Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, odalarının faaliyet alanında hizmet veren işletmeler için korona virüs salgını nedeniyle verilecek ciro kaybı desteği programı ve uygulama esasları hakkında bilgi verdi.

Kahvehanelerimiz ve kahvehaneci esnafımız son dönemece girdi diyen Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:

CİRO KAYBI DESTEĞİ ÖDEMELERİ YAPILACAK

“Esnaf ve sanatkârlarımıza Ticaret Bakanlığımızın ve hükümetimizin ciro desteği kaybı ile ilgili genelgesi gelmiş olup bu genelge doğrultusunda 2019 yılı bilançolarındaki hasılatlarıyla 2020 yılında ciro kayıpları yüzde 50’nin altına düşmüş ise bu arkadaşlarımıza 2 bin TL ile 40 bin TL arasında ciro kaybı desteği ödemeleri yapılacak. Eğer bu ciro kaybındaki işletmelerimiz Ocak, Şubat ve Mart dönemlerine ait 3 bin TL pandemi yardımlarını almışlar ise bu verilecek ciro desteği kaybı desteği ödemelerinden 3 bin liralık kısım mahsup edilerek ödeme yapılacak.

LOKANTALARIMIZIN CİROLARI BELLİ

Burada şöyle bir şeyde var; 3 milyon TL’nin altında ciroları olan işletmeler için geçerli olmak kaydıyla 2019 yılı takvim yılındaki cirolarının 2020 yılında yüzde 50’nin altına düşmesi söz konusu işletmeler Nace kodlarına göre yiyecek ve gıda işletmelerimiz, lokantalarımız bundan faydalanacaktır. Esnaf lokantalarımız malum olduğu gibi çok yüksek cirolarla çalışılan yerler değil. Bizim cirolarımız belli. Bundan çok büyük oranda esnafımızın yararlanacağı konusunda çokta bir beklentimiz yok. Çünkü lokantalarımızın ciroları belli, bunlar anladığım kadarıyla çok büyük işletmeler için geçerli.

ESNAFIMIZ SON DÖNEMECE GİRDİ!

Lokantalarımızın bir kısmı gelir kaybı desteğinden yararlandılar. Biner lira pandemi yardımı alan arkadaşlarımız oldu. Bu verilecek olan ciro kaybı desteklerinden bu paralar mahsup edilecek. Biz genelgede bunu gördükten sonra arkadaşlarımıza izahını yaptık. Müracaat eden arkadaşlarımız var, müracaat etmeyen arkadaşlarımızda var. İnşallah Mart ayının 1’inden sonra Zonguldak İl Hıfzıssıhha Kurulunun alacağı kararlarla da esnafımız için rahatlama takvimi bekliyoruz. Lokantalarımız, kahvehanelerimiz, çay ocaklarımız, gıda işletmelerimiz çok büyük sıkıntıda. Kahvehanelerimiz ve kahvehaneci esnafımız son dönemece girdi. Esnafımızın bundan sonra kurtuluşu yok. Mart ayında bir takvim söz konusu olmazsa işyerlerinin kapanışında hızlı bir artış olacaktır. Esnaflarımız için iyileştirmelerin yapılacağı bir takvim bekliyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi