Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş, emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için intibak yapılması gerektiğini, taban emekli aylığı hesaplama sisteminin de yeniden belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Taban emekli maaşları en az asgari ücret seviyesine getirilmeli, emeklilerden katkı payları kaldırılmalı diyen Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş, açıklamasına şöyle devam etti:

EMEKLİ AYLIKLARI FARKLILAŞMIŞTIR

“Emekli aylıklarındaki hesaplamaların değiştirilmesi çalışma hayatının sonunda elde edilen ve kutsal bir hak olan emekliliğin korunması ile geliştirilmesi sosyal devlet olmanın da bir yükümlülüğü olarak görülmelidir. Anayasamızda emeklilik ve sağlık gibi temel insan hakları güvence altına alınmasına rağmen sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişiklikler emekli aylığına hak kazanma koşullarında ve aylıkların hesaplanmasında dönemsel eşitsizliklere neden olmuştur. Emekli aylığına hak kazanma koşullarında ve aylıkların hesaplanmasında bir bütünlüğün kurulamaması nedeniyle emekli aylıkları farklılaşmıştır. Emekli olan tarihe bakılmaksızın prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olan sigortalılara eşit aylık bağlanması temel ilke olmalıdır.

EMEKLİ İKRAMİYELERİNE BEŞ YÜZ LİRA ZAM YAPILMALI

Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanması için intibak yapılmalıdır. Taban emekli aylığı hesaplama sistemi yeniden belirlenmelidir. Nisan 2020 itibariyle bin 500 liraya yükseltilen en az emekli aylığı uygulaması olumlu bir gelişme olmakla beraber yeterli bir düzenleme olmamıştır. Burada yapılan iyileştirme önemli olmakla birlikte emekli zamlarının da belirlenen taban aylıkların üzerine yapılması sağlanmalıdır. Taban emekli maaşları en az asgari ücret seviyesine getirilmeli, emeklilerden katkı payları kaldırılmalıdır. Emekli ikramiyelerine en az 500 lira zam yapılmalıdır.” Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi