Yeniden açılmak için gün sayan esnaf açıklanan son genelge ile işyerlerinin kapısını açıp müşterileriyle bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası, koronavirüste kademeli normalleşme kararını açıklamasıyla pandemi nedeniyle yaklaşık 4 aydır müşteri alamayan işyerleri kapılarını müşterilerine açtı.

İşyerlerinde yüzde 50 oranında müşteri kabul etmeye başlayan restoran, lokanta, kafeterya, pastane, kıraathane ve çay ocağı işletmecileri bir taraftan işyerlerinin başında olmaktan duydukları mutluluğu belirtirken diğer taraftan da biriken borçlarını nasıl ödeyeceklerinin hesabını yapıyor.

Saat 07.00-19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile müşterilerine hizmet verecek olan işletme sahipleri şunları söylediler:

PARTALCI: “SIKINTI VE STRES İÇİNDEYDİK”

Lokantacı esnafı Mehmet Partalcı: “Pandemi nedeniyle üç ay süresince kapalıydık sadece paket servisi yapıyorduk. Açıklanan son genelge ile kısmen de olsa normale döndük. Müşterilerimizle bir arada olmayı özlemişiz. Çok büyük sıkıntı ve stres içindeydik inşallah bir daha böyle bir süreç yaşamayız. Çünkü ekonomik yönden zor durumdaydık kiralarımızı ödeyemez duruma geldik, yapmamız gereken ödemelerimizi ödeyemedik. Tüm borçlarımızı öteledik. İnşallah bundan sonra bu zorlukları aşarız ve ekmeğimizi kazanırız.”

KILIÇ: “ZONGULDAK HALKI ESNAFINA SAHİP ÇIKACAKTIR”

Çay ocağı esnafı Arif Kılıç: “Dünyada ve ülkemizde yaşanan COVID 19 süreci nedeniyle yaklaşık 4 aydır kapalıydık. Bu süreç işletme sahiplerine kısmi yükler getirdi, sıkıntılar çekildi. Ama bizler mücadele ettik ve cumhurbaşkanımızın yaptığı son açıklamayla tekrar yeni bir döneme başladık. İnşallah bu dönemde yüzde 50 kapasiteyle çalışarak bize tanınan bu hakkı en güzel şekilde değerlendirerek ve suiistimal etmeden, kurallara uyarak normal sürece başlarız. Arkadaşlarımız geçmişe baktığımızda içinde bulunduğumuz son sürecin kıymetini bilsinler. Çünkü bu bize ait bir sorun değil tüm dünyanın sorunu. Ben Zonguldak halkına inanıyorum Zonguldak halkı esnafına sahip çıkacaktır. Bizler esnaflar olarak halkımıza gereken hizmetleri vereceğiz halkımıza bizlere sahip çıkacak. İçinde bulunduğumuz süreci suiistimale açık ve kötü niyetle değerlendirmemiz kurallara uymamız lazım. Esnaf ve vatandalar olarak kurallara uymazsak 15 gün sonra yapılacak incelemede bizleri bekleyen son belli yeniden kapanma. İnşallah bundan sonra yapacağımız çalışmalarla beraber çekmiş olduğumuz sıkıntıları hep birlikte atlatacağız. Yeni dönemde herkes işinde-aşında olsun ve kendi görevlerini yerine getirsin. Bu süreci aşmak bizlerin elinde!”

GÜNER: “ARTIK PARA KAZANMA İŞİ GEÇTİ”

Kahvehane esnafı Erol Güner: “İşyerlerimiz açıldı ama bundan sonrası için eski işlerimizin olacağını zannetmiyorum. Toparlanmamız çok zor olacak. Süreç ek işi olmayan için zor. Benim ek işim var biraz ondan kurtarıyorum kahvehaneye kalsak aç kaldık demektir. Sürecin düzeleceğini zannetmiyorum artık para kazanma işi geçti. Bundan sonrası için başka bir iş yapabilir miyim onu düşünüyorum. İşyerini açamayan kahvehane, kafe, çay ocakları, lokanta için açıklanan son genelge iyi oldu. Çünkü insanlar güç durumdaydı. Allah yardımcıları olsun.”

KÜÇÜK: “BORÇLARIMIZ BİZLERİ BEKLİYOR”

Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük ise şunları ifade etti: “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı genelge ile kahvehanelerimiz, lokantalarımız, kafelerimiz, restoranlarımız normalleşme süreci içerisinde kısmide olsa faaliyetlerine başladılar. Kahvehanelerimizde oyun olmamak kaydıyla faaliyetlerine başladı. Sabah saat 07.00 akşam saat 19.00 olmak üzere masa ve sandalye kapasitesini yüzde 50 seviyesine düşürüp oturan kişiler arasında 1’er metre mesafe olmak kaydıyla maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak kahvehanelerimiz faaliyetine başladılar. İşlerimizin başına dönmek esnafımıza azda olsa moral oldu. Çünkü kısıtlamalardan en çok zarar gören kahvehaneci, birahaneci, internet kafe, Playstation salonları ve spor salonları esnafımız oldu. Son süreç esnafımıza azda olsa moral oldu çünkü ödememiz gereken borçlarımız bizleri bekliyor. Esnaflarımız bu süreç içerisinde borçlandı. Esnafımız vergilerini, sigorta primleri ödeyemedi. Normalleşme hızlı bir şekilde devam ederse ve vaka sayıları düşerse hem esnafımız hem de vatandaşlarımız mutlu olur. Esnafımız ve vatandaşlarımız pandemi kurallarına hassasiyet göstersin. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına ne kadar uyarsak ve bu konularda birbirimize saygılı olursak normalleşme süreci o kadar hızlı olur. Uymazsak birçok işletmemiz yeniden kapanır ve işletmelerden ekmek yiyen, evini geçindiren esnaf ve çalışanlar zor durumda kalır. Esnafın işyerinin açılması psikolojik yönden de çok önemli çünkü esnafın işyerine gelip işinin başında olması çok güzel bir duygudur.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi