KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil, Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti.

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil beraberinde KESK TİS Hukuk Sekreteri Zeynep Korkmaz, KESK Zonguldak Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Şube Başkanı İsmail Sefertaş, Kültür Sanat-Sen Şube Başkanı Onur Çebi Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini (ZGC) ziyaret etti.

Ziyarette ilk konuşmayı yapan ZGC Başkanı Derya Akbıyık, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil ve yönetimine çalışmalarında başarılar dileyerek ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

ZGC’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil ise şunları söyledi:

FİKİR ALIŞVERİŞLERİNİ ÖNEMSİYORUZ

“İçinde bulunduğumuz süreçte kendimizi ifade etmek, kamuoyu oluşturmak, kamu emekçilerinin sorunlarını dile getirmek anlamında bu fikir alışverişlerini önemsiyoruz. Biz KESK olarak Türkiye genelinde iki aylık çalışma ve örgütlenme programı yaptık. Bu kapsamda iki gündür Zonguldak’tayız. Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyduk; Ağustos ayı boyunca kamu emekçileri için toplu iş sözleşmesi vardı ve 27 Ağustosta sonuçlandı. Bunun sonuçları ve yansımaları, emekçilerin beklentileri ne oldu, devam eden sorunlarımız nelerdir konularında fikir alışverişleri yapıyoruz. İkinci gündemimizde Kasım ayı itibariye başlayacak olan bütçe görüşmelerinde kamu emekçileri olarak taleplerimiz nedir, yerellerdeki demokratik kitle örgütleri, siyasi patiler, meslek örgütleri ve diğer kurumlarla ortak neler yapılabilir, öneriler ve temenniler konuları için Zonguldak’tayız.

KAMUDA GÜVENCESİZ İSTİHDAMLA İLGİLİ ÇOK CİDDİ SORUN VAR

6. Dönem TİS görüşmelerini tamamladık ekonomik olarak hiçbir talebin karşılanmadığı bir süreçti. Resmi enflasyon oranlarının yüzde 19’ları gösterdiği gerçek enflasyonların 40’ları bulduğu bir ülkede kamu emekçilerine 2022 yılı için yüzde 5+7 gibi bir ücret artışı öngörüldü. Sadece ekonomik anlamda değil derinleşen, artan bir yoksulluk ve ekonomik kriz gündemimizdi. Yıllardır kamu emekçilerinin içinde bulunduğu ve çözüm üretilmeyen, gittikçe devasa büyüyen, artan sorunları da KESK olarak dile getirdik. 3600 ek gösterge ile ilgili düzenlemenin uygulamaya geçirilmesi önemli çünkü çalışırken ve emeklilikte insanca yaşayacak bir ücreti hak ettiğimizi düşünüyoruz. Güvencesiz istihdamla ilgili kamuda çok ciddi bir sorun var. Bugün kamuda 500 bine yakın sözleşmeli personel çalışıyor. Kamuya yeni alımlarda kadrolu personel olarak alınmıyor. Bir zamanlar 657 diye tanımladığımız güvenceli, kadrolu çalışma biçimi şuan için kamuda neredeyse yok. Her geçen gün biraz daha tasfiye ediliyor. Bunlarda çok ciddi sorunlar yaratıyor.

DEMOKRATİK GREVLİ TOPLU SÖZLEŞME YASASI TALEBİMİZ VAR

Grevle tanımlamayan bir toplu iş sözleşmesi aslında demokratik olmayan bir sonuç karşımıza getiriyor, itiraz edemiyoruz. 3 konfederasyon masaya oturuyor hükümet işverenimiz olarak bir tarafta oluyor ancak talepleriniz kabul edilmediği ve karşılanmadığında taleplerinizin çok altında mutabakat metniyle karşılaştığınızda itiraz edebileceğiniz hiçbir yer yok. Bir hakem heyeti tanımlanıyor ama 11 kişinin 6’sını yine hükümet belirliyor. Dolayısıyla bizim geçmiş dönemlerde ve bu dönemde demokratik grevli bir toplu sözleşme yasası talebimiz var. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. KESK olarak merkezi düzeyde mecliste gurubu olan ve olmayan siyasi partilerin hepsine bu talebimizi ilettik.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi