Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Genel Meclis Üyesi Burhanettin Çakır, küresel ısınma ile su kaynaklarının azalması sebebiyle Çaycuma ilçesi köylerinde su ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük sıkıntı yaşandığını dile getiren bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

CHP Çaycuma parti binasında basın açıklaması gerçekleştiren Burhanettin Çakır, geçtiğimiz hafta Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz, ilçede köy muhtarları ile yapmış olduğu toplantıda, bazı muhtarların köylerinde su ihtiyaçlarını su tankerleri ile karşıladıklarını ifade etmeleri üzerine, belediye su birliğinin kurulması hususunda açıklamalarda bulundu.

İlçe, belde ve köylerin su ihtiyacı büyük oranda yer altı kaynaklarından karşılandığını söyleyen Çakır, “ Sayın Valimiz toplantıda Filyos liman projesi ile bölgede nüfus artışı olacağını söyledi. Nüfus artışı demek suya olan ihtiyacın yakıcı bir şekilde artacağını göstermektedir. Sondajlarla, dalgıç motorla üretilen su demir elementi ve kireç yönünden zengin olduğundan çeşitli zararlara yol açmakta, araç gereç ve su kalorifer tesisatlarına zarar vermektedir.” dedi.

Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için ve içme suyu kalitesine kavuşulacak bir projeden bahseden Burhanettin Çakır, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Dirgine’de 2 adet baraj, 1 adet arıtma tesisi, tüm vadisi filyosa kadar, köylerimizde dahil, ilçede, beldelerimizin evinde içme suyunu oluşturacak bir proje. Tabi pahalı bir proje, yaklaşık 600 milyon değerinde. Devlet su işlerinden, Kastamonu Bölge müdürlüğünden aldığımız bilgilerde, bu çalışmanın fizibilite çalışmaları tamamlanmış, proje ihalesi aşamasına kadar gelmiştir. Proje ihalesinin yapılabilmesi için, belediyeler su birliğinin kurulması DSİ ile belediye su birliği arasında protokol yapılarak proje ihalesine çıkıla bilinmektedir. Belediyeler su birliğinin kurula bilinmesi için bu olayın paydaşları, belediye başkanları, köyleri temsilen il özel idaresinin gönderici bir yetkili bu birliğin kurulması gerekmektedir. Bu birliğin kurulması vali beyin koordinatörlüğünde gerçekleştirilebileceğini düşünmekteyim. Birlik kurulduktan sonra proje ihalesi gerçekleşecek sonradan merkezi bütçeden ödeneği çıkartılarak ihale edilme aşamasına gelinecek. Bu aşamada ivedilikle yapılması gereken belediyeler su birliğinin kurulması. Herkes egosunu bir kenara bırakacak, bu iş siyasi üstü tutulacak, belediyeler su birliği kurulacak. Bölgemiz milletvekili Sayın Ahmet Çolakoğlu’nun bu olayı sahiplenmesini bekliyorum. Tabi bu sayın milletvekilimizin üstüne yıkılabilecek ve kaldırabileceği bir yük değil. Tüm muhtarlarımızın, belediye başkanlarımızın, il genel meclis üyelerimizin sahiplenmesi ve sürekli bu olayı gündemde tutmasıyla olabilecek bir olay. Muhtarlarımızın bizleri yakaladıklarında çakılımız var diyeceğine bu projeyi ne yaptınız diye bizlere sorması gerekir. Ben şahsen kendi adıma görevde olduğum sürece bu projenin takipçisi olacağım. “ Haber:Gönül Dombaycı

Editör: Haber Merkezi