yitirdik. O gün Madımak Otelini saran ateşin ve dumanın içinde, insanlığımız ve vicdanımız onarılmaz yaralar aldı” dedi.

Öztürk açıklamasında, “Sivas katliamı; aydınlığa, insan haklarına, bir arada yaşama kültürüne ve demokrasiye, yapılan bir saldırı olarak insanlık tarihindeki yerini almıştır” diyerek şunları söyledi:

“Sivas katliamını gerçekleştirenler ile bu katliamı engellemek için kılını kıpırdatmayanlardan o günden bu güne hesap sorulamamış, hesap sorulmadığı gibi, halkları birbirine düşürmeyi hedefleyen provokasyonlar ve gerici-ırkçı saldırılar artarak devam etmiştir. 2 Temmuz 1993’te aydınların diri diri yakılmasına neden olanları korumaya çalışanlar, yaşanan acıları unutturmaya yada gerçek katilleri yalan haberlerle aklamaya çalışmışlardır.Aradan 29 yıl geçmesine rağmen her geçen yıl daha büyük ve kitlesel bir öfke ile lanetlenmesi, ülkemizin gericiliğe ve ırkçı-şoven odaklara asla teslim olmayacağının en somut göstergesidir. Türkiye’nin içinden geçmekte olduğu sancılı süreçte demokrasinin, barış, kardeşlik ve özgürlük taleplerinin kararlılıkla savunulması; iktidarın baskıcı, anti demokratik uygulamalarına karşı kararlı mücadelenin güçlenmesi açısından ayrı bir önem taşımaktadır.

Ülkemizde din ve devlet işlerinin birbirinden bağımsız, gerçek bir laik yapıya kavuşturulması, bütün dinsel, mezhepsel, etnik oluşumlara eşit mesafede durulması sağlanmadıkça, halkları birbirine karşı kışkırtma girişimlerinin önüne geçmek mümkün olmayacaktır. Geçek bir demokrasi için; Sivas Katliamı ve Türkiye tarihindeki bütün provokatif eylemler, tertipler, cinayetler, 12 Eylül askeri darbesi başta olmak üzere bütün darbeler, plan ve girişimler bütün yönleriyle soruşturulmalıdır. Ayrıca Suruç katliamını, Ankara Gar katliamını yapanlar, arkasındaki güçler ve bu ortamı yaratanlar açığa çıkarılıp yargılanmalıdır. Bizzat siyasi iktidar eliyle yaratılan her türlü inanç ayrıcalıkları, inançlar üzerindeki baskı ve ayrımcı uygulamalara son verilmelidir. Tarihimizle yüzleşmeden, geçmişimizle hesaplaşmadan ortak bir gelecek inşa edemeyiz. Türkiye’deki toplumsal kutuplaşmanın bu denli büyük olmasının ardında, yaşadığımız toplumsal travmalar karşısında ortak duygular geliştiremememiz, ortak tavır alamamamız yatmaktadır. Üzerinden geçen bunca yıla rağmen bizler Sivas Katliamı ile yüzleşemedik. Düşünceleri, inançları, yaşam tarzları farklı olduğu için insanları katleden karanlıkla hesaplaşamadık.

Hesaplaşamadığımız o karanlık, yıllar içinde kendini büyütüp, geliştirdi. Bugün ülkemizde hâlâ farklı yaşam tarzları, farklı inançlar, farklı kültürler sistematik bir şiddet ve dışlamayla yüz yüze kalıyor. Tek tip yaşam tarzı, tek mezhebe indirgenmiş bir inanç sistemi, erkek egemenliğine dayalı toplumsal ilişkiler ve muhafazakâr kültürel değerler iktidar tarafından tüm topluma dayatılıyor. Toplumumuzu içten içe çürüten, birbirimizle olan derin bağlarımızı sürekli kemiren bu yozlaşmayı durdurmamız gerekiyor. Bunun için de tarihimizle hesaplaşmamız, sorumlulardan hesap sormamız gerekiyor. Dinci gericiliğin, faşizmin ve ırkçılığın bizi sürüklediği bataklık karşısında, eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış üzerine inşa edilmiş ortak bir gelecek umudunu yeşertmemiz gerekiyor.

Bizler, Demokrasi Platformu Bileşenleri olarak, 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşadığımız katliamı lanetliyoruz. Gericiliğin ülkemizde gerçekleştirdiği en büyük katliamlardan birisi olan 2 Temmuz Sivas Katliamında katledilen, aralarında çok değerli aydın ve sanatçının da bulunduğu yurttaşlarımızı saygı ile anıyoruz. Kimsenin düşünceleri, inançları ve yaşam tarzları nedeniyle katledilmediği aydınlık bir Türkiye için mücadele kararlılığımızı bir kez daha dile getiriyoruz” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi