TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak şube yönetim kurulu başkanı Birhan Şahin yaptığı açıklamada, “Kentte mevcut bina, tesis ve yapılardan kamu sağlığı ve kentte yaşayan insanların can güvenliği açısından olası tehlike arz edecek olanların belirlenmesi ve bunlara dönük acil önlemlerin alınması yaşamsal öneme sahiptir. Yaşanan deneyimler göstermiştir ki hiçbir yapı sonsuz ömre sahip değildir” dedi.
Şahin açıklamasında, “Köprünün kent merkezinde olması, mevcut konstrüksiyonun günümüz şartlarına göre risk taşıması, üzerinde aynı anda bir çok araç ve yaya trafiğinin bulunması olumsuz bir durumda kötü sonuçlar doğurabilecektir” diyerek şunları söyledi:
“Genel yapı itibariyle asıl taşıyıcı görevi gören konstrüksiyonu çelikten imal edilmiş olan köprünün birleştirmeleri genelde perçinle yapılmıştır. Uzunluk itibariyle köprünün toplam boyu 550 metre civarındadır. Köprünün tasarlandığı yıla göre, trafik yükünde ve araç tonajlarında önemli artışlar olmuştur. Trafik yoğunluğu sırasında oluşan titreşimler malzemenin yorulmasında önemli bir etkendir. Tasarım esnasında öngörülemeyen bu ve benzeri değişen sınır şartları köprüyü daha da fazla zorlamıştır. Çelik yapıların yangına dayanıksız olduğu bilinmelidir. Tasarlanan köprünün altı boş olarak düşünüldüğü göz önüne alındığında, tasarımı yapılırken yangın tehlikesinin düşünülmediği açıktır. Bu nedenle köprüde yangına karşı koruma önlemi alınmamıştır. Zaman zaman köprü üstüne araç park edilmesinin yasaklanması, tonaj sınırlaması getirilmesi gibi geçici önlemler düşünülmesine rağmen bunların bile sürekliliği sağlanamamış, köprüye gerekli ciddi bakım ve onarım yapılmamıştır.
Köprünün tasarlandığı yıla göre, trafik yükünde ve araç tonajlarında önemli artışlar olmuştur. Köprünün ağır tonajlı araçlar tarafından sıklıkla kullanıldığı gözlenmektedir. Köprünün hemen hemen tamamı otopark olarak kullanılmakta, zaman zaman ağır tonajlı araçlar da park etmektedir. Trafik yoğunluğu sırasında oluşan titreşimler malzemenin yorulmasında önemli bir etkendir. Tasarım esnasında öngörülemeyen bu ve benzeri değişen şartlar köprüyü daha da fazla zorlamıştır. 
Hazırlanan rapor ve yapılan incelemelerin ortak sonucu olarak; “mevcut köprü konstrüksiyonunun günümüz şartlarına göre risk taşıdığı, gerekli bakım ve iyileştirmenin yapılması veya köprünün yenilenmesinin uygun olacağı” önerilmektedir. 
Bizler Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu olarak, meslek ve meslektaş sorunlarının ülke sorunlarından ayrılmayacağının bilinci ile emekten, halktan yana politikaların yaşama geçirilmesini ve kamu çıkarlarının korunmasını temel ilke olarak kabul etmekte ve bu ilkeler doğrultusunda kamuoyu duyarlılığının geliştirilmesi için çalışmalar yürütmekteyiz. 
Bu anlamda köprünün altında mevcut dükkanlardan geçimini sağlayan çalışanların ve iş yapan esnafın da mağdur edilmeyecekleri bir çözüm yolunun bulunmasını önermekteyiz. Köprü ile ilgili yapılacak yenileme, sağlıklaştırma ve dönüşüm süreçleri şeffaf olmalı, karar süreçleri ilgili toplum kesimleriyle paylaşılmalı; sürecin tamamında projeden etkilenen toplum kesimlerinin bilgiye kolayca erişebilme olanağı yaratılmalı; bu kapsamda dönüşüme konu olan sakinlerinin sosyal açıdan zarara uğramaması ve yerinde dönüşüm ilkesi  en önemli hedeflerden birisi olmalıdır. Mevcut kullanıcıların hakları korunarak, gerçekleşecek dönüşüm sonucunda yaşamlarını sürdürebilmesini olanaklı kılacak, ortak giderleri karşılamaya yönelik, sürdürülebilir, gelir yaratıcı olanaklar yaratılmalıdır.” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi