Dünyadaki enerji sıkıntısına dikkat çeken Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, yerli kömürün önemine değinerek, “Yerli kömür var iken yurt dışından ithal kömür getirilmesi çok etik değil” dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumunun işçi açığı konusuna da değinen Yeşil, “Yarın emekli olacağım dese emekli olabilecek 1300 arkadaşımız var. Yeraltında çalışan işçi arkadaşlarımız emekli olmaya karar verirlerse yeraltındaki işçi açıklarımız daha da büyüyecek” diye konuştu.

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, gazetecilere yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

DÜNYADAKİ ENERJİ SIKINTISI ARTIYOR

“Dünyadaki enerji sıkıntısı her geçen gün artıyor. Avrupa ve Uzak Doğudan artık 280 doları bulan maliyetlerle ülkemize taşkömürü getirilmeye başlandı. Bu şartlarda ülkemize taşkömürünün getirilmesi buradaki işletmelerimiz adına çok zor ve biz bunu sürekli dile getiriyoruz.

Yerli kömür var iken yurt dışından ithal kömür getirilmesi çok etik değil. Buradaki kaynaklarımızı kendi insanlarımız için harcamamız gerekiyor. Yeraltındaki zenginliğimizi de yeterli personelle yerüstüne çıkarabiliriz. Biz bunu bakanımıza sürekli söylüyoruz. Sayın bakanımız toplu sözleşmeden sonra geçtiğimiz hafta Zonguldak’a geldi ve bir dizi açıklamalar yaptı.

Biz bu görüşmeleri daha önce sayın bakanımıza dosya halinde sunmuştuk ve işçi açıklarımızı, ne kadar kömür çıkartabileceğimizi, bu şartlarda ne kadar kömür çıkarttığımızı söyledik. Bakanımızda Zonguldak’ta bir dizi açıklamalarda bulundu ve kurumun eksiklerinin giderilmesi konusunda fikirlerini beyan etti.

BİN 300 KİŞİ İSTESE BUGÜN EMEKLİ OLUR

Süreç başladı inşallah enerji piyasasının şu kötü durumunda kendi kömürümüzde değerlenmişken milli servetimizi yurtiçinde kullanmak adına kuruma işçi alımı gerçekleşecek. Zonguldak kazanacak, biz kazanacağız, halkımız kazanacak.

Bu şekilde paramız Türkiye’de kalmış olacak. Türkiye Taşkömürü Kurumunda şuan için 1300 civarında işçi arkadaşımız emekliliğini hak etmiş durumda. Yarın emekli olacağım dese emekli olabilecek 1300 arkadaşımız var. Yeraltında çalışan işçi arkadaşlarımız emekli olmaya karar verirlerse yeraltındaki işçi açıklarımız daha da büyüyecek. Şartlar daha da ağırlaşacak.

MERKEZ SERVİSİMİZDE DEMİRDEN ADAM YAPARIZ

Merkez Atölyemizde tabiri caizse biz demirden adam yaparız. Merkez Atölyemizdeki arkadaşlarımızın hepsi yetenekli arkadaşlarımız. Hepsi işinde uzman arkadaşlarımız. Ama Merkez Atölyemizde de işçi açıkları sebebiyle ve birçok ürünün tedariki konusunda arkadaşlarımız biraz geride kalıyor. Bunlarla ilgili piyasadaki çeşitli şirketlerle görüşmeler devam ediyor. Sadece bizim Merkez Servisleri dediğimiz atölyedeki arkadaşlarımız sadece kurum içinde değil kurum dışındaki büyük şirketlere de ürün yetiştirme konusunda hazırlıkları var. Önümüzdeki günlerde konu netleşince açıklamasını yaparız.

BAKAN BEY SIKINTILARI BİLİYOR

Toplu sözleşme döneminde yerüstündeki arkadaşlarımızın durumları belliydi. İmzaladığımız toplu sözleşme son 20 yılda imzalanan en iyi sözleşmeydi. Toplu Sözleşmenin devamında sadece yerüstü çalışanlarımızın değil yeraltı çalışanlarımızın da sıkıntıları vardı.

Pandemi ve sürecin çok hızlı ilerlemesi sebebiyle o sıkıntılarımızı hayata geçiremedik. Ama bakan bey o sıkıntıları biliyordu. Yerin altındaki gurup farkları dediğimiz asıl iş ve yardımcı işi yapan arkadaşlarımızın 2 asgari ücretle birleşen bir yevmiyeleri var. Bugün burada hangi statüde olursak olalım hepimizin yevmiyesi aynı.

Bu aslında büyük bir sorun. Masa başında diye tabir ettiğimiz yardımcı servislerde çalışan arkadaşlarımızla direk üretimde çalışan arkadaşlarımızın yevmiyelerinin aynı olması sebebiyle aşağıda iş barışında sıkıntı vardı. Bunu hayata geçiremedik. Ama bakan bey önümüzdeki toplu sözleşme döneminde gurup farkları arasındaki sıkıntıları çözeceklerini söyledi.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi