Büro Emekçileri Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin yaptığı açıklamada, "Öğrencilere kredi değil burs verilmelidir. Aileler de mağdur edilmemeli" dedi.

Çetin beraberinde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte KESK Şubeler Platformunda yaptığı açıklamada, “Dört üniversite mezunu gençten üçünün işsiz olduğu bir gerçeklik karsımızda dururken, sayısı beş milyona dayanan gencimizin KYK borcu bulunurken, 300 bini hakkında icra işlemleri başlatılmış durumda. BES olarak bir yandan pandemide yapılandırma olmaz mücbir sebep ilan edilmesi gerektiğini bir yandan da gençlerin KYK borçlarına ilişkin KYK borçlarının silinmesi gerektiğini bir kez daha açıkça ifade ediyoruz” diyerek şunları söyledi:

“Genç kadın işsizliğinin çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. İş bulmakta zorlanan genç kadınlara evlilik tek çıkış yolmuş gibi sunulmakta erkeğe mahkum bırakılmak istenmektedir. KYK borçlarını silmek yerine çeyiz parası gibi, KYK borcu silme şartı olarak evliliği şart koşma gibi uygulamalarla genç kadınların evlenerek eve sabitlenmesi dolayısıyla yeniden üretim rollerini daha çok üstlenmesi istenilmektedir. Bu siyasi iktidarın kurguladığı düzende kadınlara biçtiği rolü bir kez daha net olarak göstermektedir.

ÖĞRENCİLERE KREDİ DEĞİL BURS VERİLMELİDİR

Kredi ve Yurtlar Kurumu 1961 yılında sosyal amaçlı bir kurum olarak oluşturulurken, zamanla öğrencilere kredi veren ve ödenemeyen kredilerle ilgilide adeta bir banka gibi faiz işleten takip ve icra mekanizmasını kullanan bir kuruma dönüşmüştür. Sonuçta öğrenciler aldıkları kredileri eğitim masrafları (barınma, beslenme, ulaşım, kitap vb) için kullandıkları ortadadır. Aileler de mağdur edilmektedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü toplumu, gençleri önceleyen bir kuruluş olarak yeniden yapılandırılmalıdır.  Gençlerimiz işsizlik ve kredi borcu dışında GSS Kuşatması altındadır. GSS ödemelerinde hane geliri temel alındığından gençlerimiz işsizde olsalar GSS ödeme yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmaktadır. İşsiz ve herhangi bir gelire sahip olmayan kişilerin GSS ödemek zorunda kalması kabul edilemez. Gelir testi kişisel olarak yapılmalı işi ve geliri olmayanlardan GSS alınmasına son verilmelidir.

GSS VE BAĞ-KUR BORCU OLANLAR İÇİN TEŞHİS PARASIZ, TEDAVİ PARALI

Pandemi döneminde en temel ihtiyaç olan sağlık hizmetlerinden faydalanmak GSS borcu olanlar için 2021 yılı sonuna kadar uzatılmakla birlikte GSS ve Bağ-Kur borcu olanlar eczanelerden ilaç alamayacak.

Bu durumda sözde tanısı ücretsiz yapılan hastalığın tedavisinin sürdürülmesi, parası olmayanlar için eksik kalarak tamamlanamayacaktır. Unutulmamalıdır ki, eğitim ve sağlık evrensel hukukta bir insan hakkıdır. İnsan hakkı olarak tanımlanan kamusal yükümlülükler parayla satılamaz. Büro Emekçileri Sendikası olarak, gençlerin yanında olduğumuzu belirtiyor, mücadelelerinin mücadelemiz olduğunu buradan kamuoyuyla bir kez paylaşıyoruz” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi