Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, Zonguldak’ın kırmızıya çok yakın olduğunu belirterek esnafı uyardı.

Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, fırıncı esnafının ekmek zammı talebinin haklı bir talep olduğunu söyledi. Kahvehane, lokanta ve çay ocağı esnafına “Müşteri yığılmasını önlememiz gerekiyor yoksa Zonguldak çok kıs bir süre sonra tekrar kapanacak” uyarısında bulundu.

Fırıncı esnafının artan maliyetler nedeniyle mağdur olduğunu belirten Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:

MÜŞTERİ YIĞILMASINI ÖNLEMEMİZ GEREKİYOR YOKSA ZONGULDAK TEKRAR KAPANACAK

 “Son gelen COVID-19 genelgesi doğrultusunda 2 Mart itibariyle kahvehanelerimiz normalleşme sürecine girmiş durumda ancak oyunlar yasak. Sadece müşteri kabul ediyoruz o da sadece maske, mesafe hijyen kurallarına uymak kaydıyla. Buradan şunu ifade etmek istiyorum; Zonguldak kırmızıya çok yakın. Burada tekrar kapanma durumumuz söz konusu olur ise Zonguldak’ta yaklaşık 4 ay gibi bir süre için kısıtlamalar geri gelecektir. Buradan kahveci, lokantacı özelliklede çay ocağı esnaflarımıza seslenmek istiyorum; mutlak suretle maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları gerekiyor. Masların arası bir buçuk metre, sehpaların arası bir buçuk metre oturanların arası da en az 1 metre olmak kaydı ile müşteri kabul etmeleri gerekiyor. Çay ocaklarının önündeki yığılmalardan sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenden dolayı da ilgili denetim birimleri tarafından sürekli ikaz alıyoruz. Esnafımızın belirtilen kurallara mutlak suretle dikkat etmesi gerekiyor. Müşteri yığılmasını önlememiz gerekiyor yoksa Zonguldak çok kıs bir süre sonra tekrar kapanacak. Tekrar kapanmak istemiyorsak çok dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle üyelerimizden kurallara uymalarını istirham ediyorum.

FIRINCI ESNAFININ TALEBİ HAKLI BİR TALEP

Daha önce ekmek fiyatıyla ilgili 220 gram ekmek 2 lira şeklinde tarifemiz çıkmıştı fakat Zonguldak Valiliğinin ve mahkemenin kararıyla bu ekmek zammı iptal oldu. Biz fırıncı esnafı üyelerimizin mağduriyet yaşamaması için 220 gram olan ekmeği 230 gram şeklinde düzenleme yaparak tekrar 230 gram ekmeği 2 lira şeklinde tarifemizi hazırlayıp Esnaf Odaları Birliğimize gönderdik. Esnaf Odaları Birliğimizde yapılan toplantıda karar alınıp ilgili birimlere tarifenin onaylanması için gerekli yazılar yazıldı. Fırıncı esnafı arkadaşlarımız Ramazan ayı nedeniyle tekrar bir fiyat tarifesi içerisindeler. Yeni ekmek zammıyla ilgili tarifemiz onaylanır ise fırıncı esnafı arkadaşlarımıza en kısa zamanda gerekli bilgilendirmeleri yapacağız. Fırıncı esnafının zam talebi haklı bir taleptir. Biz 220 gram ekmek fiyatını 2 lira olarak teklif ettiğimizde bir çuval un fiyatı 145-165 lira civarındaydı mayada 110-120 lira civarındaydı. Bilindiği gibi asgari ücret arttı. Elektrik, doğalgaz, odun, mazot ve yakıt fiyatları fırıncı esnafımızın temel giderleri maliyetleri karşılayamadığımızdan dolayı da talepte bulunmuştuk. Aynı talebimiz yine geçerlidir. Burada sadece 220 gram ekmeği 230 gram olarak düzenleyip üst kuruluşlarımıza tekrar gönderdik.

FIRINCI ESNAFI MAĞDUR

Ramazan pidesi fiyatları 340 gram ile 320 gram arasında bir talebimiz söz konusunda oldu o da 4 lira şeklinde. O da ekmek zammıyla ilgili verilecek olan kararda netleşecektir. Bizim için önemli olan 220 gram ekmeğin 2 lira olarak yeniden fiyatlandırılmasıdır. Burada temel olan bizim taraf olmamızdır. Biz esnaf ve sanatkarımızın yanında tarafız, fırıncı esnafımızın temsilcisiyiz. Onun için bu makamlarda görev alıyoruz. Onların haklarını, hukuklarını savunmak bizim görevimiz. Yine tekrar ediyorum fırıncı esnafımızın ekmek zammı talebi haklı bir taleptir. Arkadaşlarımız son derece mağdurlar.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi