Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş beraberinde Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ve İl Sağlık Müdürü Doktor Ertuğrul Güner ile birlikte valilik toplantı salonunda gazetecilerle bir araya geldi.

Bir kısım mağduriyetler, mahrumiyetler elbette olacak diyen Bektaş, “Bende istediğim gibi çıkıp dışarıda gezemiyorum, sizlerde gezemeyeceksiniz. 1-2 hafta daha sabredeceğiz ve evimizde kalacağız. Kendimizi koruyacağız, komşumuzu koruyacağız, akrabalarımızı koruyacağız” dedi.

Vatandaşlarımızdan evlerinden çıkmamalarını ve izolasyona dikkat etmelerini istiyoruz diyen Bektaş, konuşmasına şöyle devam etti:

İL GENELİNDE İKİ HAFTA PAZARLAR AÇILMAYACAK

“Son gelişmeleri sayın cumhurbaşkanımız açıkladı. 30 büyük şehir ile beraber Zonguldak ilinin de giriş ve çıkışları kontrol altına alındı. Bizde bu doğrultuda çalışmalarımıza başladık. Bize gelen genelgelerdeki istisnalar dışında sınırlarımızı kapattık. Aynı zamanda cumhurbaşkanımızın ve içişleri bakanlığımızın genelgelerinde ifade edildiği gibi kendi içimizdeki konuları görüşmek üzere de pandemi kurullarımızı topluyoruz. Bugün yaptığımız toplantıda arkadaşlarımız iki konuda genel çerçevenin daraltılmasını uygun gördüler. Geçtiğimiz hafta belediyemizin büyük gayretleriyle pazarcı esnaflarımızın rızasıyla Çarşamba ve Cumartesi pazarlarını kapatmış idik. Bu konuda pazarcı esnaflarımızın anlayışlarına teşekkür ediyorum. Çarşamba ve Cumartesi pazarlarını yapmış olsaydık doğrusu ben nasıl bir Zonguldak’la karşılaşacağımızı hayal bile edemiyorum. Bugün pandemi kurulumuz il genelinde bütün pazarların 14 gün süreyle kapatılmasına karar verdi. Bugünden itibaren 14 gün süreyle pazarları açmayacağız. Belediyeler pazarcı esnafının bir kısmını yetkilendirerek mahallelerde araçlarıyla seyyar pazarcılık yapmalarına imkan tanıyor.

İLÇELER ARASI GİRİŞ-ÇIKIŞLARA SINIRLAMA GETİRİLDİ

Bütün gayretlerimize rağmen Zonguldak il merkezinde fena değiliz ama bazı ilçelerimizde istediğimiz düzeyde tenhalığı yakalayamadık. Bunu yakalayamadığımız sürece de bu işin üstesinden gelebileceğimizi düşünmüyorum. Tıp Fakültesinde hocalarımız, hastane başhekimlerimiz, sağlık müdürümüz toplanıp karar veriyorlar ve bizden tek bir şey istiyorlar o da izolasyon. İnsanlar kendi evlerinde kalsınlar sokağa çıkmasınlar. Bunu yapamadığımızda bu işi başaramayacağımızı söylüyorlar. Bizde vatandaşlarımızdan evlerinden çıkmamalarını ve izolasyona dikkat etmelerini istiyoruz. Bu gece 24.00’dan itibaren başlayarak ilçeler arası geçişlerde 14 gün süreyle ilimize giriş-çıkışlardaki şartlar dahilinde sınırlama kararı aldık. Zonguldak’taki akciğer rahatsızlıklarından dolayı bu konudaki hassasiyetimiz fazla. Her ne kadar bu virüs ölümcül değilse de besleyen yan faktörler olunca maalesef sıkıntı oluşturuyor. Bu doğrultuda ilimize olan giriş-çıkışlarda aranan şartları ilçelerimiz arasındaki giriş-çıkışlarda da arayacağız. İhtiyacı olanlara izin belgeleri tanzim edelim ama keyfi keder seyahatler artık olmasın.

MARKETLERDE FİYAT YÜKSELMESİ OLURSA CEZA YAZACAĞIZ

Biz pazarları sınırladık ama marketlerdeki fiyatların yükselmesini istemiyoruz. Bunu iki yolla kontrol edeceğiz. Ticaret İl Müdürlüğü personelleri sürekli marketleri kontrol edecekler, Belediye Zabıta ekiplerimiz sürekli marketleri kontrol edecekler. Gerektiğinde gerektiği kadar ceza uygulamaktan asla tereddüt etmeyeceğiz. Son tedbirler öncesinde sokakta gördüğümüz kalabalıklara fiilen müdahale edebiliyorduk hukuken edemiyorduk, ceza yazamıyorduk ama artık ceza yazacağız. Caddede üç kişi beş kişi volta atmaları istemiyoruz. Bunu istememek için artık elimizde hukuki ceza yazma imkanı da var bunu uygulayacağız. Artık özellikle bankalar, marketlere maskesiz giriş olmayacak. Bunu uygulayacak olanlar marketlerin ve bankaların yöneticileri. Uygulamazlarsa tespit ederek ceza yazacağız. Özellikle insanların toplu olmak zorunda oldukları yerlerde bu kural çok önem arz ediyor.

BENDE İSTEDİĞİM GİBİ GEZEMİYORUM

Bir kısım mağduriyetler, mahrumiyetler elbette olacak. Bende istediğim gibi çıkıp dışarıda gezemiyorum, sizlerde gezemeyeceksiniz. 1-2 hafta daha sabredeceğiz ve evimizde kalacağız. Kendimizi koruyacağız, komşumuzu koruyacağız, akrabalarımızı koruyacağız. Biz istiyoruz ki kötü senaryolarla karşılaşmadan, ekonomimizi ve varlığımızı olumsuz etkilemeden bu süreçten geçelim. Dünya kabul ediyor ki Türkiye şu süreçte sağlık sistemini son derece mantıklı bir şekilde yönetiyor. Doktorlar izolasyonu sağlamamız husussunda sürekli uyarılar yapıyor. Bizde vatandaştan bunu istiyoruz. Kendi doğal sınırlarımızı aşmayacağız, kuralara uyacağız ve sorunu çözeceğiz. Yoğun bakımlarda solunum cihazlarıyla mücadele etmek mi iyi yoksa evde oturarak bu işi atlatmak mı iyi? Bu doğrultuda pazarcı esnaflarımıza, emniyet ve jandarma personellerine, sağlık personellerimize, belediyelerimize, kaymakamlarımıza ve ekiplerine, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları müdürleri ve ekiplerine, hayırseverlerimize, basın mensuplarına teşekkür ediyoruz. Bir imece olarak bu işin içinden kalkmaya çalışıyoruz inşallah kalkacağız.”

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, “virüsten korunmamız için mümkün olduğunca evde kalmalıyız, izolasyonu sağlamalıyız ve hijyene dikkat etmeliyiz” dedi. İl Sağlık Müdürü Dr. Ertuğrul Güner ise hafta sonu itibariyle koronavirüs tedavisi gören 20 hastanın iyileşerek taburcu olduğunu belirtti. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi