Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık'ta başlayacak 1 Nisan 2021'e kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 766 lira ceza kesilecek.

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor 1 Nisan 2021 tarihine kadar devam edecek. Bu kapsamda Zonguldak’ta oto lastikçilerinde kış lastiği takma yoğunluğu yaşanıyor.

Kış lastiği uygulaması ve araçlara kış lastiği takılmasının zorunluluktan öte can güvenliği için çok önemli olduğunu belirten Güven Rot Balans işletmecisi Murat Bozkurt, şunları söyledi:

“Kış lastiği gizli buzlanma veya görünür durumdaki buzlanmalarda kayma riskini azaltır. Çamur ve kar sularıyla direkt savaşır. Daha iyi yol tutuşu sağlar. Islak yollarda yüzde 10, karlı yollarda yüzde 20 daha kısa fren mesafesi sağlar. Kış lastikleri ile yaz lastikleri arasındaki farklar soğuk hava şartlarında aracın yol tutuşunu, fren mesafesini ve kayma riskini büyük oranda etkilemektedir. Kış lastikleri, yaz lastiklerine göre düşük hava sıcaklıklarında daha az esneyen ve yaz lastiklerine göre daha az yumuşayan özel kauçuklardan yapılır. Yaz lastikleri 7 dereceye kadar etkili bir sürüş deneyimi sağlasa da kış lastikleri 7 derece altına dayanıklıdır. Kar, yağmur ve buzlanma gibi meteorolojik durumlarda etkin performans göstermektedir. Kış lastikleri yapımında kullanılan özel kauçuğu, kort bezleri ve silikalar ile 7°C altındaki hava sıcaklıklarında sertleşme yapmaz ve soğuk havalarda yol tutuşunu korur. Kar lastiklerini yaz lastiklerine göre yakıt tüketimini çok küçük bir oranla artırır. Kış lastiklerinin yuvarlanma direncinin yaz lastiklerine oranla daha fazla olması tüketimi çok az da olsa artırmaktadır. Fakat fren mesafesini ciddi ölçüde kısaltması sebebiyle olası kazaları engellemesini ve ani frenlerdeki yakıt tüketimi artışını göz önüne aldığımızda, maddi ölçüde geri dönüşü çok daha fazladır.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi