Zonguldak’ın Merkez ilçesinde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapımı devam etmekte olan ve son erteleme ile bitim tarihi 11.02.2022 (Bugün) olarak ilan edilen, Kıyı Düzenlemesi ve Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenleme işi (Sahil Projesi) yine bitirilemedi.

09.03.2020 tarihinde ihale edilen ancak taahhüt edilen 550 günlük sürede tamamlanamayan projenin ne zaman bitirileceğine ilişkin ilk resmi açıklama geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından gelmiş, CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın soru önergesini yanıtlayan Bakan Murat Kurum, projenin bitim tarihini 11.02.2022 olarak güncellemişti.

4 ay ertelemenin ardından Bakanlığın açıkladığı son tamamlanma tarihi olan bugünde, projenin bitime yetiştirilemediği hatırlatan CHP’li Yavuzyılmaz, Zonguldak’ta zamanında tamamlanamayıp açılışları ötelenen benzeri projelere atıfta bulunarak “Sahil Projesinin de yılan hikâyesi yolunda ilerlediğini” söyledi.

İkinci ertelemenin nedenine ilişkin Zonguldak halkına bir açıklama dahi yapılmamış olmasına da anlam veremediğinin altını çizen milletvekili “ Halkın görüşlerini almayan, ‘Ben yaptım oldu’ zihniyeti, Zonguldak’ta ‘ben yapamadım olmadı’ ya dönüşmüş durumda” diyerek duruma tepkisini şu sözlerle aktardı:

“Zonguldak’ta benzeri birçok projede olduğu gibi sahil projesinin yapım sürecinde de plansızlığın, şeffaf olmamanın ve özensizliğin tüm emareleri mevcut.09.03.2020 tarihinde ihale edilen ancak taahhüt edilen 550 günlük sürede tamamlanamayan projenin ne zaman bitirileceğine ilişkin soru önergemize Çevre Bakanlığınca verilen son yanıt 11.02.2022 tarihini işaret ettiği halde, bugün, işlerin tamamlanamadığını ve Sahil Projesinin de yılan hikâyesi yolunda ilerlemekte olduğunu üzülerek görüyoruz. Söz konusu gecikmenin nedenine ilişkin olarak da yetkili ağızlardan tek bir açıklamanın dahi yapılmıyor olmasına ise anlam veremiyoruz. Halkın görüşlerini almayan ‘Ben yaptım oldu’ zihniyeti, Zonguldak’ta ‘ben yapamadım olmadı’ ya dönüşmüş durumda.

Diğer yandan daha öncesinde Meclis gündemine de taşıdığım üzere projede kullanılan ahşap malzemelerin tercihi ve dayanıklılığı konusunda endişelerim devam ediyor. Önergeme verilen yanıtta her ne kadar dış ortamda kullanılan ahşap malzemelerin 25 yıla yakın ömrünün olduğu söylenmiş olsa da, yaptığımız gözlemlerde daha açılmadan malzemelerin yıpranmaya, peyzajın bozulmaya başladığını gözlemliyoruz.

Bu nedenle projedeki bütün işlerin ve malzemelerin kusursuz olarak teslim alınması ve sonrasında da gerekli bakımların düzenli olarak yapılması büyük önem taşıyor. Tüm bu hususları ilgili Bakanlığa aktarmış bulunmaktayız. Ayrıca buradan sorumlulara bir kez daha sesleniyor ve projeyle ilgili Zonguldak halkına, daha fazla gecikmeden, gerekli açıklamaların yapılması çağrısında bulunuyorum. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi