Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, cumhurbaşkanımızın esnaf için kira ve nakdi yardım açıklamasını değerlendirdi.

Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını dikkatle dinledik diyen Küçük, “Koronavirüs salgını nedeniyle esnafa bin lira nakdi yardım, 5 yüz lira kira yardımının 3 ay boyunca ödeneceği söylendi. Genelgenin tam içeriğini bilmiyoruz ancak sayın cumhurbaşkanımızdan bizlerin beklentileri biraz farklıydı” dedi.

Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:

ESNAFIN CUMHURBAŞKANIMIZDAN BEKLENTİLERİ BİRAZ FARKLIYDI

“Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını dikkatle dinledik. Hizmet sektörü pandemi dönemi içerisinde 16 Mart’tan bugüne kadar en çok etkilenen sektör. Bunlar içerisinde kahvehanelerimiz, çay ocaklarımız var. Lokantalarımız paket servis şeklinde çalışıyor. İnternet, bilardo, spor ve Plesteyşın salonlarımız son genelge kapsamında 31 Aralık 2020 tarihine kadar kapalı durumda. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği şekilde direk etkilenen basit usuldeki mükelleflerimiz, üyelerimizdir. Koronavirüs salgını nedeniyle esnafa bin lira nakdi yardım, 5 yüz lira kira yardımının 3 ay boyunca ödeneceği söylendi. Genelgenin tam içeriğini bilmiyoruz ancak sayın cumhurbaşkanımızdan bizlerin beklentileri biraz farklıydı.

ESNAF ÖZEL VE KAMUDA KİRA ALINMAMASINI, KREDİLERİN FAİZSİZ ÖTELENMESİNİ İSTİYOR

Özellikle Halk Bank Kobi ve esnaf Kredi Kooperatifleri üzerinden kullandırılan kredilerin taksitlerinin faizsiz ötelenmesini bekliyorduk. Yine bu süre içerisinde esnaflarımızın icra işlemlerinin bir süreliğine durdurulması yönünde talebimiz söz konusuydu. Özel ve Kamu sektöründeki kiracılardan kira talep edilmemesi yönünde beklentimiz vardı. Biz bunları önceki gün akşam duyamadık. Bizim asıl talep ettiğimiz özelde ve kamuda kira alınmaması ile kredi taksitlerinin en az Mart veya Haziran ayına kadar faizsiz ötelenmesi yönündeydi. Esnafımızın üzerindeki icra işleri devam ediyor. Esnafımız elektrik ücretlerini ödeyemediği için “acaba elektriğimiz kesilir mi” endişesi içerisinde. Bazı esnaflarımızın iş yerleri kapalı ama işyerlerinin içerisinde bulunan dolaplarında malzemeleri olduğu için elektriği kapatamıyorlar. İnşallah hükümetimiz esnaflarımızın bu beklentilerinin karşılanması için gereken adımları atar. 3 ay boyunca aylık bin lira nakdi, 5 yüz lira kira desteği için elimizde genelge olmadığından ne şekilde yapılacağını söyleyemiyoruz ancak biz buradan şunu anladık; Bu açıklamalar kısıtlamaların 3 ay boyunca devam edeceği yönünde bir işarettir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi