Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Kantarcı mesajında, “Doğayla mücadele edip yerin altındaki zenginlikleri ülke ekonomisine kazandıran maden emekçilerine hepimizin vefa borcu bulunmaktadır. Terin altında akıttığı terle ekmeğin en namuslusunu kazanan madencilere hak ettiği değeri vermek bir insanlık görevidir. Doğaya karşı verilen uğraşıların en zoru, en tehlikelisi olan madencilik, ne yazık ki, iş kazaları ve ölümlerle gündemimize gelmektedir. Madencilik, taşıdığı riskler yüzünden özel tekniklerle yapılması gereken ve bu nedenle bilgi, tecrübe, liyakatin son derece önemli olduğu bir iş koludur. Ancak önü arkası düşünülmeden yapılan uygulamalarla uzun yıllar içinde uzmanlaşan kamu kuruluşları dağıtılmış, birçok maden sahası liyakati olmadığı gibi, bilgi ve deneyimi son derece düşük şirketlere devredilmiştir” dedi.

HAVA, SU VE GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASINDAN ÖNEMLİ HİÇBİR ŞEY YOKTUR

Etkin denetim noksanlığını fırsata çeviren şirketlerin iş güvenliğini yok sayan çalışma biçimleriyle kazalara davetiye çıkardıkları gibi doğayı da tahrip ettiğini söyleyen Kantarcı, “Her gün gazetelerde şirketlerin, yeni bir doğal alanda proje başlattığı haberlerini okuyoruz. Yapılan çalışmalar sırasında ortaya çıkan görüntüler, doğanın nasıl tahrip edildiğini açıkça gösteriyor. İçinde yaşadığımız Koronavirüs salgını gösterdi ki, hayatımızda, hava, su ve gıda güvenliğinin sağlanmasından önemli hiçbir şey yoktur. Bu nedenle madencilik başta doğayı geri döndürülemez şekilde tahrip eden, havanın, suyun, toprağın kirlenmesine neden olan tüm faaliyetler durdurulmalı, çevre düşmanı yeni yatırımlara asla izin verilmemelidir” dedi.

TEK TARAFLI BELİRLENEN POLİTİKALAR SORUNLARI BÜYÜTÜYOR

Kantarcı açıklamasını, “Aynı zamanda bir ulusal servet de olan doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir şekilde işletilmesi son derece önemlidir. Verimli işletilip doğru şekilde değerlendirilmesi, işletimi sırasında ekolojik kaygılarla hareket edilmesi yalnızca bugünkü değil gelecek kuşaklara karşı da görevimizdir. Doğru bir planlamanın yapılabilmesi için sektördeki tüm kurumların, meslek örgütlerinin, sendikaların katılımıyla bir madencilik politikası oluşturulmalı, başta Türkiye Taşkömürü Kurumu olmak üzere tüm düzenlemeler bu politikalar çerçevesinde yapılmalıdır. Tek taraflı belirlenen politikaların sorunları çözmediği gibi daha da büyüttüğü açıktır. Bu duygularla, en zorlu koşullarda çalışarak ülke ekonomisine değer katan tüm maden emekçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyor, maden şehitlerimizi saygıyla anarken halen görev başında olan tüm maden emekçilerine kazadan uzak bir çalışma hayatı diliyorum” diyerek tamamladı. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi