Mikrokredi Zonguldak Şube Müdürü Selvi Yanık, Mikrokredi de, “ne kadar aza sahipsen, o kadar fazla önceliğin vardır” anlayışının hakim olduğunu söyledi.

Mikrokredi Zonguldak Şube Müdürü Selvi Yanık, 20 Ekim 2020 tarihi itibariyle bin 811 dar gelirli kadına ulaştıklarını, toplam 8 milyon 798 bin 195 TL kredi dağıtımı ve 7 milyon 936 bin 704 TL kredi tahsilatı gerçekleştirdiklerini belirterek şu anda aktif olarak Zonguldak’ta kredi kullanan 341 mikrogirişimci olduğunu ifade etti.

Yanık, “2003 yılından bugüne, mikrokredi faaliyetlerini sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Türkiye Grameen Mikrofinans Programının, dar gelirli kadınların ekonomik hayata dahil olmaları için sağlamış olduğu ve küçük bir sermaye olan mikrokredi miktarı 1 milyar lirayı aştı. Yeterli finansman kaynağı bulunması durumunda, yaklaşık 5 milyondan fazla yoksul kadının mikrogirişimci yapılması hedeflenmekte” dedi.

Verilen kredilerin geri dönüş oranında yüzde 100’lük başarı görüldüğünü belirten Mikrokredi Şube Müdürü Selvi Yanık, şunları söyledi:

VERİLEN KREDİLERİN GERİ DÖNÜŞ ORANINDA YÜZDE YÜZ BAŞARI VAR

“5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 6/a ve 64/c maddeleri çerçevesinde, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) ile birlikte hazırlanan hizmet projesi çerçevesinde yürütülmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amacıyla, Zonguldak Valiliği ve TİSVA arasında Mikrokredi Uygulama Protokolü imzalanmıştır. Zonguldak Mikrofinans Şubesi TİSVA Mikrokredi Merkezi’nin 11. şubesi olarak 20 Temmuz 2007 tarihinde Zonguldak ilinde faaliyetlerine başlamıştır. 20 Ekim 2020 tarihi itibariyle 1.811 dar gelirli kadına ulaşılmış olup, toplam 8.798.195 TL kredi dağıtımı ve 7.936.704 TL kredi tahsilatı gerçekleştirilmiştir. Şu anda aktif olarak kredi kullanan 341 mikrogirişimci bulunmaktadır. Verilen kredilerin geri dönüş oranına baktığımızda yüzde 100’lük bir başarı görülmektedir. 

MİKROKREDİDE HİÇBİR VARLIĞI OLMAYAN DAR GELİRLİ KADINLAR KREDİ ALMADA ÖNCELİKLİ

Mikrokredi sisteminde 5 kişilik grup dinamiği uygulanmakta olup, kişinin beyanı dışında evrak istenmemektedir. Mikrokredi alan mikrogirişimciler için teminat ve kefalet istenmemekte, icra ve mahkemeye asla müracaat edilmemektedir. Mikrokredi uygulamasında, hiçbir varlığı olmayan dar gelirli kadınlar, kredi almada diğerlerine göre daima önceliklidir. Kredinin bir insan hakkı olması mikrokredinin temel felsefesidir. Ticari bankalar teminat ve kefalete yani sağlanan güvenceye göre kredi verirken, mikrokredi programı ise insana kredi verilmesini esas almaktadır.  Ticari bankalardan kredi alırken, ne kadar fazla teminatınız varsa, o kadar fazla kredi alırsınız. Mikrokredi de ise, “ne kadar aza sahipsen, o kadar fazla önceliğin vardır” anlayışı hakimdir. Şeffaflık açısından, PricewaterhouseCoopers Bağımsız Uluslararası Denetim Kuruluşu, bir sosyal sorumluluk projesi olarak her yıl vakıf ve mikrokredi uygulamasını denetleyerek rapor sonuçlarını açıklamaktadır. Bu denetim raporları www.tgmp.net sitesinde düzenli olarak yayınlanmaktadır.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi