Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, okulların yüz yüze eğitime başlayacak olması nedeniyle okul alışverişi yapacak velileri, üreticisi belli olmayan, merdiven altı tabir edilen ve CE işareti bulunmayan ürünleri satın almamaları yönünde uyardı.

Maden, Ticaret Bakanlığı olarak tüketici ürünlerinin;  insan sağlığı, can ve mal güvenliği ile tüketicinin korunması, özellikle hassas tüketiciler olarak adlandırılan bebekler, çocuklar ve öğrenciler tarafından kullanılan ürünlerin taşıması muhtemel riskleri hakkında tüketicilerimizi uyarma görevimizi yerine getiriyoruz, dedi.

Maden; yaptığı açıklamada: “Yüz yüze eğitimin başlayacak olması nedeniyle kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetleri alışverişlerinin başlayacağını belirterek “Bakanlığımızca güvensiz bulunan ürünlerin firmalar tarafından duyurularının yaptırılmasına ek olarak Güvensiz Ürün Bilgi Sisteminde (GUBİS) de ilan edilerek tüketicilerin hızla bilgilendirilmesi sağlanmaktadır. Söz konusu sisteme, tüketicilerimiz www.guvensizurun.gov.tr ve www.gubis.gov.tr adresli internet sitelerinden ulaşabilmektedir. Bakanlığımızca ürün güvenliği denetimleri yapılmakla birlikte Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetinin etkinliğinin artırılabilmesi için, ebeveynlere de büyük sorumluluk düşmektedir. Anne ve babaların çocukların sağlıklı yetişmesi için ürün alırken bilinçli olmaları ve aldıkları ürünlerin güvenli olup olmadığını sorgulamaları gerekmektedir” dedi.

Maden açıklamasında şunları söyledi:

“Ticaret Bakanlığı olarak ürün güvenliği hususunda gerekli denetimleri gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda piyasada güvensiz kırtasiye ürünü büyük ölücüde azaltılmıştır.Yol kenarlarında, alelade kurulmuş, gezici, mahalle aralarında eğreti tezgâhlarda satılan albenisi yüksek, çocukların ilgisini cezbedecek kırtasiye malzemelerinden özellikle uzak durulmalıdır. Çocuklarımızın sağlığını hiçe sayan sadece kendi kazancını düşünen fırsatçıların ekmeğine yağ sürmeyelim.İthal ürünlerin menşeine yani nerede üretiminin yapıldığına ve markasına mutlaka dikkat edilmelidir. En önemlisi uluslararası standart işaretler aranmalı ve güvenilir yerlerden alınmalıdır.Satın aldığı ürünün güvensiz olduğunu düşünen tüketicilerin Ticaret Bakanlığı ALO 175 Tüketici Danışma Hattı'na 7 gün 24 saat boyunca başvurabilecektir. Yanı sıra, tüketicilerimizin güvenliğinden şüphe duyduğu ürünleri, www.tuketici.gov.tr web adresleri üzerinden veya twitter.com/etuketici ile facebook.com/etuketici sosyal medya hesapları aracılığıyla da Bakanlığımıza bildirebileceklerdir.Bununla birlikte tüketicilerimizin mutlaka ithalatçısı ya da üreticisi belli, etiketli, markası belli olan ürünleri satın almaya dikkat etmeleri, ucuz diyerek çocuklarımızın sağlığına zarar verecek kalitesiz kırtasiye ve giyim ürünlerini almamaya özen göstermeleri gerektiğini belirterek yüz yüze başlayacak yeni eğitim öğretimin öğrencilerimize velilerimize ve öğretmenlerimize hayırlı olmasını diliyorum." (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi