Memur ve memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci turu gerçekleştirildi.

Toplu sözleşme masasında hükümet tarafından yapılan teklifin kabul edilebilir bir tarafı olmadığını belirten Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, “Geçtiğimiz yıl yüzde 19 enflasyonun olduğu yerde yüzde 11-12 gibi zam teklif etmek memurun aklıyla dalga geçmektir” dedi.

Ak Parti yetkililerine seslenerek “vermezseniz alamazsınız” diyen Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, açıklamasına şöyle devam etti:

MEMURUN ZARARI VAR

“Ağustos ayının biri itibariyle kamuda çalışan memurların toplu sözleşme görüşmeleri başladı. Bugün itibariyle de hükümet zam teklifini sundu. Kamu-Sen ile Memur-Sen bu toplu sözleşme dönemine ortak teklif vererek girdiler. Her iki büyük konfederasyonun ortak talepleri olarak 2022 yılı için yüzde 21 zam 2023 yılı için ise yüzde 17 zam idi ve heyecanlı bir şekilde bekliyorduk. Özellikle işçilere verilen büyük zamdan sonrada içimizde bir umut doğmuştu. Çünkü biz kamu çalışanları olarak geçtiğimiz 2 yıl içerisinde bize gelen bütün artış 1250 lira civarındaydı. Yüzde 3-4 artışlar sonucunda cebimize giren parada yaklaşık 650-700 lira civarındaydı. Buna göre her memurun 527 lira zararı vardı. Bu nedenle Kamu-Sen toplu görüşme talebini getirirken 600 lira seyyanen zam talep etmişti. Dün işçilere önerilen zammı gördüğümüzde 500 lira seyyanen zamla başladı. Dolayısıyla işçi sendikalarını tebrik ediyorum. İşçi kesimini aldığı bu zamdan dolayı kutluyorum.

DAĞ FARE DOĞURDU!

Toplu sözleşme görüşmesinden güzel haber bekliyorduk ancak yine dağ fare doğurdu. Herkese kepçeyle dağıtan hükümet devletin olmazsa olmaz unsuru olan memura gelince elindeki kepçeyi bırakıp çay kaşığını eline alıyor. Yüzdelik dilimlerle cebimizi boşaltırken iyi toplu sözleşme sürecine gelince cimrilikleri tutuyor yüzlerini başka tarafa çeviriyorlar. 2022 yılı için biz yüzde 21 zam talep etmiştik sayın bakan 5+6 ve enflasyon farkı ile karşımıza geldi. 2023 yılı için ise biz yüzde 17 zam talep etmiştik onlarda bize 6+6 ve enflasyon farkı dediler. Geçtiğimiz yıl yüzde 19 enflasyonun olduğu yerde yüzde 11-12 gibi zam teklif etmek memurun aklıyla dalga geçmektir. Memur kesiminin yüzde 70-80’i üniversite mezunudur herkes hesabı kitabı biliyor. Nisan ayında aldığı maaşı bir daha alamayacağını da biliyor. Dolayısıyla her 2 konfederasyonda bunu kabul etmedi.

İDEOLOJİLER KARIN DOYURMUYOR, VERDİĞİNİZ KADAR ALIRSINIZ!

12 günlük bir sürecimiz var ve toplu sözleşme görüşmeleri sırasında güzel şeylerde konuşuldu. Sayın bakan bu dönemde 3600’ün bağıtlanacağını da ifade etmiş. Yani 3600’ü ne zaman vereceklerini açıklayacaklar. Ayrıca sözleşmeli çalışanların kadroya geçirileceği noktasında ümit vermiş. Refah payıyla ilgili bir gelişme olabileceğini de ifade etmiş. Ama Türk Eğitim-Sen Zonguldak şubesi olarak şunu ifade etmek isterim; çok düşük başladılar ve eğer bu zam işçinin aşağısında kalırsa bunu Türk memuru sorgulayacaktır. Buradan Ak Parti yetkililerine sesleniyorum; Vermezseniz alamazsınız. Halk tarifiyle “ne kadar ekmek o kadar köfte”. Her dönem enflasyona karşı memuru ezdiriyorsunuz sonra oy diyorsunuz. İdeolojiler karın doyurmuyor! Partilerde karın doyurmuyor. İşçiye yüzde 27 ila 34 zam memura yüze 12 zam. Bu memur size ne yaptı? Devlet yaşayan bir unsurdur ve devlet mekanizmasının olmazsa olmazı devlet memurudur. Hem memurumun düğmesi bile kıymetlidir diyeceksiniz hem de memuru enflasyona karşı ezdireceksiniz. Sözleşmeli bir işçi ile devlet memuru arasında 300 lira fark kalmıştır. Asgari ücretliyle 500-600 lira fark kalmıştır. Artık devlet memuru çalışanlar içerisindeki dibi oluşturmaktadır. Memura dibi gösteren iktidarda dibi görecektir. Ondan sonra uyarmadı demeyin. Bu 12 günlük sürecin hükümet yetkililerince daha iyi değerlendirilmesini talep ediyorum. Yoksa verdiğiniz kadar alırsınız!” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi