İron Emlak işletmecisi Emlak Danışmanı İrfan Özdemir, emlak maliyetlerinin artması nedeniyle emlak sektörünün kan kaybettiğini söyledi.

Şuan için konut almak isteyen kişilere tavsiyelerde bulunan Özdemir, “Konut almak isteyenler öncelikle alacakları konutların iskanının olup olmadığına dikkat etsinler. Konut alırken mutlaka konutun çevresini iyi incelesinler. Eğer kredi çekip konut alacaklarsa kredi oranları çok yüksek olduğundan şuan beklemelerini tavsiye ederim” dedi.

Zonguldak’ta 2020 yılı Haziran ayında 895 konut, 2021 yılı Haziran ayında ise 529 konut satıldığını belirterek Zonguldak’ta da konut satışında yüzde 41 gerileme olduğuna dikkat çeken İron Emlak işletmecisi Emlak Danışmanı İrfan Özdemir, açıklamasına şöyle devam etti:

KREDİ ORANININ YÜKSEK OLMASI EMLAK SATIŞLARINI YAVAŞLATTI

“Emlak sektörünü 2018 yılından bugüne değerlendirirsek her geçen gün kan kaybediyor. Kan kaybetmesinin en büyük sebeplerinden bir tanesi emlak maliyeti ile birlikte çok ciddi anlamda fiyatların artmasıdır. Bu nedenlere bağlı olarak ta insanların alım gücünün düşmesidir. 2020 yılında faiz oranlarının düşmesiyle emlak sektörü ciddi bir nefes aldı. Türkiye genelinde 2020 yılında toplamda 1 milyon 499 bin 316 konut satılmış ve bu çok ciddi bir rakam. 2019 yılıyla kıyasladığımızda yaklaşık yüzde 11,3 artış kaydetmiş. Faizlerin yukarı çıkmasından sebep 2021 yılına geldiğimizde bunları konuşamıyoruz. Fiyatların ciddi anlamda artması ile kredi faizlerinin çok yüksek olması emlak sektörünü ciddi anlamda yavaşlattı. 2020 yılı Haziran ayında toplamda 229 bin 357 konut satılmış. 2021 Haziran ayına geldiğimizde 107 bin 785 konut satılmış. Dolayısıyla yüzde 53 oranında bir satış kaybı yaşanmış. Bu da çok ciddi bir rakamdır.

ZONGULDAK’TA KONUT SATIŞINDA YÜZDE 41 GERİLEME OLDU

Zonguldak’ta 2020 yılı Haziran ayında 895 konut satılmış 2021 Haziran ayında da 529 konut satılmış. Zonguldak’ta da konut satışında yüzde 41 gerilemişiz. Bu sonuçta tabi ki müteahhitleri, yapı malzemesi ticareti yapan işletmeleri ve inşaat sektöründe çalışan işçileri etkiliyor. Dolayısıyla faiz oranlarının biran önce aşağıya çekilip konut satışlarını hızlı bir şekilde yukarıya taşımamız lazım. Sektör her geçen gün küçülüyor, bu işi yapan müteahhit arkadaşlarımız artık bu yükü taşıyamayacak durumda. Bizlerde emlak danışmanları olarak aynı durumdayız. Geçtiğimiz yıl ile bu yılı kıyasladığımızda bizlerinde ciro ve karlılık anlamında yüzde 40 ila 50 civarında kaybımız var.

EMLAK SEKTÖRÜNDE YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEYENLER VAR

Bizler Emlak Danışmanları olarak tam kurumsal çalışıyoruz. Emlak sektörüyle alakalı yeni bir uygulama getirildi. Ticaret Bakanlığından bazı belgeler istendi ve biz bu belgeleri aldık. İşimizi tam ve eksiksiz yapmaya çalışıyoruz. Devletimizin bizden istediği her şeyi eksiksiz yerine getirmeye çalışıyoruz. Ama maalesef bizler bu işi tam ve eksiksiz yaparken bizimle aynı sektörde olup bu işi tam yapmayan birçok kişi var. Bu işe devletimizin biran önce çözüm bulması gerektiğini düşünüyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi