Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan yardımcısı Şerafettin Nas, Van’da gerçekleştirdikleri ‘Türkiye Muhtarları El Ele’ projesi toplantısını değerlendirdi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan yardımcısı Şerafettin Nas, beraberinde yönetim kurulu üyesi Çınartepe Mahalle Muhtarı Okan Girgin ile birlikte 9-10-11 Haziran tarihleri arasında katıldıkları ‘Türkiye Muhtarları El Ele’ projesi toplantısını gazetecilere değerlendirdi.

İçişleri Bakanlığı, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu işbirliğinde Van’da gerçekleştirdikleri toplantı hakkında bilgi veren Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan yardımcısı Şerafettin Nas, şunları söyledi:

81 İLDEN MİSAFİRLERİMİZİ ZONGULDAK’TA AĞIRLAYACAĞIZ

“Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan yardımcısı olarak bu projeyi daha önce Bakanımızla görüşmüştük. Sayın Bakanımız ‘Türkiye Muhtarları El Ele’ projesinin yürütülmesini Konfederasyonumuza verdi. Bu toplantıyı, İller İdaresi Gene Başkanımız, İçişleri Bakanlığı’ndan görevliler, bizler yönetim kurulu olarak Genel Başkanımız Bekir Aktürk ile birlikte bu işin organizasyonunu yapıyoruz. Doğu’dan, Batıya, Batı’dan Kuzey’e, Güney’e bütün muhtarlarımızın birlik ve beraberliklerini pekiştirmek anlamında Van’da böyle bir proje gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde Sivas, Kars, Hakkari, Çanakkale, Bursa olmak üzere programlar yapacağız ve bu projenin içine Zonguldak’ı da kattık. Önümüzdeki aylarda onların belirleyeceği günde 200 kişilik Doğu’dan, Batı’ya 81 ilden misafirlerimizi Zonguldak’ta ağırlayacağız.

MUHTARLARA ÇOK BÜYÜK YETKİLER VERİLECEK

Bu projenin amacı bütün muhtarlarımızın birbirlerini tanıması, görüşmesi, farklı kültürden olan insanlarımızın bir araya gelerek kaynaşması anlamındadır. Her toplantıya farklı isimler gidecektir. Zonguldak’tan önümüzdeki toplantıya Sivas’a gideceğiz 5-6 arkadaşla birlikte gideceğiz. Onun peşine diğer illerde yapılan toplantılara da farklı isimlerle gidip oradaki insanlarla kaynaştıracağız. Bu projeyi çok önemsiyorum. Aynı zamanda bizler Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak akşam kaldığımız otelde yönetim kurulu toplantıları yapıyoruz. Muhtarlarımızın sorunlarını, İller İdaresi Genel Müdürü orada, daire başkanları orada bazı maddeler var güncelleşmiş, güncelleşmeyenler var onu da Sayın İçişleri Bakanımızın talimatları ile birlikte hem Köy Kanunu, hem de Mahalle Muhtarları Kanunu’nun yeniden yapılanması anlamında çok önemli kazanımlar olacak.  Muhtarlarımıza ekonomik, sosyal anlamda ve görevlerinin yetkileri ve sorumlulukları anlamında da çok büyük yetkiler veriliyor.

BİRLEŞİK OY PUSULASI OLACAK

Muhtarlarımızın görev ve yetkilerinin genişlemesi anlamında muhtarlarımız tam teşekküllü olacak. Belediye Meclislerinde vatandaşların istek ve sorunlarını dile getirecek. İl Genel Meclis’lerinde konuşma hakkı olacak. Aynı Belediye Meclis üyesi gibi, aynı İl Genel Meclisi üyesi gibi olacak yalnız oy hakkı olmayacak. Muhtarların seçim kanunu değişiyor. Artık birleşik oy pusulası gündemde. 2024 seçimlerinde yerel yönetimlerle beraber birleşik oy pusulası olacak. Artık muhtarlar seçim dönemlerinde oy pusulası dağıtmayacak. Ayrıca müracaat usulü var; 45 veya 60 gün içerisinde aday adayı olacak kişiler belli bir harç bedeli karşılığında bağlı bulundukları ilçe Seçim Kurulu’na müracaat edilecek ve oraya kayıt olacak. Şimdiki sistem nasıl; son gün gelip aday olabiliyordun ama artık son gün aday olma şansın yok. Yani Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlemiş olduğu tarihten itibaren kimsenin aday olma şansı olmayacak. Onun için Bakanlığımız muhtarlarımızla ilgili geniş kapsamlı bir çalışma yapıyor. İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanımız da bizimle beraber zaten kanun oradan çıkıyor. Yasalara uygun bir şekilde hazırlanıyor önümüzdeki aylar içerisinde daha geniş kapsamlı bir açıklama yapılacaktır. Hemen hemen bitmek üzere bazı ufak tefek sorunlar var onlar gideriliyor. Yüksek Seçim Kurulu ile görüşüldükten sonra kesinlikle 2024 yılında seçmenlerimiz muhtarlarımız için birleşik oy pusulasında oy kullanacak.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi