Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, 2021-2022 yılı eğitim öğretim döneminin ilk dönemini değerlendirdi.

Zonguldak’ta yaklaşık 94 bin öğrenci olduğunu belirten Ören; “94 bin öğrencimize 7 bin 800 öğretmenin gayretleri, emekleri, yoğun çabaları sonucunda bir dönemi daha sağlıklı bir şekilde bitirdik. Mümkün mertebe eksiksiz bir şekilde bitirdik. Bu anlamda öğrencilerimize iyi tatiller diliyorum. Emektar, olmazsa olmazımız eğitim çalışanları öğretmenlerimize de bu dönemde öğrencilerimize ve evlatlarımıza yaptıkları katkılar için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda da onlara da iyi tatiller diliyorum” dedi.

Bu dönem yerel olarak bir takım gelişmeler de yaşadıklarını ve genel gelişmelerin olduğunu ifade eden Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, konuşmasına şöyle devam etti:

ZONGULDAK’TA 50’NİN ÜZERİNDE OKUL ÖNCESİ SINIF AÇILDI

“Bunların en önemlisi yerelde mesela 10 bin okul projesi kapsamında okul öncesi projesi öne çıkarıldı yaklaşık 50’nin üzerinde ilimizde okul öncesi sınıflar açıldı. Bu okul öncesinin ön plana çıkarılması Türkiye’de de Bakanlığımızın yaptığı proje kapsamında bu anlamı taşıyordu. Bu anlamda çok ciddi bir başarı elde edildi diyebiliriz. Onun dışında da Çıraklık Eğitimle ilgili sanayilerde irtibat büroları kuruldu. Kalfalara asgari ücretin yarısı çıraklıklara 1/3’ü kadar maaş artışı sağlandı. Onun dışında yani mesleki eğitimde üretim arttı. Meslek proje okulları kapsamında Meslek Liseleri ön plana çıktı. Üretim yaklaşık iki katına çıktı, istihdam ve üretimleri. Bu anlamda bunlar bizim yüzümüzü güldüren gelişmelerdi.

BAŞARI BELGESİ EĞİTİM ÇALIŞANLARININ TAMAMINA VERİLMELİ

Bakanlığımız ayrıca; başarı belgelerini öğretmenlerimize vererek bizi mutlu etti. Yalnız burada bizim üzüldüğümüz bir şey var, bunun eğitim çalışanlarının tamamına verilmemesiydi. Evet, öğretmenlerimiz derslerini anlattılar, sınıflarına girdiler ama bunu hep beraber yaptık. Bunu Milli Eğitim’deki arkadaşlarımızla beraber yaptık. Dolayısıyla burada böyle bir ayrım yapılmasını dolayısı ile garipsedik. Bu eğitim çalışanlarının tamamına verilmesi gereken bir şeydi. Genel merkezimiz de bu anlamda çalışmalar yapıyor. Bu başarı belgesinin eğitim çalışanlarının tamamına verilmesini tekrar buradan da Zonguldak şube olarak talep ediyoruz, bu bira eksik oldu. Bu eksikliklerin giderilmesini talep ediyoruz ama yine de öğretmene bir bakış açısı anlamında bu Pandemi döneminde arkadaşlarımızın ürettikleri katma değer, bu özellikle filyasyon anlamında, üretim anlamında, maske yapım anlamında, dezenfektan, deterjan yapımı anlamında meslek liseleri çok öne çıktı özellikle. Pek çok okuldaki arkadaşımız da bu anlamda çaba gösterdi dolayısıyla bunun değerlendirilmesini önemli buluyorum.

TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYAN İL MÜDÜRÜMÜZ VE EKİBİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bunun dışında kütüphaneler açıldı. Kütüphanelerin açılması tamamlandı ve pek çok okulumuz kütüphaneye kavuştu, bu da kışı zamanda yapıldı. Bu da Milli Eğitim’in başarısıydı, bu anlamda hem Meslek Liseleri, hem 10 bin okul kapsamındaki bu 50’nin üzerinde ana sınıfın açılması, çıraklık ve mesleki eğitimlerdeki bu artı pozitif şeylerin, eğitime yönelik, çocuklarımızın aldığı katkı paylarının artırılması noktasındaki çabaları değerli buluyorum. Bu anlamda taşın altına elini koyan değerli il müdürümüz Züleyha Aldoğan ve ekibine teşekkürü bir borç biliyorum fakat bu tabi bu yerel bir değerlendirme. Genel değerlendirme noktasında da öğretmenlerimizin maalesef ekonomik olarak çok ciddi bir şekilde darboğazdan geçtiği bir döneme de şahit olduk. Bakın; Türk Metal yüzde 65’e imza attı, Asgari ücrete yüzde 50,44’e varan bir aratış sağlandı, yine işçilere daha dolar yükselmemişken 2021’in Temmuz aylarında yaklaşık yüzde 35’e yakın bir artış sağlandı. Bütün bunlara bakıldığında en aşağıda kalan artışın veya enflasyon veya global ekonominin bize sağladığı negatif katkıların kapatılması noktasında en az çabanın eğitim çalışanlarına gösterildiğini görüyoruz yani, eğitim çalışanlarının bu anlamda daha az kayıplarının giderildiğini görüyoruz ve bu da bizi üzüyor. 2022 bu anlamda çok zor geçeceğe benziyor.

BU MİLLET YÜRÜYECEKSE ÖĞRETMENLE YÜRÜYECEK

Elektrik, doğalgaz aldı başını gitti, benzine yanaşılmıyor. Dolayısı ile insanlar çok ciddi bir sıkıntıya girdi. Öğretmen maaşı artık asgari ücrete yakın bir seviyeye geldi. Dolayısıyla öğretmeni motivasyonsuz bir şekilde bırakarak bir yere varamazsınız. Eğer bu millet yürüyecekse öğretmenle yürüyecektir. O zaman bunu bu şekilde asgari ücretin birazcık üzerinde bir ücretle çalıştırırsanız bu kabullenilemez. Onun dışında ücretli öğretmenlerimiz var, 2 bin TL’ye çalışıyor. Sözleşmeli öğretmenlerimiz var. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı bir Meslek Kanunu var. Meslek Kanunu Meclis’te görüşülmeye başlandı. Hâlihazırda, ne sözleşmelerle ilgili bir şey var, ne onların tayinleri ile ilgili bir şey var. Artı talep ettiğimiz ek zamlar da vardı. Yüzde 2,5’un dışında, seyyanen zamlar vardı. Bunlarla ilgili hiçbir gelişme maalesef yok. Onun için ikinci yarıya temenni olarak bu problemlerin aşıldığı, öğretmenin ekonomik olarak problem çekmeyeceği, bu konuda tedbirlerin alındığı, özellikle şu anda öğretmenlik meslek kanununun içinin doldurularak, şiddeti içerisine alan, 3600’ü içerisine alan öğretmenin çok ciddi problemi olan yüzde 15-20,25 gibi vergi dilimlerinin yüzde 15’e çekilmesi idarecilerin kadroya alınması, hizmetlilerin bir kereye mahsus idari kadroya alınması, Doğu’da görev yapan arkadaşlarımızın mutlak suretle ek ekonomik olarak değerlendirilerek oradaki öğretmen istihdamının daha kolay çözülmesi noktasında, öğretmene şiddet kanununu da söylemiştim, mutlak suretle bunların değerlendirilerek topyekün öğretmenlik mesleğini kapsayan bir iyileştirmeye gidilmesi gerekiyor.

BÜTÜN EĞİTİM ÇALIŞANLARINA İYİ TATİLLER DİLİYORUM

Maalesef bugün öğretmen maaşı asgari ücretle aynı tutulan bir anlayışa gelmiştir. Dolayısı ile eğitime verilen önemin, bakış açısının da güzel bir örneğidir. Onun için ben özellikle iktidardaki siyasileri akli selime davet ediyorum. Bu gemi böyle yürümez, ondan sonra sıkıntı yaşarsınız. Ben bütün eğitim çalışanlarına iyi tatiller diliyorum. Emeklerinden dolayı şube başkanlarına teşekkür ediyorum, inşallah ciddi bir dinamizmle bizim moralimizi üste taşıyan, yükselten bir takım çalışmalarla ikinci dönem daha moralli bir şekilde eğitim-/öğretime başlarız diye ümit ediyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi