29 Ekim 4 Kasım Kızılay Haftası nedeniyle Türk Kızılay’ı Zonguldak şube başkanlığı tarafından Atatürk Kültür Merkezinde ‘Zonguldak’ta  Hilal-i Ahmer Cemiyeti’ konulu konferans düzenlendi.

Konferans öncesinde Atatürk Kültür Merkezinde açılan  sergiyi Vali Mustafa Tutulmaz ve katılanlar tarafından gezildi.

Düzenlenen konferansa, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz,  İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, AK Parti Zonguldak il başkan yardımcısı Ömer Gülay, MHP Zonguldak İl Başkanı Varol Demirköse, Kamu Sen İl Temsilcisi Mithat Bağcı, bazı daire müdürleri ile Kızılaycılar ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Türk Kızılay’ı Zonguldak Şube Başkanı Aydın Ergenç konferansta yaptığı açılış konuşmasında, “Her yıl 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası, bu yıl da yurt genelinde çeşitli etkinliklere sahne oluyor. 29 Ekim itibarıyla etkinliklerine başlayan Türk Kızılay, tüm illerde eş zamanlı olarak şube ve temsilcilikleri ve 170 binden fazla gönüllüsü aracılığıyla haftanın anlam ve önemini, Kızılaycılık kültürünü bu yılın teması olan “Gönüllülük” üzerinden anlatıyor” dedi.

Ergenç konuşmasında, “Kurulduğu 1868 yılından bu yana ayrım gözetmeksizin insan ıstırabını dindirmek ilkesiyle hareket eden Kızılay, toplumsal dayanışma ve sosyal refahı arttırmak, muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi görevlerin yanı sıra kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, ilk yardım, eğitim, gençlik ve mineralli su işletmeleri alanlarında da faaliyet gösteriyor” diyerek şunları söyledi:

“Geçen yıl Covid-19 pandemisinin gölgesinde EBA TV aracılığıyla faaliyetlerini öğrencilere anlatan Kızılay, bu yıl 81 ilde genç nesilleri farklı etkinliklerle bir araya getiriyor. Türk Kızılay çok büyük bir iyilik hareketi, Türk Kızılay 153 yıllık bir çınar ağacı ve bizde onun yapraklarıyız. Türk Kızılayı bağışçılarımızın sayesinde her zaman mağdur, mazlum ve ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanındadır. Türk Kızılay, insani yardım anlamında faaliyet göstermekte ve bundan sonra da göstermeye devam edecektir.

Faaliyetlerimizin sürdürülebilir olması için destek olan, Türk Kızılay Yönetim Kurulu Üyelerimize, İlçelerimizde bizleri çok güzel bir şekilde temsil eden Başkanlarımıza, Zonguldak Şube Çalışanlarımıza, Kadın Kolları ve Genç Kızılay Gönüllülerimize çok teşekkür ediyorum.

Bugün burada aramızda bulunan Bülent Ecevit Üniversitesinde görevli Doç.Dr. Yücel Namal ve Hasan Karakuzu tarafından büyük emek harcanarak “Zonguldak’ta Hilal-i Ahmer Cemiyeti” kitabının basımını sağlamışlardır. Onların araştırmaları sayesinde Zonguldak’ta Kızılay’ın 23 Temmuz 1916 tarihinde Zühtü Bey’in önderliğinde kurulduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda tekrar kendileri ile çalışmalarımız olacak.

Türk Kızılay’ının Faaliyet alanlarından bir tanesi de Ülkemizin kan ihtiyacını gönüllü kan bağışçılarından temin ederek hastanelerimize ve hastalarımıza ulaştırmaktır. Kızılay Ülke genelinde toplam 300 noktada düzenlenen kan bağışı faaliyetlerini, 3 bin 500 personel ile günlük 10 bin ünitenin üzerinde kan bağışı toplayarak gerçekleştirmektedir.

Zonguldak Kan Bağış Merkezi güvenli kan temini projesinde, Zonguldak ili ve İlçelerinde vatandaşlarımızın, kan temini konusunda sıkıntı yaşamaması için aralıksız çalışmaktadır. Zonguldak Merkez ve İlçelerde bulunan tüm hastanelerin kan ihtiyacının %95 oranında kan merkezimiz tarafından karşılanmaktadır.

Kan bağışında bulunan vatandaşlarımızın, Hepatit B, Hepatit C, AIDS ve frengi testlerine ücretsiz bakılarak kan grubu kartları isteyen bağışçılarımıza verilmektedir. Kan bağışı ve kök hücre bağışı konusunda en büyük destekçimiz tüm kurum ve kuruluşlardır.Kan hayattır onu yalnız siz verebilirsiniz Bağışlayacağınız bir ünite kan Bir Hayat Kurtarır. Kan merkezlerinde kan varsa hayatınız güvendedir.

Kızılay’ı sevmek insanlığı sevmektir.Kızılay Yalnız Türk Milletine değil insanlığa ışık tutan bir kurumdur.

Kızılay Ocağı şevkat ve ana kucağıdır.Kızılay felaket günlerinde herkesin dert ortağıdır. Kızılay barışta ve savaşta yanımızdadır.İlaç sancıyı, Kızılay acıyı dindirir.Ateşi söndüren su acıyı dindiren Kızılay’dır”

Ergenç’in konuşmasının ardından Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden Doç. Dr. Yücel Namal  ‘Zonguldak’ta Hilal-i Ahmer Cemiyeti’ konulu konferansta konu hakkında açıklamalarda bulundu. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi