Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği Kovid-19 tedbirlerine yönelik "Dinamik Denetim Süreci" konulu genelge kapsamında Kent Merkezinde yapılan denetimlere katıldı.

Kontrollü normalleşme dönemi kapsamında Zonguldak’ta yapılan denetimlere Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Vali yardımcısı Mehmet Türk, Zonguldak Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz, İl Jandarma Alay Komutanı Gönen Süslü, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, ilgili daire müdürleri ve zabıta ekipleri katıldı.

Gazipaşa Caddesinde işyerlerini denetleyen Vali Tutulmaz, esnaflara kontrollü normalleşme döneminde ne tedbirleri aldıklarını sorarak, “Tedbir sizde. Uzun süre kapalı kalındı. Ondan sonra yarı açık kalındı. İşletmelerin ayakta kalabilmesi için vakaların azalması lazım. En azından vaka sayısını bu seviyede tutmamız lazım. Bunun içinde sizlerin tedbirli olmanız lazım” dedi.

Bir lokantada müşterinin HES koduna bakılmadığını söylemesinin ardından işletmecinin “hazırlıksız yakalandık” sözüne kızan Tutulmaz; “HES koduna bakmamışsınız. Hazırlıksız olmaz. Kaç gündür bu konular sizlere söyleniyor. Zaten hazırlık yapılırsa denetim olmaz. HES kodu sorgulaması yapmadan kimseyi almayacaksınız. HES kodunda problem varsa sağlığa yönlendireceksiniz. İşyerleri açılmıyor diye dile getiriliyordu ama açıldığında da sorumluluklarınızı yerine getirmeniz lazım” diyerek işyeri sahibine sorumluluğunu hatırlattı.

Denetimlerin ardından gazetecilere açıklama yapan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, yüksek riskli iller arasında olduğumuzu belirterek şunları söyledi:

DENETİMLER HERGÜN YAPILACAK

“2 Mart Salı gününden itibaren yeni bir döneme geçtik. Bu dönemde kontrollü bir süreç ön planda tutulacak. Denetimleri daha dinamik hale getireceğiz. Ancak denetimler sadece güvenlik birimleri, emniyet, jandarmanın denetiminden daha öte belediyelerin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşlarımızın özelliklede işyerlerinin bu alanda aktif katılımıyla sağlanacak. Kısaca halkımızın her kesimi bu işin takipçisi olacak. Çünkü sonuç itibariyle bundan mağduriyeti yaşayan hepimiz oluyoruz. Sebep olanın kim olduğunun bir anlamı olmuyor. Sonuçta bir sıkıntı oluyorsa, sayılar artıyorsa burada mağduriyeti ilde yaşayan herkes görüyor. Bunun için yeni dönemde her birim bu sorumluluğu üstlenecek. Özellikle meslek odalarımız denetimde, kendi üyelerinin denetiminde önemli rol oynayacak ve bu denetimler belirli süre değil hergün yapılacak.

YÜKSEK RİSKLİ İLLER ARASINDAYIZ

İlimiz açısından şuanda turuncu kategorideyiz, yani yüksek riskli iller arasındayız. Bulunduğumuz konumu kabul etmemiz mümkün değil. Bizim hedefimiz mavi olan iller arasında olmaktır. Riskin en az olduğu iller arasında olmaktır ama bunun bir bedeli var bu bedelde son derece dikkatli ve kararlı bir şekilde hareket etmektir. Bunu elde edemiyorsak sarıda olmaya çalışalım. Bunu da elde edemiyorsak en kötü ihtimalle bulunduğumuz yeri koruyalım. Çünkü bunun bir üstü kırmızı işaretli olan illerdir. Bu nedenle bizlere ve halkımıza düşen mümkünse mavi, olamıyorsak sarı ama en kötü ihtimalle mevcut konumumuzu korumamız lazım ama bunda da yine risk altındayız ve yükselme eğilimi var. Açık söyleyeyim 30’lara kadar inmiştik şuanda yeniden 60’lı rakamlardayız. Önümüzdeki süreç böyle devam ederse kırmızıya doğru yaklaşıyoruz. Halkımızı uyarıyoruz; eğer bu rakamlar 15 daha yukarı çıkarsa kırmızıdayız. Onun için çok dikkatli olmamız lazım ve en yüksek riskli konumdan uzaklaşmamız lazım. Bu da ancak dikkatle ve son derece hassas davranmakla olacaktır.

MUTASYONLU VAKA SAYISI ELLİNİN ÜSTÜNE ÇIKTI

Herhangi bir yerde yanlışlık gördüğünüzde lütfen onları bizlere bildirin takibini yapalım hep beraber yanlışa fırsat vermeyelim. Çünkü bir kişinin hatası yeni mutasyonlu virüsle beraber çok hızlı bir şekilde çok sayıda kişiye olumsuz şekilde yansıyabilir. Bütün Zonguldak halkı olarak bu hassasiyet içerisinde olmamız lazım. Bana bir şey olmaz demememiz lazım. Birde aşı hakkını elde etmiş olan ve bugüne kadar aşıya gitmemiş olan özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarımızın randevu almalarını sağlayalım. Biran evvel aşı olan sayısını artırırsak riskimizi de azaltmış oluruz. Şuanda mutasyonlu vaka sayımız 50’nin üstüne çıktı ve her geçen gün artıyor. Bu nedenle daha dikkatli olmamız gerekiyor.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi