Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ile Zonguldak Belediye Meclisi CHP grup başkan vekili Atınç Kayınova, Üzülmez Kültür Vadisi bölgesinde kurulması planlanan Maden Makinaları İmalat Sanayi (MAKZON) Projesi için Zonguldak İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararını değerlendirdi.

MAKZON konusunda alınan karara üzüldük diyen Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, açıklamasına şöyle devam etti:

ALAN: “MAKZON ZONGULDAK İÇİN DEĞERLİYDİ”

“Keşke Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlarımızın desteğiyle bugün buradan hep beraber geçirseydik. MAKZON Zonguldak için değerliydi ve çok önemsiyorduk. Kaldı ki bu bakanlık projesiydi valilikten bize geldi. Yerel yöneticiler olarak Zonguldak’ımıza katkı sağlayacağını düşündüğümüz bir proje. Zonguldak’ta hangi vatandaşa veya siyasi partilere sorduğunuzda herkes “istihdam alanları istiyoruz” der. MAKZON’da bunun başlangıcı olarak önemli bir projeydi. Ama ne yazık ki arkadaşlarımız bunu uygun görmeyip çeşitli sebeplerle itiraz ettiler ve ne yazık ki yürütmeyi durdurma kararı aldılar takdir kamuoyunun. Keşke böyle olmasaydı da hep beraber Zonguldak’ımıza bir proje kazandırılmış olsaydı. Gençlerimiz ekmek yeseydi. Zonguldak’ın sesini burada üretilen ekipmanlarla, makinelerle tekrar Türkiye gündeminde olacak şekilde duyurabilseydik. İnşallah sonu hayırlı olsun. Takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Çok ta konuşmak istemiyorum.”

KAYINOVA: “MADEN MAKİNELERİ FABRİKASINA DEĞİL YERİNE KARŞIYDIK”

Maden Makineleri Fabrikasına değil, yerine karşı olduklarını belirten Zonguldak Belediye Meclisi CHP grup başkan vekili Atınç Kayınova ise şunları söyledi:

“Çınartepe Mahallesi’ndeki Küçük Sanayi Sitesi İmar Plan Tadilatı ile ilgili biz 2020 Temmuz ayından bu güne kadar zaten bunun hem İmar Hukuku’na aykırı olduğunu, hem de Şehir Planlaması ilkelerine aykırı olduğunu baştan itibaren söylemiştik. Buradaki itirazımız, kurulmak istenen Maden Makineleri Fabrikası ya da Sanayi Sitesi ile ilgili değil yeri ile ilgiliydi. Hatta kim ki bu fabrikayı burada yapmak istiyor buna en çok karşı çıkan kişi de budur esasında dedik ve dediklerimizin hepsinin doğru olduğu da bugün hukuk kanalıyla da kendini ortaya koymuş oldu. Keşke o günlerde bu alanda direten arkadaşlarımız bizi iyi dinleselerdi, bizi anlasalardı ve orası yerine daha uygun olabilecek birçok alternatifler ortaya konmuşken, onların üstüne gidilebilseydi de bugün bu olay yaşanmasaydı. Çoktan belki de Maden Makineleri Sanayisi de bu şehre kurulmuş ve istihdama geçmiş olurdu. Ben bilirim, ben yaparım, ben ederim, benim dediğim olacak söylemleri yüzünden Zonguldak zaman kaybediyor. O istihdamın oluşumunun önündeki en büyük engel de bugün o mahkeme kararı ile kendini çok net ortaya koydu ki hukuka karşı çıkanlar ‘ben yaparım, ben bilirim, benim söylediğim olur’ diyenler ve buda işte klasik AKP zihniyeti. Bundan daha fazlasını söylemeye gerek yok. Biz Maden Makineleri Fabrikasına değil, yerine karşıydık. Bu da hukuk kanalı ile Mimarlar Odası’nın açtığı dava üstüne ispat edilmiş oldu üzüntü verici biri şey. Zonguldak iki yıl kaybetti, kimin yüzünden Adalet ve Kalkınma Partisi yüzünden.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi