Türkiye Muhtarlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Şerafettin Nas, 19 Ekim Muhtarlar Gününü çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını söyledi.

Tüm muhtarlarımızın 19 Ekim muhtarlar gününü şimdiden kutluyorum diyen Nas, Muhtarlık müessesinin 1829 yılından günümüze 191 yıllık bir tarihe sahip olduğunu ifade etti.

Muhtarlara görevlerinde başarılar dileyen Türkiye Muhtarlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Şerafettin Nas, açıklamasına şöyle devam etti:

MUHTARLIK MÜESSESESİ 191 YILLIK TARİHE SAHİP

“Muhtarlık müessesinin kuruluş gününün 19 Ekim 1829 tarihi olduğu 2. Mahmut’un fermanı olarak Osmanlı arşivinde belirtilmiştir. 19 Ekim 2015 tarihinde çıkartılan bir genelge ile de “muhtarlar günü’’ olarak kutlanılmasına karar verilmiştir. Dolayısıyla bu yıl muhtarlar gününün 7. yılını kutluyoruz. Bu günün “Muhtarlar Günü” ilan edilmesinde, başta Sayın Cumhurbaşkanı’mıza, Hükümetimize, Gazi meclisimize, İçişleri bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen, Türkiye Muhtarlar Federasyonu’muza şükranlarımızı sunuyoruz. Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse, kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri sorumluluklar sebebi ile yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy ve mahalle yönetimleridir. Muhtar kelime anlamı itibariyle, Türk toplumunun tarihsel ve geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir deyişle, söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamları da taşımaktadır. Muhtarlık müessesi 1829’dan günümüze 191 yıllık bir tarihe sahiptir.

KÖY VE MAHALLE KANUNU YENİLENMELİ

Yerel yönetimlerin en küçük birimi olan muhtarlığın özlük hakları sorunu kısmen çözülmüştür. Hizmet edebilirlik durumları da ele alınıp 10 maddelik taslak halinde bitirilmiştir. Bu konuda muhtarlarımıza yakın zamanda bilgi verilecektir. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmemektedir. O halde köy ve mahalle muhtarları kanunu, yeniden tanımlanmalıdır. Büyük şehirlerle ilgili, mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi konusu, gündemdeki yerini almıştır. Mahalle muhtarları kendi mahalleleri ile ilgili belediyelerin stratejik plan yapım süreçlerinde, ihtisas komisyonlarında ( imar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, plan ve bütçe, eğitim, kültür, gençlik ve spor) gibi konuların görüşüldüğü meclis toplantılarında mahallelerine ilişkin görüş ve düşüncelerini iletebilmeleri sağlanmalı. Belediyelerin, mahalleleri ilgilendiren konularda, mahalle yönetimini muhatap alma zorunluluğu, yasal hale getirilmelidir. Muhtarların mahallelerini ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılmaları sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında da oy kullanma hakları olmalıdır. Köy ve mahalle kanunu yenilenmelidir. Muhtarlıkların sağlıklı, örgütlü bir yapıya kavuşmaları için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır. Muhtarlık, seçmene göre 24 saat kapısı çalınabilen, her çeşit sorunun iletilebildiği, çözüm yeri olarak görülmekte ise de bize göre dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan en önemli işlevi, genel ve yerel idare arasında iş yükünü azaltan bir köprü, Vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı bir kurum olarak sistemdeki yerini almış olmasıdır.

GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

Köy ve mahalle kanunlarında çeşitli değişiklikler yapılarak yeniden güncellenmesi karar altına alınmıştır. Ayrıca bundan sonra mahalle ve köy muhtarlarının adaylık müracaatında bulunarak seçime girmeleri konusunda yüksek seçim kurulunun görüşü alınmış taslak hazırlanıp komisyona sunulmuştur. Yukarıda belirttiğimiz sorunlarımızın çözülmesi ile ilgili içişleri bakanımız, muhtarlar daire başkanımız, Türkiye muhtarlar konfederasyonu başkan ve yardımcıları ile birlikte yaptıkları çalışma tamamlanmıştır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm muhtarlarımızın 19 Ekim muhtarlar gününü kutluyor görevlerinde başarılar diliyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi