Türkiye Taşkömürü Kurumunda çalışan ve emekli olan madenciler meslek hastalıkları ile koronovirüs salgınını değerlendirdi.

Ülkemizde koronavirüsten en çok etkilenen illerden biri olan madenci kenti Zonguldak’ta madenciler yıllarca yeraltında kömür çıkarma mücadelesi yerüstünde ise meslek hastalığına karşı yaşam mücadelesi verdiklerini şimdi ise koronavirüse karşı mücadele verdiklerini ifade ettiler.

Türkiye Taşkömürleri Kurumunda madende çalışan ve geçtiğimiz dönem GMİS Genel Başkanlığına seçilen Hakan Yeşil “Madende çalışan arkadaşlarımız ne kadar önlemler alsa da bir zaman sonra bu meslek hastalıkları ortaya çıkıyor” dedi.

Zonguldak madenci kentidir. Toplamda 100 bin emekli madenci kitlemiz var. Yeraltında zor şartlarda çalışan bu insanlar zamanla madenlerden kaynaklı meslek hastalılarına yakalanıyorlar diyen GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, açıklamasına şöyle devam etti:

YEŞİL: “MESLEK HASTALIĞI OLAN MADENCİLER KORONAVİRÜSTEN ETKİLENİYOR”

“Bizim çalışma alanımız yeraltında ve tozlu ortamlar olduğu için yaşadığımız meslek hastalıkları var. Süreç içinde bunlar madencilerin sürekli yaşadığı sağlık problemleri. Ne kadar önlemler alınsa da bir zaman sonra bu meslek hastalıkları ortaya çıkıyor. Arkadaşlarımız Zonguldak’ta tedavilerini oluyorlar ve bu konu için geniş kapsamlı hastanelerimiz var. Dünyada ve ülkemizde etkisini gösteren koronavirüsü ile beraber birinci derecede etkilenecek arkadaşlarımız meslek hastalığı olan madenci arkadaşlarımızdır. Bunlar için sokağa çıkma yasağı, kendi izolasyonları, şehirler ve ilçeler arası giriş-çıkış gibi bazı önlemler alınıyor. Bu hastalıklar madencilerimizin birinci derecede etkilendiği ve sonuçlarının kötü bittiği hastalık. Zonguldak’ın böyle büyük bir sıkıntısı var. Zaten cumhurbaşkanımız tarafından 30 büyük şehirden sonra 31’inci şehir olarak Zonguldak açıklandı.

YEŞİL: “İKİ KATLI BİR ŞEHİRDE YAŞIYORUZ”

Biz iki katlı bir şehirde yaşıyoruz. Tarihimiz madencilik ve Zonguldak madenci şehridir. Yerin altında ve üstünde insanlar zor şartlarda çalışarak bugünlere geldiler. Bugünkü şartlar eskiye göre daha iyi. İşçi sağlığı, işçi güvenliği anlamında alınan önlemler ve tesisatlar daha iyi. Madenci arkadaşlarımız dikkat ettikten sonra bu hastalıklara uzun süre yakalanmama olasılıkları var. Ama eski emekli arkadaşlarımız ve büyüklerimizin çalışma şartları daha ağırdı. Teknolojinin çok gelişmediği zamanlarda çalışıp emekli olan madencilerimizin sonucu meslek hastalığı, koah, nefes darlığı ve ciğer hastalıklarıdır. Şu an için zaten 65 yaş üzeri vatandaşlarımız sokağa çıkamıyor. Bunun dışında meslek hastalığı olan arkadaşlarımızda zaten uygulama başladığından itibaren hali hazırda aktif çalışıyorsa idari izine ayrıldı. İkinci bir emre kadar kendilerini muhafaza etmeleri için evlerine gönderildi. Bunun dışında emekli olan arkadaşlarımızda var. Bu virüs onlarında dikkat etmesi gereken bir hastalık çünkü meslek hastalığı Zonguldak’ta çok yoğun bir şekilde görünüyor. Bilim adamları ve doktorların açıkladığı gibi bu virüs ciğere yerleştikten sonra geri dönüşümü olmayan bir yola giriliyor”

SARAÇ: “YILLARCA MADENDE MÜCADELE ETTİK ŞİMDİ KORONAVİRÜS İLE MÜCADELE EDİYORUZ”

Türkiye Taşkömürleri Kurumuna bağlı Karadon Müessese Müdürlüğü Etüd Servisinde çalışan madenci Ayhan Saraç, maden ocaklarında çalışan birçok işçinin, emekli olduktan sonra akciğer başta olmak üzere KOAH hastalığı ile mücadele etmek zorunda kaldığını belirterek : “Madencilik çok zor bir meslek. Ne kadar da iş güvenliği konusunda gerekli tedbiri alsan bile ocaklarda çalışırken, o tozlardan muhakkak etkileniyorsun. Birçok arkadaşımız emekli olduktan sonra, Zonguldak’ta bulunan Uzunmehmet Göğüs Hastalıkları Hastanesinde bilhassa KOAH hastalığı ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Ülkemizi etkisi altına alan Corona Virüsü ile mücadele topyekün sürüyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın en son yaptığı açıklamada, 30 Büyükşehir’in arasına Zonguldak ilimizi de dahil etti. Zonguldak’a giriş ve çıkışlar yasaklandı. Çünkü Zonguldak’ta bilhassa maden ocakları başta olmak üzere yüzlerce emeklimiz var. Ocaklardan emekli olanlarda akciğer hastalığı solunum yolları hastalığı ve bilhassa KOAH hastalığı bulunuyor. O yüzden başta emekli madencilerimiz olmak üzere tüm emeklilerimiz ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız bu zorlu günlerde lütfen dışarı çıkmasınlar. Zonguldak yıllarca ülke ekonomisine katkı veren bir ilimiz. Zonguldak denince ilk akla gelen taş kömürümüz oluyor. Zonguldak’ın kaderi bu. Yıllarca madende çalışarak emekli olan madencilerimiz yakalandığı hastalık ile mücadele ederken, şimdi de Corona virüs hastalığı nedeniyle oldukça riskli oldular. Madende mücadele edildi, yıllarca şimdi de bu hastalık ile mücadele ediyoruz. Bu olay ülkemizi terk edene kadar emeklilerimiz maden emeklilerimiz dışarı çıkmasınlar”

KUZÖREN: “MADENDEN EMEKLİ OLDUM TÜBERKÜLOZ HASTALIĞINA YAKALANDIM”

Türkiye Taşkömürleri Kurumuna bağlı Kozlu İncirharmanında çalışırken, 2003 yılında emekli olan Karabük iline bağlı Yenice ilçesinde ikamet eden İrfan Kuzören, çalışıp emekli olduktan sonra aradan geçen 5 yıl içinde madenden kaynaklanan tüberküloz hastalığına yakalanarak yaklaşık 6 ay tedavi olduğunu belirterek şunları söyledi: “Maden Zonguldak’ın kaderi. Çalıştığımız dönemlerde teknoloji o kadar gelişmemişti. Arkadaşlarımızın çoğu madene dayalı birçok hastalığa yakalandılar. Emekli olduktan sonra da bu hastalığın tedavisini yaptırdılar. Ülkemizi etkisi altına alan Corona virüs vakası nedeniyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 büyükşehrin içinde 31’nci il olarak açıklaması maden kenti olan Zonguldak için olumlu oldu. Çünkü burada emekli olan madencilerimizde madene dayalı birçok hastalık var. Madende çalışan ve emekli olan arkadaşlarımız bu sıkıntı ortadan kalkıncaya kadar evlerinden çıkmasınlar. Ben corona virüs ülkemizi etkisi altına almasının ardından 63 yaşındayım. Yaklaşık 1 aydır evden dışarı çıkmıyorum. Herkesin de buna uymasını istiyorum.”

YEŞİLDAĞ: “17 YILDIR KRONİK ASTIM HASTASIYIM”

Türkiye Taşkömürleri Kurunu bağlı Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesinden 1,5 yıl önce emekli olan Birol Yeşildağ ise şöyle konuştu: “Zonguldak’ta madenden emekli olanların birçoğunda astım başta olmak üzere çeşitli hastalıklar ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Zonguldak ile ilgili aldığı karar geç kalınmış, ilk önlem alınması gereken bir yerdi. Ben TTK’da çalışırken 7 yıl lağım hazırlık işçisi olarak görev yaptım. Sonra nakliyat işçisi olarak çalıştım ve emekli oldum. 17 senedir kronik astım hastalığım var. Halen tedavim devam ediyor. Bizim eskilerimiz hepsi ocaktan emekli olduktan sonra maden hastalığından vefat ettiler. O dönemlerde teknoloji çok geriydi. Şu anda çok iyiyiz TTK olarak. Ama kurumdan ve bilhassa madenden emekli olanlarda hastalık devam ediyor. Zonguldak’ta yüzde 70 ciğer hastalığı var bizim burada alınan önlemde geç bile kalındı. Zonguldak ilk önlem alınması gereken bir vilayetti. Burada hem hava kirliliği var hem de TTK’dan emekli olanlarda bu hastalık mevcut. Aslında doğma büyüme burada olduğumuz için başka bir yere gitme şansımız yok. Temiz hava için Ege tarafına gitmemiz gerekiyor. Maden Ocağından emekli olanların bu hastalığa yakalandıkları için Zonguldak’a özel Meslek Hastalıkları hastanesi kuruldu. Corona virüs nedeniyle inanın ne ağabeyimle nede ablamla görüşemiyoruz. İnsanlarımıza laf anlatamıyoruz. Biz hasta oluruz taşıyıcı oluruz. İnsanlarımız işin farkına iyice varsınlar.  Alınan kararlara uyum sağlasınlar. Bizim kurumdan emekli olanlar ve 65 yaş üstü olan vatandaşlarımız kesinlikle evlerinden dışarı çıkmasınlar.” Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi