Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı 1 çalışan, 1 ev hanımı eş ve 2 çocuktan oluşan çekirdek madenci ailesini kapsayan Gıda Harcaması Araştırmasını oluşturan harcama gruplarında Şubat 2021’de şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta Şubat ayında şu fiyat artışları tespit edildi. Pastörize süt fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1.18, taze kaşar peyniri yüzde 17,13, eski kaşar yüzde 27.50 oranında artarken diğer ürünlerde değişim olmadı. Bu grupta ortalama artış yüzde 4.46 düzeyinde gerçekleşti.

Et ürünleri grubu; Bu grupta önemli fiyat hareketlilikleri yaşandı. Özellikle kırmızı et ve beyaz et grubunda dikkat çekici fiyat artışları tespit edildi. Kırmızı et grubunda, kemikli et yüzde 3.63, kıyma 1.69, kuşbaşı et 1.44, biftek 8.42, bonfile yüzde 13.05, kavurma 14.28, pastırma 20.90 oranında artış tespit edilen ürünler oldu. Kırmızı et grubunda fermente ürünler olan sucuk, sosis, salam da artış tespit edilmedi. Kuzu etinde de bir önceki aya göre artış tespit edilmedi. Şubat ayında sakatat ürünlerinin fiyatları ortalama yüzde 6,84 oranında arttı.

Dar gelirli ailelerin en çok tükettiği ana gıda ürünü olan beyaz et grubunda yani tavuk etinde Şubat 2021’de yüksek fiyat artışları tespit edildi. Tavuk etinin fiyatı bir önceki aya göre yüzde 15 oranında arttı. Hayvansal ürünler grubundan yumurta fiyatlarında bir önceki aya göre değişim olmadı. Et ürünleri grubunda yine halkın en çok tükettiği grup olan balık ürünlerinde grup bazında Şubat 2021 de bir önceki aya göre yüzde 2 oranında fiyat gerilemesi tespit edildi.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; Bakliyat grubunda kuru fasulye, barbunya, kırmızı mercimek fiyatlarında bir önceki aya göre değişim olmazken, nohut yüzde 3 oranında fiyatı düşen ürün oldu. Yeşil mercimek ise yüzde 3.40 oranında fiyatı artan ürün oldu. 

Ürün bazında mandalina yüzde 4.40, limon yüzde 42.50, ayva yüzde 3.50, armut yüzde 2.33 oranındaki artış ile dikkat çeken ürünler oldu. Portakal yüzde 25, greyfurt yüzde 20 oranında fiyatları düşen ürünler olarak tespit edildi. Yağlar ve yağlı tohumlar grubu; bu grupta Şubat ayında önemli artışlar tespit edildi.

2021 Şubat ayında 4 kişilik bir madenci ailesinin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 173,88 TL artış ile 7.418,88 TL oldu. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi