Çaycuma Kadıoğlu Köyü Çobanhasanlar Mahallesi’nde, 2008 yılında, bir köylü tarafından tesadüfen bulunan Roma dönemine ait mozaikler, Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan başkanlığında bir ekip tarafından 2011 yılına kadar yapılan kazılarla tümüyle gün yüzüne çıkarıldı. MS 3. yüzyıla dönemlenen ve bir çiftlik evinin (Villa Rustica) tabanı olduğu anlaşılan mozaiklerin üstü daha sonra toprakla örtülerek koruma altına alındı. 

Zonguldak Valiliğince, 2018 yılı içinde Prof. Dr. Nevzat Oğuz Özer, Doç. Dr. Yasemen Say Özer ve Şafak Özgür Özkan’dan oluşan proje ekibine yaptırılan “Kadıoğlu Mozaikleri Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi Projesi” Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca da onaylanarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuldu.

KANTARCI MAKAMINDA AĞIRLADI

Uzun süredir beklemede olan proje için Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ören Yerleri Şube Müdürü Mimar Sedat Saygı ile aynı müdürlükten Peyzaj Mimarı Yeliz Köse incelemelerde bulunmak üzere Çaycuma’ya geldi. Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Zonguldak İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Akçay, Müdür Yardımcısı Hayrettin Şahin, Kdz. Ereğli Müze Müdürü Ahmet Ercan, Arkeolog Ünver Göçen’in de katıldığı bakanlık heyetini Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zekai Kamitoğlu, Çaycuma Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayri Kandemir’le birlikte makamında ağırlayarak mozaikler ve geliştirilen proje ile ilgili bilgiler verdi.

KANTARCI: “ÜZERİMİZE DÜŞEN HER TÜRLÜ VAZİFEYİ YAPARIZ”

Daha sonra hep birlikte Kadıoğlu köyüne geçerek mozaiklerin bulunduğu alanda incelemeler yapan heyet, projenin hayata geçirilmesi için ne gibi işbirliği yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu. Bakanlığın buranın ziyarete açılması için yapacağı tüm çalışmalara her türlü desteği vereceğini söyleyen Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Kadıoğlu mozaikleri Çaycuma’nın çok değerli bir kültür mirası. Olduğu yerde korunarak ziyarete açılması bizim için çok önemli. Çaycuma Belediyesi olarak biz, Kadıoğlu ile ilgili yapılacak her çalışmada üzerimize düşen her türlü vazifeyi fazlasıyla yapmaya hazırız. Yeter ki bakanlık önümüzü açsın. Belediye olarak çok deneyimli bir kadroya sahibiz. Gerekirse yapım işini bile üstlenebiliriz” dedi.

KAMİTOĞLU: “GEREKİRSE KAMPANYALAR DÜZENLEYEREK KATKIDA BULUNMAYA HAZIRIZ”

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zekai Kamitoğlu, “İş dünyası olarak, Çaycuma’da pek çok başarılı işe imza atan sayın belediye başkanımızın deneyimlerine çok güveniyoruz. Bu konularda kendisini sonuna kadar da destekliyoruz. Kadıoğlu mozaiklerinin ziyarete açılması için geliştirilen projede kaynak eksikliği duyulduğunda gerekirse kampanyalar düzenleyerek katkıda bulunmaya hazırız” dedi. Heyet daha sonra incelemeler yapmak üzere Filyos’a hareket etti. İnceleme gezisine, Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ergün Ece, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Dereli ve ÇTSO Genel Sekreteri Alper Püren de katıldı.

GEOMETRİK MOTİFLER ŞAŞIRTICI GÜZELLİKLER TAŞIYOR

Ziyarete açılması düşünülen Kadıoğlu mozaikleri kompozisyonun solunda erkek figürü Lykurgos, sağında kadın figürü Ambrossia’nın bulunması nedeniyle “Lykurgos ve Ambrossia Mozaikleri” olarak tanımlanıyor. Yaklaşık 30 metrekare ebadında olan mozaikler, 5 milimetrelik çok renkli küp taşlardan oluşuyor. Mozaiklerin, dıştan içe doğru oluşturduğu geometrik motifler şaşırtıcı güzellikler taşıyor. Arkeologlar, mozaiklerin, Tanrı Dionysus’a hakaret eden Trakya Kralı Lykurgos’un, Ambrossia’ya, bir üzüm bağında yaptığı saldırıyı betimlediğini söylüyor.

BİRÇOK FİGÜRÜN BİR ÖRNEĞİ DAHA BULUNMUYOR

Ortaya çıkarılan mozaiklerdeki stilistik özellikleriyle elde edilen seramik buluntularının, MS 3. yüzyılı işaret ettiğini de söyleyen uzmanlar, içindeki birçok figürün bir örneğinin daha olmaması nedeniyle benzersiz olduğu dile getiriyor. Yörenin varsıl bir kişisine ait olduğu düşünülen evde zemini mozaikle kaplı 3 oda bulunuyor. Bunlardan apsidal oda içindekiler 7.3 x 7,3m, diğer odadaki geometrik deseneler 4,2×10,2m ve Lykurgos ve Ambrossia’nın betimlendiği mozaikse 5,8×5,8m ebadında bulunuyor. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi