Zonguldak İl Özel İdaresi bütçesi kullanılarak, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katkılarıyla 2021 yılı Güz Dönemi Yem Bitkilerini Geliştirme Projesi ve sertifikalı hububat tohumu dağıtım planı çerçevesinde 5 ton sertifikalı Bilensoy çeşidi yonca tohumluğu ve 70 ton sertifikalı Kayra-1 çeşidi buğday tohumluğunun tüm ilçelerde dağıtımına başlandığı bildirildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı ilçe müdürlüklerinde tohumluk dağıtım faaliyetlerini yerinde inceleyen İl Müdürü Cemalettin Çataklı, faaliyet ile ilgili olarak Çaycuma İlçesinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz ve İlimiz Özel İdaresine, hazırladığımız projelere verdikleri destekten, projelerimizin arkasında durup, takipçisi olmalarından dolayı şükranlarımızı arz ederiz.

İlimizdeki tarımın kalitesini arttırmak, üreticilerimizi sertifikalı yüksek verimli tarımsal ürünler ile buluşturmak için hazırladığımız projeler ve devam ettiğimiz bu yolda emeği geçen tüm personelimize de teşekkür ederim.

Geçen yıl dağıtımını yaptığımız tohumluklar ile ilgili üreticilerimizden gelen memnuniyet ve olumlu geri bildirimler ile bu yıl yeniden tohumluk talebi topladık. Başvuruda bulunan tüm üreticilerimizin taleplerini karşılayabilecek şekilde yerli ve milli imkânlar ile üretilen, yüksek verimli 5.000 kg sertifikalı Bilensoy çeşidi yonca tohumluğu ve 70.000 kg sertifikalı Kayra-1 çeşidi buğday tohumluğunun tüm ilçelerimizde dağıtımına başlanmıştır.

İlimizde uygulanan proje çerçevesinde Bilensoy çeşidi yonca tohumluğu bedelinin %50’si üreticiden %50’si İl Özel İdaresi kaynaklarınca hibe olarak, Kayra çeşidi buğday tohumluğu bedelinin % 75’i üreticiden %25’i İl Özel İdaresi kaynaklarınca hibe olarak karşılanmaktadır.

Buğday ülkemiz için stratejik bir ürün olup, danesi ve samanı ile ilimiz ve ülkemiz ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Hayvancılık sektörünün kaba yem ihtiyacının karşılanması noktasında yonca bitkisi dünya çapında önemli bir yere sahiptir. İlimizin iklim yapısı yonca tarımı açısından da oldukça uygundur”

Editör: Haber Merkezi