Zonguldak Oto Galericileri Derneği Başkanı Mustafa Özcan, sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi.

İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken kurallara dikkat çeken Özcan, “Özellikle ikinci el araç almak isteyen vatandaşlarımız araçlarını bildikleri, güvendikleri ve bu işi yapan firmalardan almalı. Muhakkak ekspertiz yaptırmalı” dedi.

Alım gücünün daralması düşük model araç fiyatlarının haddinden fazla artmasına neden oldu diyen Zonguldak Oto Galericileri Derneği Başkanı Mustafa Özcan, konuşmasına şöyle devam etti:

İKİNCİ EL PİYASASI ÇOK YÜKSEK

“İkinci el araç piyasasındaki araçların fiyatları çok yüksek! Bunun nedeni piyasada araç bulunamaması sıfır araçların ülkemize girmemesi, dünya çapında çip krizinin olması ve çeliğe karıştırılacak magnezyum malzemesinin bulunmayışı araç piyasasında kısıtlamaya neden oldu. Bu nedenle herkes elindeki aracı enflasyon ölçüsünde biraz daha üzerine koyarak yukarlarda tuttu. Kişinin şuan aldığı aracı yarın aynı paraya alma şansı yok. Vatandaşlarımız ellerindeki araçları alacakları araçları bulmadan sakın ellerinden çıkartmasınlar sonra araçsız kalabilirler.

ÖTV İNDİRİMİNDE ARAÇ FİYATLARI GERİ GELMEDİ

ÖTV indirimlerinin düşmesi ile araç fiyatlarının 50-60 bin lira bazı araçlarda ise 100 bin liraya yakın indirim getirmesi gerekiyordu. Ama baktığımız zaman hiçbir aracın fiyatı geri gelmedi. Bunun nedeni de ana bayilerin yan kuruluşları var ellerindeki sıfır araçları yan kuruluşlarına sattılar ve ellerinde sıfır araç bırakmadılar. Yan kurulularında da sıfır araçları daha pahalı şekilde vatandaşlara sattılar. Sıfır araç almak isteyen vatandaşlar mecburen daha pahalı olarak sıfır araç almak zorunda kaldı. Bu nedenle piyasaya giren tüm araçların fiyatı da o oranda yükseldi.

VATANDAŞLAR ELLERİNDEKİ ARAÇLARIN KIYMETİNİ BİLSİN

Şuan bine bileceğimiz en kötü araba 200 ila 300 bin lira civarında. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlarında bu fiyatlara araç alabilecek kişi sayısı çok az! Nereye doğru gidiyoruz o da belli değil. İnsanlar önünü göremiyor, yarının ne getireceğini bilemiyor. İnşallah iyi olur diye umut ediyoruz. İyi olmasını temenni ediyoruz ama bu temenniden öteye geçmeyecek diye korkumuz var! Vatandaşlarımız ellerindeki arabaların kıymetini bilsinler çünkü araba piyasası gittikçe daralmakta. Sıfır veya ikinci el araba fiyatları yükseldikçe arabalara olan taleplerde o oranda azalmakta. Çünkü Türkiye’deki vatandaşlarımızın ekonomik durumu belli! Ülkemizde asgari ücretle çalışan kişi 2 bin 800 veya 3 bin lira maaş alırken 300 bin liralık bir aracı ne zaman ve nasıl alabilir? Bu nedenle 30-40 bin liralık arabalara olan talepler arttı. Alım gücünün daralması düşük model araç fiyatlarının haddinden fazla artmasına neden oldu. Allah milletimize kolaylık versin.

ARAÇ ALIRKEN MUHAKKAK EKSPERTİZ YAPTIRILMALI

Özellikle ikinci el araç almak isteyen vatandaşlarımız araçlarını bildikleri, güvendikleri ve bu işi yapan firmalardan almalı. Muhakkak ekspertiz yaptırmalı. Alacakları aracın periyodik bakımının olup olmadığıyla ilgili kapsamlı bir rapor almadan kesinlikle araç almasınlar çünkü bu konuda çok şikayet alıyoruz. Zonguldak’ta ki oto galericiler olarak şuana kadar bu konuda bir sıkıntı yaşamadık ama şikayeti olan varsa gelsinler şikayetlerini gideririz. Mesleki Yeterlilik Belgesi bu nedenle çıkmıştır ve herkes arabasına sahip çıkar. Ayakta kırdı-kaçtı, günlük araba satanlara dikkat etsinler.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi