Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden yaptığı açıklamada, “Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan düzenlemeyle yeni dönemde kuyum ticaretinin, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılacak olup, Kuyum işletmelerinin 31 Aralık 2021'e kadar yetki belgesi almaları gerekiyor” dedi.

Maden açıklamasında, “ Kuyumcu sektörüne yönelik düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bakanlığımızın iş birliğinde sektör temsilcilerinin yanı sıra ilgili tarafların görüş ve katkıları alınarak hazırlandı. Düzenlemeyle kuyumculuk faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılması, haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi amaçlanmaktadır. Düzenlemeyle kuyumculuk faaliyetlerinin adil rekabet koşulları altında yapılması ve sektörün daha nitelikli hale getirilerek sağlıklı bir işleyişe kavuşturulması hedeflenmektedir. Hâlihazırda faaliyette olan kuyum işletmelerinin 31 Aralık 2021'e kadar durumlarını Yönetmeliğe uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Yetki belgesi, kuyum ticaretinin yapıldığı işletmenin bulunduğu yerdeki Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Kuyum Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden verilecektir.

Yetki belgesi verilmesinde meslek odasına kayıtlı olma, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti ve vergi dairesine vadesi geçmiş borcu bulunmama, meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında kuyum ticareti faaliyeti olması gibi şartlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yetki belgesi için ustalık belgesi sahibi olma şartı aranacak, bu şart, kuyumcu ya da kuyum işletmesinde tam zamanlı çalışan en az bir personel tarafından yerine getirilebilecektir. Kuyum ticaretinin güvenli bir ortamda yapılması, bu meslekte nitelikli insan kaynağı yaratılması ve işletmelerde hizmet kalitesi ile tüketici memnuniyetinin arttırılması amaçlanmaktadır. Kuyum işletmelerinde tespih ve perakende saat satışı serbest. Kuyum işletmelerinde imitasyon ürünler bulundurulmayacak. Kuyum ticaret bilgi sistemi oluşturuldu.

YÖNETMELİĞE AYKIRILIK HALİNDE YETKİ BELGESİ İPTAL EDİLECEK

Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edilmesi durumunda Bakanlıkça verilen süre içinde aykırılığın giderilmemesi veya aynı takvim yılı içinde tekrarlanması halinde yetki belgesinin iptal edilecektir. Bu durumda yetki belgesinin iptalinden itibaren iki yıl süreyle belgenin yenilemesi mümkün olmayacaktır. Bu sayede, hizmet kalitesinin artırılması ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi sağlanacak ve sektör mevzuata uygun faaliyet göstermeyen işletmelerden arındırılacaktır” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi