Büro Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi (BES) Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Alper Kaya yaptığı açıklamada, “2020 yılı bir kâbus gibi üzerimize çöktü ve yeni yılı karşılamaya hazırlandığımız bu günlerde Covid-19 salgınının ikinci dalgasını yaşamaya devam ediyoruz. Tüm ülkelerin birinci gündemi pandemi iken ülkemizde pandemi ile birlikte derin bir ekonomik kriz yaşanmaya devam ediyor” dedi.

Kaya beraberinde, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel Sen Şube Başkanı İsmail Sefertaş ve BES yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, “İşsizler, asgari ücret ile açlık sınırı altında çalışanlar, kısa çalışma ödeneği adı altında evde açlığa mahkûm edilenler, emeklilikte yaşa takılanlar, kapısına kilit vurmak zorunda kalan küçük esnaf, mahsulü para etmeyen çiftçiler, önümüzdeki yılı %3 zamla karşılamaya hazırlanan kamu emekçileri pandemi ve ekonomik krizden en üst seviyede etkilenen toplumsal kesimler olarak öne çıkıyor” diyerek şunları söyledi:

“Emekçilerin açlıkla ölüm arasında bir tercihle karşı karşıya kaldıkları dramatik bir süreci hep birlikte yaşamaya devam ediyoruz. Yıllardır ödediği vergiler karşılığında devletten destek bekleyen emekçiler, küçük esnaf ve çiftçiler hayal kırıklığı yaşamaya devam ediyor . Sağlık emekçilerinin canları pahasına pandemiye karşı mücadele ettikleri bir ortamda, bütün kamu emekçileri de kamu hizmetlerini aksatmamak için özverili çalışmalarını sürdürüyor.

Yayınlanan genelgelerle, kısıtlamalara ilişkin her gün yeni bir uygulama ile karşı karşıya kaldığımız bir süreçte, ne acıdır ki siyasi iktidarın yayınladığı sınırlı da olsa önlemlere kamu kurumları uymamak konusunda adeta birbiriyle yarışıyor. Özellikle işkolumuzda başta SGK, İŞKUR, Maliye ve Adliye olmak üzere işyerlerimizde, yayınlanan genelgelere tüm uyarılarımıza rağmen uyulmamakta ısrar ediliyor.

Kamu alacaklarına ilişkin yapılandırma süreci bahane edilerek özellikle SGK da mesai saati uygulamasına ve dönüşümlü çalışmaya son verilirken 60 yaş üstü çalışanlar idari izinli oldukları halde işyerlerine çağrılmaya devam ediyor. SGK işi daha da ilerleterek hafta sonları sokağa çıkma yasağı olduğu halde hafta sonu çalışması için İçişleri Bakanlığı’na başvuruyor.

İşyerlerimizde vakaların her geçen gün arttığını öğreniyoruz. Son bir hafta içerisinde Şırnak, Kayseri ve son olarak ilimizde Müdürümüz Mehmet KIRAN ile birlikte üç SGK emekçisi arkadaşımızı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. İnsanların açlıkla-ölüm seçeneği arasında bırakıldıkları bir süreçte devletin kamu alacaklarının peşine düşmesini anlamakta zorlanıyoruz. Testi çatlamaya başladı, testi kırılmadan da son defa siyasi iktidarı uyarıyor kamu alacaklarına ilişkin yapılandırma sürecinin bir an önce haziran ayına kadar ertelemesini ve işkolumuzda salgına karşı önlemlerin tekrar başlatılmasını talep ediyoruz” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi