Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Kömür cennetinde kömürsüz kaldık vatandaşlarımız yakımlık kömür dahi bulmakta zorlanıyor” dedi.

Dünyada ve ülkemizde kömür ile ilgili sıkıntılar gün geçtikçe büyüdüğünü belirten GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, açıklamasına şöyle devam etti:

TAŞKÖMÜRÜNÜN STRATEJİK ÖNEMİ ORTAYA ÇIKTI

“Kömür fiyatları her geçen gün zamlanıyor ve tedarik anlamda da Türkiye'de sanayicilerimiz zor günler yaşıyor. Her zaman Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun Zonguldak'ta stratejik bir yer olduğunu, çıkan taş kömür ününde stratejik bir özelliği olduğunu yıllardır anlatıyoruz anlatmaya devam edeceğiz. Şu an Türkiye'nin ihtiyacı olan taş kömürü 38 milyon ton ve büyük paralar ödenerek yurt dışından getirilmeye çalışılıyor. Yüzde 60 yüzde 70'lere varan zamlar ile birlikte tedarik sıkıntısı ve yakımlık kömür sıkıntısı çekmekteyiz. Kömürün memleketinde, kömürün cennetinde şu an vatandaşlarımız yakımlık kömür dahi bulamaz duruma geldi. Bulsa da alamaz duruma geldi çünkü fiyatlar çok yüksek. Yeteri kadar üretemediğimiz için, yeteri kadar piyasaya kömür veremediğimiz için bu sıkıntılar yaşanıyor.

KÖMÜR FİYATI 300 DOLARI GEÇTİ

Büyük firmalarda yurtdışından kömür getiriyor ama şu an kömür fiyatları 300 dolara yaklaştı ve bu anlamda da firmalarda çok büyük sıkıntılar yaşıyor. Yeraltındaki bu zenginliği yeryüzüne çıkartıp ülke ekonomisine katmak için, Türkiye Taşkömürü Kurumunun tekrar canlandırılması için kuruma üretim işçisi biran önce alınmalı. Kömür memleketinde kömür çıkartmak için kuruma işçi alınsın diye bir mücadelenin içine girdik bu konuda hiç yılmadık ve yılmayacağız. Ama yetkililerin de konuyu bir an önce el alması gerekiyor. Kömürün yeryüzüne çıkarılıp ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Kömür cennetinde kömürsüz kaldık vatandaşlarımız yakımlık kömür dahi bulmakta zorlanıyor.

ZOR ŞARTLARDA ÜRETİM YAPILIYOR

Türkiye Taşkömürü Kurumu ve rödevans işletmeleri zor şartlarda üretim yapıyorlar. Bu kapsamda desteklerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Ukrayna-Rusya Savaşı ile birlikte yerli ve milli kaynakların önemi daha da arttı. Ukrayna-Rusya savaşı ve devamında ekonomide sallanma oldu. Yurt dışından döviz bazından da kömür getirdiğimiz için paralardaki kur dalgalanmaları sebebiyle kömürde her geçen gün fiyatlar artıyor. Zaten tedarik sıkıntısından dolayı da kömürün fiyatı artıyor. Ukrayna ve Rusya üzerinden Türkiye'ye kömür getiriliyordu orada da savaş var. Türkiye Taşkömürü Kurumu ve rödevans sahalarında arkadaşlarımız büyük bir mücadele içerisindeler ve zor şartlarda kömür çıkartmaya çalışıyorlar. Gerekli desteklerin artırılması ve Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun desteklenmesi gerekiyor.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi