Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutladı.

Öğretmenlik Meslek Kanununun biran evvel çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Aşkar, “Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun olmaması; hukuki açıdan boşluk, mesleki açıdan ise yoksunluktur. Yıllardır meslek kanunu olmayan bir mesleksizlik içerisinde öğretmenliğin adeta kaderine terk edildiği bir dönemde bulunuyoruz” dedi.

Memur-Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, sendika binasında yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

ÖĞRETMENLİĞİN KADERİNE TERK EDİLDİĞİ BİR DÖNEMDE BULUNUYORUZ

“24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla eğitim çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek ve öğretmenlerin meslek kanunu talebini dile getirmek istiyoruz. Tarihin en eski mesleklerinden olan öğretmenlik, ülkemizde ve dünyadaki yerine baktığımızda hak ettiği yeri bulmadığını görüyoruz. Ülkemizde resmi ve özel eğitim kurumlarında fiilen görev yapan 1 milyon 200 bin öğretmen var iken, öğretmenin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alan bir Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun olmaması; hukuki açıdan boşluk, mesleki açıdan ise yoksunluktur. Yıllardır meslek kanunu olmayan bir mesleksizlik içerisinde öğretmenliğin adeta kaderine terk edildiği bir dönemde bulunuyoruz.

EĞİTİMİN OLMAZSA OLMAZI ÖĞRETMENDİR

Bu noktada, öğretmenlik mesleğine, öğretmenlere, eğitime ve öğrencilerimize dair hassasiyetlerimizi, önceliklerimizi, talep ve beklentilerimizi şekillendiren, meslek kanununa dair çerçeve beklentimizi ifade eden hususlara da dikkat çekmek istiyoruz. OECD’nin yayınladığı ‘Dünya Standartlarında 21. Yüzyıl Okul Sistemi Nasıl İnşa Edilmeli?’ başlıklı raporda yer alan bilgilere göre eğitimin ve ülkelerinin geleceği eğitime verdikleri önemle doğru orantılıdır. Eğitimin olmazsa olmazı öğretmendir. Öğretmenin mutlu olmadığı, öğretmenin sahiplenmediği bir eğitim sisteminin başarılı olma şansı yoktur.

ÖĞRETMENLER TEK TİP VE KADROLU OLMALI

Öncelikle resmi veya özel öğretim kurumu ayrımı yapmaksızın bütün öğretmenleri kapsayacak, öğretmenlik mesleğinin bütün boyutlarını ele alacak bir yasal düzenlemeye duyulan ihtiyaç konusunda geniş bir toplumsal mutabakatın varlığı herkesçe kabul edilmelidir. Bütün öğretmenleri kapsayacak Öğretmenlik Meslek Kanunu biran önce çıkarılmalı ve hayata geçirilmelidir. Bu kapsamda Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde birinci önceliğimiz öğretmenler tek tip ve kadrolu olmalıdır. Öğretmenin sözleşmelisi, ücretlisi olmaz. Bu uygulamadan biran önce vazgeçilmeli tek tip ve kadrolu öğretmen uygulamasına yönel inmelidir. Öğretmen meslek düzenlemesi yapılarak kariyer basamakları sistemi yeniden getirilmeli, belli periyodlar içerisinde başöğretmen uygulanmasına geçilmeli ve öğretmen hak ettiği değeri zaman içerisinde almalıdır.

3600 EK GÖSTERGE İVEDİLİKLE ÇIKARILMALI

Daha önce 2 defa sözü verilen ama uygulamaya geçirilmeyen 3600 ek gösterge ivedilikle çıkarılmalı, emekli olmak için bekleyen yaklaşık 50 ila 100 bin arasındaki öğretmenimiz emekli olurken emekli olan öğretmenlerimizin yerine bugün kamuda çalışan 60 bin ücretli öğretmen uygulaması biran önce sonlandırılarak 60 bin kadrolu öğretmen ataması yapılmalı. 3600 ek gösterge biran önce verilmelidir. Öğretmenlik ve öğretmen sorunları hakkında çok şey söyleyebiliriz ama özellikle şunun bilinmesini istiyoruz; Biz öğretmenler olarak her yıl 24 Kasımlarda atılan süslü nutuklarla değil, gerçekçi vaatlerle, çıkarılacak meslek yasasıyla ve öğretmenin toplumda hak ettiği yeri almasıyla öğretmenin gerçek değerinin olacağına inanıyoruz. Bu kapsamda 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bütün öğretmenlerimizin gününü tebrik ediyoruz. İnşallah Meslek Yasasının olduğu, Meslek Yasasıyla beraber öğretmenin gerçek değerini bulduğu, öğretmenliğin baş tacı edildiği günlerin özlemiyle bütün öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi