CHP Çaycuma Kadın Kolları Başkanı Senem Ağzıküçük, Koronavirüs salgınıyla birlikte kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri hız kazanmasına ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Başkan Ağzıküçük yaptığı açıklamada, Sağlık sistemine aşırı yüklenmenin yanı sıra, acil sayılmayan davaların askıya alınması, adalet sisteminin ve sosyal servislerin görevlerini uygulamada gecikmesi ve sosyal mesafenin getirdiği diğer engeller ile kadınlar için yapılacak yardım ve yönlendirmelerin daha da zorlaştığını belirtti.

“Şiddete uğrayan kadınlar hastaneye gidip darp raporu alamadı”

Ağzıküçük açıklamasını şu sözlerle sürdürdü;

“Yardıma ihtiyacı olan kadınlar, karantina ve sosyal mesafe uygulamalarından dolayı gerekli kurum ve kuruluşlara ancak telefon ve mail yoluyla ulaşabildi . Şiddet uygulayan ya da uygulamaya yatkın olan partnerleriyle ya da aile üyeleriyle yaşayan kadınlar , ev içinde geçen saatlerin artmasıyla bu yollarla da gerekli yerlere ulaşamaz duruma geldi .

Şiddete uğrayan kadınlar virüs bulaşma riskinden dolayı hastanelere gidip darp raporu almaktan çekindi . Kolluk birimlerinin ise virüs sebebiyle 6284 sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun yükümlülüklerini yerine etkin bir şekilde getirmedikleri de gözlemlendi .

Kadınlar kurumlara başvurduklarında hak ihlalleri ile karşılaştı. Karakollarda koruma kanununun geciktirilmesi , koruma kararı ihlallerinde işlem yapılmaması , Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından takip edilmesi gereken koruma altındaki kadınların takibinin yapılmaması , cezaevinden tahliye edilen ve izinli çıkan şiddet failleri hakkında kadınların bilgilendirilmemesi bu hak ihlalleri arasında öne çıkanlar .

Şiddet tehlikesi altında olan her kadının yanındayız. Şiddetin artışı karşısında yapabileceklerimiz var . Başta yaşam hakkımız olmak üzere tüm haklarımıza sahip çıkmak için , bir kadının daha yaşam hakkının gasp edilmesine izin vermemek için alanlarda ve her yerde olacağız . Erkek egemen sistemini hayatlarımızdan atana kadar, eşitlikçi ve özgür bir dünyayı kurana kadar da Kadın cinayetlerinin politik olduğunu haykırmaya devam edeceğiz. Haber: Gönül Dombaycı

Editör: Haber Merkezi