Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, zor durumda olan esnafın işlerini düzeltebilmesi için biran önce kullanılabilir sicil affının çıkarılması gerektiğini söyledi.

Esnafın dağ gibi biriken sorunları olduğuna dikkat çeken Küçükali, “Esnafın biran önce kullanılabilir sicil affına ihtiyacı var. Sicil affının kağıt üzerinde olmaması lazım. Esnafın acilen kara listeden çıkartılması gerekiyor. Birde işini kaybeden işçi nasıl ki işsizlik maaşı alıyorsa iflas eden, işyerini kapatmak zorunda kalan bağkurlu esnafımızda bir müddet işsizlik maaşı alsın” dedi.

Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, esnaf sorunlarıyla ilgili yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

ESNAFIN KARA LİSTEDEN ÇIKARTILMASI GEREKİYOR

“Pandemi öncesi kötü olan esnaf sorunları pandemiyle birlikte çoğalarak kartopu misali yuvarlanarak yumak haline geldi. Esnaf sıkıntıları had sayfaya ulaştı. Esnafın biran önce kullanılabilir sicil affına ihtiyacı var. Sicil affının kağıt üzerinde olmaması lazım. Esnafın acilen kara listeden çıkartılması gerekiyor. Pandemi süreciyle birlikte 150 bin kahveci esnafı mağdur durumdadır. İşyerleri açık ancak kahvehanelerde oynanan oyunlar yasak olduğundan sadece çay satmakla ticaretlerini çeviremiyorlar. Bu bahsettiğimiz sadece kahveci esnafı diğer dallarda faaliyet gösteren esnafların sorunlarından bahsetmiyoruz. Çok büyük sıkıntı var. Hükümetimiz, “biz kullanılabilen kredileri, vergileri öteliyoruz” diyor. Ama ötelemekle sorunlar çözülmüyor. Örneğin kar yağdığında greyder karı küreyerek yolu açıyor ama o karları dağ gibi bir yerlere yığıyor kar yine yağıyor ve sorun devam ediyor. Önemli olan dağ gibi olan o sorunların çözülmesidir çünkü esnafın dağ gibi biriken sorunları var. Bunun çözümü içinde sicil affı biran önce çıkartılmalı ve esnafa faizsiz kredi verilmeli.

İŞYERİNİ KAPATMAK ZORUNDA KALAN BAĞKUR’LU ESNAFA İŞSİZLİK MAAŞI VERİLSİN

Yaklaşık 15 sene önce esnaf için şöyle bir öneri getirmiştim; “İşini kaybeden işçi nasıl ki işsizlik maaşı alıyorsa iflas eden, işyerini kapatmak zorunda kalan bağkurlu esnafımızda bir müddet işsizlik maaşı alsın.” Bu düşüncemi paylaştığım rahmetli gazeteci Naim Güreli, çalıştığı gazetede beni haber yaptı bazı ekonomi dergilerinde de bu haber yayımlandı. Esnaf ticareti boyunca bağkur pirimi ödemiş ama ticareti düzgün gitmemiş iflas etmiş, işini kaybetmiş. İşini kaybeden esnaf zaten zor durumda demek birde bu esnafında çoluğu, çocuğu, bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi var. Bu nedenle iflas eden esnafa da işsizlik maaşı verilsin. Hükümet zaman zaman bu konuyu gündeme aldı ve fan kurulmasına karar verdi. Bağkur’a pirim ödenirken bir miktarda fona para kesilecekti ancak fon kuruldu pirim kesimi başlamadı. Eğer bu başlatılmış olsaydı şuanda mağdur olan esnaflara maaş ve para verilebilirdi bu sıkıntılarda yaşanmazdı. Bu söylediklerim esnaf için çok önemli.

ESNAF KEPENK KAPATMAK ZORUNDA KALMASIN

İktidar ekonomik sıkıntının olmadığını ve 30 bin yeni esnafın kepenk açtığını söylüyor. Ancak işyerini kapatmak zorunda kalan, iflas eden esnaf sayısını niye söylemiyorlar! Esnafların kepenk açması bizleri mutlu ediyor ama kepenk kapatması da üzüyor. Amacımız sırf eleştiri olsun diye konuşmak değil amacımız esnafın ayakta kalabilmesi adına yapılacak çalışmalardır. Bunun içinde bahsettiğimiz fonun biran önce harekete geçirilmesi, kalıcı sicil affının çıkartılması ve sorunların çözülmesi çok önemli. Aksi takdirde esnaf sorunlarının çözülmesi mümkün değil.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi