Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, küçük esnafın yüzde 90’ının perişan halde olduğunu söyledi.

Koronavirüs salgını nedeniyle zor durumda olan küçük esnafa can suyu kredisi veriyoruz vaatlerinin reklamdan ibaret olduğunu belirten Küçükali, “Bankalar esnafa kredi veriyoruz diye sürekli televizyonlarda reklam yapıyor aama bu reklamdan ibaret kalıyor. Küçük esnafa can suyu kredisi vermek yerine küçük esnafın canına ot tıkıyorlar. Küçük esnafı çok kötü duruma getirdiler” dedi.

Krediyi büyük esnaf alıyor küçük esnafa damla kalıyor diyen Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, konuşmasına şöyle devam etti:

ESNAFIN ÇOĞU PERİŞAN VAZİYETTE

“Koronavirüs hastalığı sebebiyle küçük diye tabir edilen esnafın yüzde 90’ı perişan vaziyette. Hükümet sürekli kamu bankalarının küçük esnafa kredi vereceğini ve esnafın rahatlayacağını belirtiyor bankalarda bu kredileri esnafa vereceğiz diye sürekli televizyonlarda reklam yapıyor ancak bu reklamdan ibaret kalıyor. Küçük esnafa can suyu kredisi vermek yerine küçük esnafın canına ot tıkıyorlar. Küçük esnafı çok kötü duruma getirdiler. Şu kadar esnafa kredi verdik diyorlar kredi verdikleri esnafların isimlerini açıklasınlar da bizde gidip nasıl kredi aldıklarını sorsak! Esnafa can suyu kredisi veriyorlar da niye esnaf halen ayağa kalkamıyor? Esnaf niye borcunu, taksitini, elektrik, su paralarını ödeyemedi. Beni bankadan arıyorlar şu “şu kadar kredi taksitin var ödemezsen sicilin bozulacak” diyorlar. Öteleme var diyorlardı ama ben bu ötelemeyi görmedim. Küçük esnafın ayakta durabilmesi için, can suyu kredisini alabilmesi için nerelere ulaşması gerekiyor?

KÜÇÜK ESNAFA DAMLA KALMIYOR!

Örneğin “bankalar kredi musluklarını açtı” diyorlar ama kredi küçük esnafa gelesiye kadar boruda oluşan delikler nedeniyle musluğa gelmeden bitiyor. Krediyi büyük esnaf alıyor küçük esnafa damla bile kalmıyor. Krediyi paraya ihtiyacı olmayan sermayedar işadamları alıyor küçük esnafa damla bile kalmıyor. Küçük esnafın sorunlarına kalıcı çözüm istiyoruz. Esnafın ayakta kalabilmesi için artık can suyu denilen krediye ulaşması lazım. Çünkü lafla işler yürümüyor artık laf değil icraat gerekiyor. Küçük esnaf icraat bekliyor. Televizyonlara verilen reklamlar küçük esnafın karnını doyurmuyor. Birçok mesleğin oda başkanları var ama bu oda başkanlarının çoğu esnaf değil. Birçoğu göstermelik vergi levhası çıkartmışlar, esnaf gibi görünürler ama esnaflıkla ilgileri yoktur. Bu nedenle onlar esnafın derdine çare bulamazlar. Son dönemlerde TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken gazete ve televizyonlara çıkarak esnafa destek istiyor, esnafların işyerleri açılsın esnaf perişan oldu diyor. Nihayet Bendevi Palandöken konuşmaya başladı.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi