Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, birçok esnafın esas faaliyet kodu dikkate alındığı için 3 bin ve 5 bin liralık hibe desteğinden faydalanamadıklarını söyledi.

SSK ve Bağ-Kur yapılandırmalarının çıktığını belirten Küçük, “Biz bu yapılandırma taksitlerinin ve Esnaf Kefalet Kooperatifi ile Halk Bankası KOBİ tarafından kullandırılan kredilerin faizsiz olarak yılsonuna kadar ötelenmesini talep etmekteyiz” dedi.

Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, açıklamasına şöyle devam etti:

BİRÇOK ESNAF ESAS FAALİYET KODU NEDENİYLE HİBE DESTEĞİ ALAMADI

“Cumhurbaşkanlığımızın genelgesi doğrultusunda ve ilgili bakanlıklarımızın çalışmalarıyla birlikte 3 bin ve 5 bin liralık hibe desteği ödemeleri esnafımıza ödenmeye başlandı. Lokanta gibi gıda grubundaki esnaflarımız 3 bin lira kahvehane gibi oyun gurubunda olan esnaflarımız 5 bin lira hibe desteği yapılmaya başladı. Ancak burada şöyle bir sıkıntımız var; Ticaret Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda esas faaliyet kodu dikkate alınarak bu hibe desteği yardımları yapılmaktadır. Burada esas meslek dikkate alındığı için birçok işletmemiz ve esnaf arkadaşımız esas faaliyet kodundan dolayı hibe desteğini alamamışlardır. Bu konuda esnaf arkadaşlarımızın talebi söz konusudur. Esas faaliyet kodunun yanında diğer mesleği olan esnaflarımızın da hibe desteklerinden yararlanmasını talep ediyoruz. Bu konuda ilgili kurumların bir çalışma yapmasını istiyoruz.

ESNAFIN KREDİLERİ FAİZLİ OLARAK ÖTELENİYOR

SSK ve Bağ-Kur yapılandırmaları çıktı. Vergi Daireleri ve SGK Müdürlükleri bu konuda işlem yapılmaya başlandıktan sonra müracaatları alacak. Ancak biz bu yapılandırma taksitlerinin en az yılsonu itibariyle başlamasını talep etmekteyiz. Ayrıca Esnaf Kefalet Kooperatifi ve Halk Bankası KOBİ tarafından kullandırılan kredilerinde faizsiz olarak yılsonuna kadar ötelenmesini talep etmekteyiz. Çünkü krediler faizli olarak öteleniyor, taksitlerin miktarı artıyor. İşletmelerimiz Haziran ayı itibariyle normalleşmeye başladığı içinde esnafımızın bu kredileri toparlayıp ödemesi çok zor. Bu kredi faizlerinin faiz kısmının hazine tarafından karşılanmasını talep etmekteyiz ki esnafımızın oradaki yükü kalksın. Esnafımız kredisini ötelendiriyor fakat faizli ötelendiriyor. Burada ek maliyet geliyor bunu da zaten normal kredi taksitini ödemekte zorlanan esnaflarımız faizle birlikte ek bir maliyet gelince bunu ödemekte sıkıntı yaşayacaktır. Bu çok açıktır.

KAHVEHANECİ ESNAFI NORMALLEŞMEYİ BEKLİYOR

Ayrıca vaka oranları düşmeye başladı. Bu nedenle sayın cumhurbaşkanımız ve ilgili bakanlarımızdan biran önce kahvehanelerimizdeki oyunların açılmasını bekliyoruz. Kahveci esnaflarının bir buçuk yıldan beri faaliyetleri pandemiden dolayı askıya alınmıştır, kısıtlanmıştır. Bu bir sağlık sorunu ve hepimiz buna saygı duyuyoruz fakat kahveci esnaflarımız çok kısa bir zamanda normalleşmeyi beklemektedir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi