Zonguldak Oto Galericileri Derneği Başkanı Mustafa Özcan, sıfır ve ikinci el araç piyasasının canlanması için mutlaka ÖTV indirimi yapılması gerektiğini söyledi.

Araç almak için işyerlerine uzun süredir kimsenin gelmediğini ve zor durumda olduklarını belirten Özcan, “Yaklaşık 5-6 aydır kapımıza uğrayan yok umudumuz yaz aylarında. İnşallah yaz aylarında işlerimiz açılır diye umut ediyoruz” dedi.

Oto Galericilerinin yer sorununun da olduğunu ifade eden Zonguldak Oto Galericileri Derneği Başkanı Mustafa Özcan, açıklamasına şöyle devam etti:

İNSANLARIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

“Sıfır ve ikinci el araç alımı noktasında insanlarımızın alım gücü düşük. Oto Galericileri olarak işlerimiz çok azaldı. Yaklaşık 5-6 aydır kapımıza uğrayan yok umudumuz yaz aylarında. İnşallah yaz aylarında işlerimiz açılır diye umut ediyoruz. Ekonomik anlamda insanların eline geçen paranın az olması nedeniyle insanların alım gücü çok düştü. Vatandaş geçim sıkıntısı içerisinde olduğu için gıda harcamalarını haklı olarak birinci önceliğine almıştır bu nedenle araba piyasası çok durgun, araç fiyatları çok yüksek. Şuan için 60-70 bin civarındaki araçlar rağbet görüyor. Toplumda asgari ücretle geçinen kişi sayısının yüksek olması nedeniyle düşük fiyattaki araçlar tercih ediliyor. Zonguldak Kent Merkezinde faaliyet gösteren oto galericilerinin yer sorunu halen devam etmektedir. Yer sorunumuzla ilgili Zonguldak Belediye Başkanımız Ömer Selim Alan Beyin arayışının devam ettiğini biliyoruz ve vereceği kararları bekliyoruz. Umut ediyorum bizlere bir yer bulur, oto galericilerini bir araya getirir hem alışverişlerimiz daha kolaylaşır hem de vatandaşlarımız daha rahat gezip, görüp alışverişini yapabilir. İnşallah hayırlısı olur.

ARAÇ PİYASASININ CANLANMASI İÇİN ÖTV İNDİRİMİ ŞART

Otomobillerdeki ÖTV oranlarına motor silindir hacmine göre çok yüksek zam geldi. Vatandaş sıfır bir araç alırken bir araçta devlete alıyor noktasına geldi. ÖTV oranları yüzde 200’lere kadar çıkıyor. ÖTV sadece araç alırken ödeyip biten bir şey değil aynı zamanda yakıt alırken, plaka pulu verirken, araç muayenesi yaptırırken, araç sigortası kaskosu yaptırırken de ÖTV ödüyoruz. Bugün araç muayene ücreti profesör doktor muayene ücretinden daha fazla diye biliriz. Aracın muayenesini 500 TL’ye yaptırıyorsun profesöre gidip muayene olmak istesen senin her yerini muayene ediyor o da 500 TL alıyor. Yani araç muayene yerlerinde rekabet olmadığı için ne derlerse onu ödemek zorunda kalıyoruz. Yazık, günah bugün bir ticari araç her sene araç muayenesine giriyor. Şoför esnafı ve özel aracı olan şahısların bir yıllık en az maliyeti 4-5 bin TL civarında. Kişi aracına hiç binmesin, aracı kapısında dursun yine de 4-5 bin TL para ödüyor. İkinci el araç piyasasının canlanması için biran evvel ÖTV indirimi gerekiyor. ÖTV düşerse araç fiyatları da düşer. Bu sefer sıfır araçlar daha kolay satılır ve insanlar elindeki ikinci el araçları sıfır araçla değiştirir. Böyle olunca da ikinci el araçlarda düşük fiyatlara satılır, piyasada canlanır. Araç almak isteyen vatandaş ve bizler içinde iyi olur.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi