Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini Zonguldak, Bartın ve Karabük Arıcılar Birlikleri Başkanları ziyaret etti.

Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Abdurrahman Canlı, Bartın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşat Arslan, Karabük Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fuat Alpay ve yönetimleri Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret ettiler.

Zonguldak, Bartın ve Karabük Arı Yetiştiricileri Birliği başkanlarına ziyaretlerinden dolayı teşekkür eden ZGC Başkanı Derya Akbıyık, “Zonguldak ve bölgede arıcılık çok önemli. Bildiğimiz kadarıyla sadece Zonguldak il genelinde 2 bin civarında aile arıcılıktan geçimini sağlıyor. Bölgemizde kestane balıyla ilgili önemli çalışmalar var. Zonguldak, Bartın ve Karabük’te arıcılığın yaşaması bizler için çok önemli” dedi.

Arıcılığın birçok sorunu olduğuna dikkat çeken ZAYBİR Başkanı Abdurrahman Canlı, şunları söyldi:

ARICILIKTA SORUN BİTMİŞSE HAYATTA SORUN BİTMİŞ DEMEKTİR

“Zonguldak, Bartın ve Karabük Arı Yetiştiricileri Birlikleri başkanları ve yöneticileriyle birlikte Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünde arıcıların temel sorunlarıyla ilgili bir görüş alışverişinde bulunduk. Orman alanlarının etkin olarak kullanılmasının nasıl mümkün olabileceği konusunda kendi düşüncelerimizi belirttik, Bölge Müdürümüzde bu konudaki görüşlerini söyledi. Arıcıların temel ihtiyaçlarından bir tanesi olan kovan yapımının bugünkü maliyeti 270 lira. Bu konuda ücreti karşılığı kereste verilmesi konusunda çalışmalar var. Arı konaklatma ve ulaşım konularında mevzuatın olduğu belirtildi. Kestane gal arısının ne olduğu ve buna karşı ne yapılabileceği ile ilgili bilmediğimiz konular vardı bu konuyu da bölge müdürümüzle konuştuk. Gal Arısı bu sene Kilimli, Çaycuma, Devrek ilçelerimiz ile Bartın ilinin bir kısmında var. Orman Bölge Müdürlüğümüz bu konuda Devrek ilçemizde laboratuvar oluşturmuş inşallah 2021 senesinde gal arısı konuda hazırlıklar tamamlanmış olarak gireceğiz. Arıcılıkta sorun bitmez. Arıcılıkta sorun bitiyorsa hayatta sorun bitmiş demektir.

İL GENELİNDE BİN TON KESTANE BALI ÜRETİLEBİLİR

Zonguldak il genelinde yüzde 80’in üzerinde kestane balı üretiyoruz. Erken ilkbaharda Orman Gülü Balı, Ağu Balı ve kestane ağaçlarının olmadığı yerlerde çiçek balı üretilmektedir. İlimiz genelinde yıllık ortalama 800 ton civarında bal üretilmektedir. Mevsim koşulları uygun olsa Zonguldak’ta 1000 ton kestane balı üretilebilir. Geçtiğimiz yıl kestane balının kilosunu 150 liraydı bu sene ise fiyatı 160 lira civarında olur. Bal denince sadece bal ya da kestane balı diye düşünmemek gerekir. Zonguldak’ta her yıl yaklaşık 120 bin kolini alınıp satılmakta. Bunların yanında balmumu, arı sütü, anaarı üretimi ile Propolis üretimi ve işlenmesi var. Bilimin toplum yararına kullanılması başlanmasıyla birlikte bu alanlarda özellikle sağlık açısından arı ürünleri kullanılmaya başlandı. Anaarı üretimiyle ilgili Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği olarak bir projeyi destekledik. İl Tarım Müdürlüğümüz bir proje yaptı. Burada ki arılıkları damızlık olarak kullanıp anaarı üretimini planlıyoruz. Projemiz geçerse yılda 30 bin anaarının üretebileceğimizi düşünüyoruz. Anaarı üretimi sadece Zonguldak’ta değil Bartın ve Karabük illerimizde de kurulacak. Bu gerçekleşirse 30 bin sayısının 50 binlere çıkacağını umut ediyoruz. Hazırladığımız proje karşılığını bulursa çok önemli bir aşamayı geçmiş olacağız.

VATANDAŞ BİLMEDİĞİ YERDEN BAL ALMASIN

En kolay kirletilen ürünlerden bir tanesi arı ürünleridir gerçi ürünün kendisi üretilmiyor ama sahtesi yapılabiliyor! Burada esas bilinçli olması gereken, bu alanı ortadan kaldıracak olan tüketicinin kendisidir. Tüketiciler hangi arıcıdan bal aldığını biliyorsa, balı bildiği arıcıdan alıyorsa bu sorunun önüne geçilmiş olur. Aksi takdirde herkes ucuz diye bal alırsa yada bal diye ifade edilen her şeye para veriliyorsa paranın boşa gitmesi bir tarafa sağlık açısından da felaket olur. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz üreticisini bilmedikleri yerden bal almasınlar.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi