İlimiz 2020 yılı III. İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz başkanlığında Zonguldak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı.

Vali Mustafa Tutulmaz başkanlığında yapılan toplantıya, Zonguldak vali yardımcıları Nevzat Taşdan ve Hüseyin Ergi, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, ilçe kaymakamları, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz,  ilimizde yatırımı bulunan kuruluşların temsilcileri, daire müdürleri katıldı.

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında bir konuşma yapan Vali Mustafa Tutulmaz, “Daha önce yapılması gereken toplantımızı Pandemi nedeniyle bugün yapıyoruz. İnşallah pandemi en kısa zamanda gündemimizden çıkar ama risk halen devam ediyor. Hepimizin tedbirli olmaya devam etmemiz lazım” dedi.

Tutulmaz konuşmasında “Hepimiz kamu hizmeti sunuyoruz. Devletin değişik alanlarındaki hizmetleri yerine getiriyoruz. Varlık sebebimiz vatandaşımız. Vatandaşımızın günlük hayatını kolaylaştıracak, geleceğe daha güvenle bakacak davranış ve tavırlar içerisinde olmamız lazım” diyerek şunları söyledi:

“Bir taraftan vatandaşın altyapıdaki hizmetlerini tamamlamak ama bir taraftan da onu güler yüz, tatlı dil ile muamelede bulunarak onların devlete olan bağlılıklarını, aidatlarını daha iyi tutmamız lazım. Herkes kendisinin bu devletin bir parçası olduğunu, bu kurumların kendisine hizmet etmekle yükümlü olduğunu tavırlarımız, hal ve hareketlerimizle ifade etmeliyiz.

Bir diğer husus; kamu kurum ve kuruluşları arasındaki işbirliğidir. Hepimiz bir kurumun başıyız, kişisel kimliğimizi o kurumda bulmuş olabiliriz ve o kuruma karşıda kendimizi sorumlu hissedebiliriz. O kurumun çıkarlarını korumak adına. Ancak bu kurum milliyetçiliği aşamasına gelirse katı bir şekilde kurumun çıkarını koruyacağım derken genel kamu çıkarını koruyamıyorsak orada bir yanlığımız var demektir. Kurumlar vatandaş için var. Bunu da karşılıklı işbirliği içerisinde kullanabilirsek kaynaklarımızı daha verimli kullanmış oluruz ve topluma daha fazla hizmet etme imkanımız olur. Valilik olarak biz devreye girmeden kurumlar kendi aralarında bu işi çözebilmeli. Kurumlar bir birine destek olacak. Çünkü biz burada Zonguldak halkına hizmet etmek için varız.

Özellikle bölge müdürlerimizden rica ediyorum. İl müdürlerimizden de ilçelere gidildiğinde rica ediyorum; ilçeye gidildiğinde oradaki kamu yatırımıyla ilgili muhakkak oradaki kaymakamlar bilgilendirilsin. Çünkü sıkıntı oluncaya kadar hiç bilgilendirme olmuyor sıkıntı olunca kaymakam tarafından çözülmesi isteniyor. İş sıkıntılı duruma gelinceye kadar zaman zaman bilgilendirmeler yapılsa sıkıntı olmadan çözülebilir. Bizim kurum milliyetçiliğiyle, ego tatminiyle uğraşmamıza gerek yok. Biz bu milletin çıkarı ne ise hepimizin o alanda toplanmamız lazım. Mevzuatı bu çerçevede iyi bir şekilde kullanmamız lazım. İşbirliği yapmamız lazım. Ama herkes bir tarafa çekerse, enerjimizi farklı alanlarda kullanırsak kamunun işleri istediğimiz gibi gitmez. Bir yerde bir kurumun hizmetinde sıkıntı varsa o beldede yaşayan herkes mağdur olur. Onun için işbirliği içerisinde bilgi paylaşarak görevlerimizi yapacağız”

İl Koordinasyon Kurulunda 2020 yılında devam eden yatırımlar Temmuz ayı itibarıyla genel bir değerlendirmesi yapılırken, yatırımcı kuruluşlar tarafından 307 proje yürütülmekte olup, projelerin toplam tutarı 8 milyar 827 milyon 848 bin TL’dir. Bu projelerin 2020 yılı ödeneği ise 1 milyar 266 milyon 634 bin TL’dir. Temmuz ayı itibarıyla ayrılan ödeneğin 844 milyon 558 bin TL’si harcanmıştır. Programa alınan projelerde yüzde 66 dönem nakdi, yüzde 30 genel fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

Belediyelerimizin ise toplam 149 projesi bulunmaktadır. Bu projelerin yatırım tutarı, 194 milyon 822 bin TL’dir. 2020 yılı ödenekleri ise 122 milyon 807 bin TL olup Temmuz ayı itibarıyla 31 milyon 468 bin TL’si harcanmıştır. Projelerde yüzde 25 dönem nakdi, yüzde 32 genel fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

Kamu kurumları ve belediyeler toplamında bakıldığında ise ilimizde bugün itibarıyla 456 proje programlanmıştır. Bunların toplam tutarı 9 milyar 22 milyon 768 bin TL’dir. Ödenek miktarı 1 milyar 389 milyon 44 bin TL olup bu ödeneğin 876 milyon 26 bin TL’si harcanmıştır. Tüm projelerde yüzde 63 dönem nakdi, yüzde 31 genel fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

YATIRIM TEKLİFLERİ

İlimizde 2021 için 128 proje teklif edilmiştir. Projelerin toplam tutarı 2 milyar 275 milyon 439 bin TL’dir. Projeler için 2021 yılında 486 milyon 380 bin TL. 2022 yılında 57 milyon 569 bin TL ve 2023 yılında 1 milyar 731 milyon 490 bin TL ödenek talep edilmiştir. Cumhurbaşkanlığının 2018/12 sayılı Genelgesinin 45’nci maddesi gereğince yatırım tekliflerine ilişkin Valilik görüşü oluşturularak doğrudan ilgili yatırımcı kuruluşa iletilecektir.

Toplantıda, ayrıca ilimizdeki yatırımcı kuruluşların temsilcileri devam eden yatırımlar ile ilgili koordinasyon üyelerini bilgilendirdiler. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi