Geniş bir veritabanı oluşturmaya özen gösterildi. Sıhhat Bakanlığı’nın ve Bilim Kurulu’nun önerileri ise belirleyici oldu. İşte o veritabanından satır başları…

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, esnetilecek olan corona vi’rüs tedbirlerini köşesine taşıdı.

Selvi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın hazırladığı veritabanınıdan bahsederek, ” Mayıs ayında ufak esnaf, berberler, kuaförler, kafe ve pastane, restoran gibi hizmet veren yerler açılıyor. Tabii çok sıkı önlemler geliyor.” ifadelerini kullandı.

İşte Selvi’nin alakalı yazısı… Salgın sürecine dair iyi, orta ve kötü senaryolar öneme alınarak normalleşme sürecinin hareketli bir şekilde yönetilmesi kararı alındı. Hijyen, sosyal mesafe, maske tüketimi ve kalabalık yerlerde bir arada bulunulmaması, normalleşme sürecinin de kırmızı çizgilerini oluşturacak. Salgının yayılması ve bulaşın önlenmesi esas yaklaşım olmaya devam edecek.

MAYIS AYINDA

Koronavirüs mücadele sürecinde berber ve kuaförlerin hayatımızda ne denli mühim bulunduğu meydana çıktı. Bir milletvekili, “Benim eşim köylü kızı. Babasıyla koyun kırkmışlar. Eli yatkın. Beni eşim tıraş etti” diye anlatmıştı. Kuaförlerin kadınların hayatındaki önemi de bir kez daha meydana çıktı. Sahte sarışınlar yönünden zor bir devre oldu. Neyse, bundan kurtuluyoruz. Yaşasın berberler ve kuaförler! Mayıs ayında ufak esnaf, berberler, kuaförler, kafe ve pastane, restoran gibi hizmet veren yerler açılıyor.

TURİZM HAZİRANDA

Türkiye’nin bacasız sanayisi. Onlar mayıs ayını hazırlık proses olarak değerlendirecekler. Konaklama, açık büfe ve sosyal etkinlikler sıkı kurallara bağlanıyor. Ama haziran ayında turistik tesisler açılıyor. Otel, motel, müze ve örenyerleri açılacak. Kültürel etkinlikler gene haziran ayında başlatılıyor. Fakat tatil merkezlerimiz yönünden çözüm bekleyen bir sorun, turistlerin hali olacak.

UÇUŞLAR HAZİRANDA

Türk Hava Yolları’nın iç hat uçuşları haziran ayında başlayacak.

Dış hat uçuşları ise ülkelerin haline göre belirlenecek. Tren seferleri de haziran ayında başlıyor. Çalışma hayatı, adalet ve ekonomi ise haziran-eylül arasında kademeli olarak normalleşme sürecinde konumunu alacak.

CAMİLER HAZİRANDA AÇILIYOR

Koronavirüs  nedeniyle camilerde süre namazlarının ve cuma namazlarının kılınması yasaklanmıştı. Bayram namazında da aynı yasağın devam etmesi bekleniyor. Ama haziran ayının ortasına doğru camiler ibadete açılacak.

65 YAŞA RAHATLAMA GETİRİLİYOR

Günümüz Bakanlar kurulu toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 65 yaş ve üstündekilere dönük bir açıklama yapması bekleniyor. 21 Mart’tan bu yana dışarı çıkamayan 65 yaş ve üstündekiler amacıyla alanı rahatlama getiriliyor.

Editör: Haber Merkezi