KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası Zonguldak şube başkanı Hayri Anıl Çetin yaptığı açıklamada, “Her geçen yıl içi boşaltılarak kutlanan sosyal güvenlik haftası gelinen noktada formaliteye dönüşmüş, geçmişte alınan bir kararın geçiştirilmesinden öteye gitmiyor” dedi.

Çetin beraberinde, KESK’e bağlı bazı sendikaların şube başkanları ve BES üyeleri ile birlikte SGK İl Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, “Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 2009 yılından bu yana her yıl 16 Mayısı kapsayan hafta “Sosyal Güvenlik Haftası” olarak kutlanırken haftanın amacı sosyal güvenlik bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması olarak ifade ediliyor” diyerek şunları söyledi:

“1990’lı yılar itibariyle reform adı altında gündeme getirilen yasalarla temel bir hak olan sosyal güvenliğin adım adım tasfiyesini yaşadık yaşamaya da devam ediyoruz. Asgari ücretin 1/3 gelire sahip olanın sağlık giderleri için GSS primi ödemek zorunda olduğu, muayene ve ilaç katkı paylarının miktarının her geçen gün arttığı sağlık hizmetlerinden yurttaşlarımızın parası kadar yararlandığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!

Yine sözde reformların yarattığı sayıları milyonları bulan emeklilikte yaşa takılanlar, toplumun yarayan kanası haline geldi. 20 yıl önce en düşük emekli maaşı bile asgari ücretin üzerindeyken, günümüzde emekli maaşları yüksek oranda asgari ücretin altında kaldı.

İşsizlik fonunda toplanan paranın işçilerden çok patronlar için kullanıldığı, Türkiye İş Kurumu’nun siyasi iktidar tarafından arpalık olarak kullanıldığı koşullarda Sosyal Güvenlik Haftası kutlanıyor!

Büro Emekçileri Sendikası olarak geçmişte olduğu gibi bugün de sosyal güvenlik haftasını kutlama haftası olarak değil mücadele haftası olarak görüyoruz, emekçilerin hak kayıplarının son bulmadığı taleplerimizin gerçekleşmediği durumda mücadelemizi yükselterek devam edeceğiz.

Sosyal Güvenlik Emekçileri bir sosyal güvenlik haftasına daha öfkeli olarak girdi. Döner sermaye, ikramiye, fazla mesai ücretleri 2012 yılından bu yana gasp edilen, gasp edilen hakları ile ilgili aksi yönde Anayasa Mahkemesi kararı olduğu halde uygulanmayan SGK emekçileri Sosyal Güvenlik Haftasını kutlamıyor.

Bizimde Sosyal Güvenlik haftasını kutlayacağımız günler gelecek, kamusal sağlık ve sosyal güvenlik hakkını kazandığımızda, SGK emekçilerinin talepleri gerçekleştiğinde, SGK’nın demokratik bir işleyişe kavuştuğu koşullarda tüm emekçilerle birlikte Sendikamız da SGK haftasını kutlayacak.

Dini imanı para olan bir anlayışı reddediyor, bireysel çıkarı değil toplumsal dayanışmayı esas alan bir sağlık ve sosyal güvenlik sistemi için mücadelenin yanı sıra SGK emekçilerinin insanca yaşam talepleri için mücadelemizi yükselterek sürdüreceğimizi siz değerli basın emekçileri aracılığı ile kamuoyuna duyuruyoruz” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi