Zonguldak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi "Biz Buralıyız." Türk-Alman Yaşamı 1990” isimli uluslararası foto-röportaj sergisine ev sahipliği yapıyor.

Türkiye ile Almanya arasında 1961 yılında imzalanan işgücü anlaşmasının 60. yılı etkinlikleri kapsamında Ruhr Müzesi tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl Almanya’da gösterilen foto-röportaj sergisi “Biz Buralıyız. Türk-Alman Yaşamı 1990”, 12 Ağustos - 22 Eylül 2022 tarihleri arasında, Türkiye’nin ilk maden teknik okulu olan Zonguldak Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi’nin (ZMTAL) etkileyici tarihi binasında ziyaretçilerle buluşuyor.

Açılacak olan sergi hakkında, Almanya’daki Türk göçünü kapsamlı bir şekilde foto-röportaj serisiyle belgeleyen İstanbullu fotoğraf sanatçısı Ergun Çağatay (1937–2018), Mart/Mayıs 1990 zaman diliminde beş şehirlik gezi turunda ziyaret ettiği Hamburg, Köln, Werl, Berlin ve Duisburg’ta yaşayan Alman vatandaşlığına geçmiş olan birinci ve ikinci kuşak “misafir işçiler”i toplum içinde, iş ve aile ortamında binlerce kez fotoğraflamıştır. “Biz Buralıyız” sergisi; sanatçının çalışmalarından seçilen 120 fotoğraf ve video formatlı röportajlar ile iki dilli kataloğu kapsamaktadır.

Ruhr Müzesi'nce derlenen özel seçkinin şehrimizdeki organizasyonu Zonguldak Kent Konseyi İyi Yaşam İçin Farkındalık Çalışma Grubu ve Zonguldak Kömür Jeoparkı işbirliği ile düzenlenmiştir.

Ünlü fotoğrafçı Ergun Çağatay'ın gözünden birinci ve ikinci kuşak göçmenlerin iş ve gündelik yaşamlarını gösteren sergiye altı hafta boyunca “göç” temalı çeşitli kültür-sanat-bilim etkinlikleri eşlik ediyor. Göç hikâyeleri deneyim paylaşımı atölyeleri, seminerler, yaratıcı drama çalışmaları ve açık hava film gösterimleri gibi etkinliklerin yanında; haftada bir kez düzenlenecek rehber eşlikli tarih ve kampüs turları, katılımcılara ZMTAL’ın, Zonguldak ve Fener Mahallesi ile iç içe örülmüş hikâyesini dinleme, okul arşiv-müzesini ziyaret etme, bahçelerini gezme ve koruma altındaki tarihi binalarını görme fırsatı sunuyor.

SERGİ AÇILIŞINA ULUSLARARASI DAVETLİLER KATILIYOR

“Biz Buralıyız” sergisinin açılışı 11 Ağustos Perşembe günü düzenlenecek olan açılışına Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, Essen Belediyesi Gençlik, Eğitim ve Kültür Bölümü yöneticisi Muchtar Al Ghusain, Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Sezai Tolga Şimşir, Ruhr Müzesi “Biz Buralıyız” sergisi küratörleri Meltem Küçükyılmaz ve Alexandra Nocke, UNESCO Türkiye Komisyonu Temsilcisi, Zonguldak Kömür Jeoparkı Koordinatörü Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Zukunft Bildungswerk eğitim kurumun kurucusu ve yöneticisi Turgay Tahtabaş, Essen Göçmenler Dernekleri Birliği yöneticisi Muhammet Balaban, Avrupa Zonguldaklılar Derneği Türkiye temsilcisi Bünyamin Altundal, Avrupa Zonguldaklılar Derneği Başkanı Mehmet Karakulak, Avrupa Zonguldaklılar Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Karail, “11. Peron” kitabının yazarı ve DiasporaTürk adli arşivin temsilcisi Gökhan Duman ve Zonguldak’taki çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri katılım sağlayacaklardır.

SERGİ ZİYARET SAATLERİ

Herkese açık ve ücretsiz olan sergi, 12 Ağustos - 22 Eylül arasında Pazartesi hariç her gün gezilebilecektir. Serginin ziyaret saatleri Salı - Cumartesi: 10:00-18:00; Pazar: 12:00-18:00 arasında olacaktır.

Ruhr Müzesi'nce derlenen özel seçkinin şehrimizdeki organizasyonu Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediyesi, BEÜ, Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Zonguldak TSO, Zonguldak Kent Konseyi İyi Yaşam İçin Farkındalık Çalışma Grubu ve Zonguldak Kömür Jeoparkı işbirliği ile düzenlenmiştir.(Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi