Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) yönetim kurulu yaptığı açıklamada, “Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) tıp fakültesinde sağlık çalışanları mutsuz, yıpranmış , tükenmiş ve sefalete ücretine mahkum edilmiştir” dedi.

Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Pandemi koşullarında çalışma şartları daha da ağırlaşmış,yetersiz personelle 7/24 çalışmak zorunda bırakılmıştır .Kamuda en düşük maaş ücretiyle çalıştırılan sağlık çalışanları derinleşen ekonomik krizle beraber maaşları erimişken.Şimdi de üniversitenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar bahane edilerek ocak ve şubat aylarının nöbet ücretleri ödenmemiş,1/11/2020 tarihinden geçerli olmak üzere Kasım ve Aralık ayı için pandemi ek ödemelerin dağıtılacağına dair yönetim kurulu kararı 19 Ocak 2021 resmi gazetede yayınlanmış ancak bu ödemelerde ekonomik sıkıntılar bahane edilerek ödenmemiştir.

Bugün Bülent Ecevit Üniversitesi hastanesinde yaşanan sağlık emekçilerine yönelik hak gaspı tesadüfi ya da bugüne özgü bir sorun değildir.Yıllardır sağlık alanını bir ticarethane gibi işletmeye çeviren yaklaşımın sonucudur. Bülent Ecevit üniversitesi Hastanesi’nde sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin ve nöbet ücretlerinin ödenmemesi , ilk fırsatta emekçilerin haklarına göz dikildiğinin bir örneğidir. Bu, sadece bu üniversitede çalışan emekçilere değil, tüm sağlık emekçilerine yönelen bir tehdittir.

Üniversite hastanelerini asıl görevi olan eğitim ve araştırmadan uzaklaştıran da, tıp eğitimi ve sağlık mesleklerinin eğitiminin niteliğini düşüren de, sağlık öğrencilerini eğitim adı altında angaryaya zorlayan da sağlıkta dönüşüm programı ile birlikte söz konusu hastanelere ödeme ve yatırım yapılmayarak adım adım çökertilmesidir. Üniversite Hastaneleri “kendi yağında kavrulma”ya zorlanmış, 3.basamak ileri sağlık hizmeti ve eğitim veremeyecek, araştırma yapamayacak hale getirilmiş, hizmet ağırlıklı çalışmak zorunda bırakılmış, buna rağmen borç yükünün altında ezilmekten kurtulamamıştır. Üniversite hastaneleri ve diğer tüm sağlık kurumları 1.basamaktan itibaren tamamen ücretsiz olmalı, kamusal hizmet vermeli, giderleri genel bütçeden karşılanmalıdır” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi